Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИFacebook
Facebook

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

СВЕТОСИМЕОНОВСКИ
ПРИЈЕМ НА ДВОРУ
   Одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, од 2.(16) фебруара 2015. године Господње, ове године је молитвени спомен на Светог Преподобног Симеона Мироточивог литургијски обележен и прослављен на Сиропусну недељу, 9.(22) фебруара, будући да је Празник овог великог српског Угодника Божијег ове године пао на четвртак Прве недеље Свете Четрдесетнице, тј. Великог и Часног Васкршњег Поста.

   Због тога је и Удружење Краљевина Србија, које делује под покровитељством Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића од Србије и Југославије, ове године своју Крсну Славу обележило управо у назначени дан.

   У јутарњим часовима, у патријаршијској Придворној капели Светог Симеона Мироточивог, Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј је, у продужетку Свете Архијерејске Литургије, пререзао славски колач Удружења, којем свештеном чину су присуствовали и председник Удружења, г-дин Марио Мајсторовић и остали чалнови руководства Удружења.

   Његовој Светости су овом приликом саслуживали: Високопречасни протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, Високопречасни протојереј-ставрофор проф. др Драган Протић и Високопречасни протојереј-ставрофор Мирослав Миленковић, Пречасни јереј Панајотис Каратасиос, Пречасни јереј Joван Петровић, Пречасни јереј Вукашин Милићевић, Пречасни јереј Мирослав Чолаковић, Пречасни јереј Михајло Рапајић и Пречасни јереј Борјан Антић, као и Часни ђакон Владимир Руменић, Часни ђакон Саво Топаловић и Часни ђакон Александар Секулић. Прво београдско певачко друштво је, као и сваке године, допринело благољепију богослужења.

   У својој архипастирској беседи, овом приликом, је Његова Светост Великог Жупана Стефана Немању назвао великим Владаром, који је владао уз помоћ Божију и који је заувек Србију везао за Исток додајући: ''То је велика личност, то је наш Авраам пред Богом, наш Мојсије, који је водио наш народ Богу''.

   Свјатјејши је Светог Симеона назвао: ''Кореном своје Породице Немањића, која је триста година владала земљом Србијом, али је владала Законом Божијим, Законом Јеванђелским, где је Бог био на првом месту, а све друго остало на другом и трећем месту''.

   Његова Светост је, такође, рекао да је истинска величина Светог Симеона пред Богом и нашом историјом потврђена и онда када се у пуној снази и моћи одрекао престола, замонашио, добио име Симеон и на позив свога сина Саве отишао на Свету Гору, где је основао манастир Хиландар. Окончавши свој живот као обичан монах, Свети Симеон нас је поучио ''да се не везујемо за овај свет, да уживамо благодети Божије, али да их користимо тако да се духовно богатимо и духовно просвећујемо, и да чинимо све да заслужимо онај живот који нема краја'', по речима Свјатјејшег Патријарха.

       Истога дана, у вечерњим часовима, Удружење је приредило свечани пријем на Краљевском Белом Двору, поводом Празника Светог Симеона Мироточивог, Крсне славе Удружења, на коме је присуствовао велики број званица, представника духовног, јавног, културног, дипломатског, привредног и политичког живота у Србији.

   Овај пријем су својим присуством увеличали и чланови Саветодавних тела Круне: проф. др Драгољуб Кавран, БО1, КС; г-дин Предраг Марковић, КС; г-дин Ђурђе Нинковић, KmstkNO, КК и г-дин Дарко Спасић, КС; г-дин Никола Станковић из Службе за односе са јавношћу Краљевског Двора и други блиски сарадници и службеници Двора Његовог Височанства.

   Ову свечаност је, својим учешћем, удостојило и бројно свештенство Српске Преавославне Цркве, као што су: Високопреподобни архимандрит Стефан (Вучковић), игуман Манастира Велика Ремета и духовник Манастира Светог Марка; Високопречсни протојереј-ставрофор Симо Вишекруна; Пречасни јереј Александар Димитријевић; Часни ђакон Ненад Илић, Часни ђакон Саво Ждеро и многи други.

   Пријему су, такође, присуствовали и представници политичког живота Србије и дипломатског кора, од којих издвајамо: Његову Екселенцију г-дина У Зав Туна, амбасадора Мјанмара; г-дина Александра Чотрића, народног посланика и потпредседника Српског покрета обнове; г-дина Мирослава Паровића, маст. електр. и рачунар, саветника градоначелника Новог Сада за енергетику и председника Трећа Србије; г-ђе Драгане Трифковић, члана Економског савета Демократске странке Србије и директора Центра за геостратешке студије; г-дина дипл.екон. Александра Ч. Ранковића, одборника у Скупштини Града Крушевца и члана Главног одбора Демократске странке Србије; г-дина Јована Боснића (John Bosnitch), новинара, консултанта и политичког активисте из Канаде и др.

   Свечани део програма почео је интонирањем оригиналне верзије државне химне у извођењу црквеног хора ''Острог'' из Нових Бановаца, који је у наставку програма извео и низ других пригодних песама.

   У знак сећања на г-дина Ивана Величковића, трагично и прерано преминулог члана Удружења Краљевина Србија и председника Општинског одбора Велико Градиште, приказан је кратак филм о животу и делу г-дина Величковића, који је својом оданошћу Круни и великим залагањем и трудом пружио свој немерљив допринос у развоју Удружења.

   Због многобројних добротворних вечери, које у овим данима организују у Сједињеним Америчким Државама, како би прикупили средства за помоћ болницама у Србији и Републици Српској, Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина ове вечери нису присуствовали славском пријему, али се Престолонаследник Александар обратио члановима Удружења и гостима писмом, које је прочитао г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета.

   У свом поздравном писму, поздрављајући сабране у свом Дому, Његово Краљевско Височанство Престолонаследик Александар Карађорђевић од Србије и Југославије је, између осталог, истакао:

   ''Слава коју данас обележавате вишеструко је срећно одабрана. Али, пре свега, она је симбол поверења између оца и сина, између две генерације. Она је симбол отворености традиције за нову снаге вере. Свети Симеон Мироточиви, како подсећа наша Црква, био је велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, али и отац, који је следио пример свога сина Саве''.

   Настављајући, Престолонаследник је подвукао да ћемо: ''Монархију у Србији успоставити само ако доследно следимо и поштујемо најбоље из наше традиције, наук наших родитеља, али и ако останемо спремни да учимо од наше деце. Зато, као патрон удружења, морам стално да вас опомињем да су за нас подједнако важни и циљ и начин на који до циља долазимо. Пристојност, стрпљење, поштовање других, знање, истрајност, вера''.

   Потом се и сам г-дин Предраг Марковић, члан саветодавних тела Круне и некадашњи председник Скупштине Србије и министар културе, информисања и информационог друштва, изволео обратити сабранима поучним и бираним речима, бодрећи их и подстичући на заједнички предан рад на остварењу заједничког циља – васпостављања Монархије у Србији.

   Као домаћин свечаног славског пријема своје саборце и њихове госте поздравио је и г-дин Марио Мајсторовић, председник Удружења Краљевина Србија, који је у свом обраћању истакао:

   ''Дан који данас обележавамо заједно са вама јесте дан нашег небеског заштитника Светог Симеона Мироточивог, а Дом у коме се налазимо Дом његовог потомка, нашег покровитеља Престолонаследника Александра. Овај дан јесте посебна прилика да рад у времену за нама заокружимо гледајући у очи једни друге, пред њима, и са поносом кажемо да смо данас бољи него што смо јуче били. Потпуно сигурни у снагу и исправност својих уверења, користећи модеран приступ и начин у раду, учинили смо да је Краљевина Србија данас највећа монархистичка организација у земљи и највећа невладина организација са преко 80 одбора и повереништава широм земље и дијаспоре, призната од стране свих институција и организација'', истакао је г-дин Мајсторовић.

   У оквиру програма, Часни ђакон Ненад Илић, познати српски редитељ, драматург и књижевник, представио је пројекат под називом ''Отац'', у којем је, поред осталих, учешћа узео и Центар за Истраживање Православног Монархизма, у мери својих могућности.

   Овај пројекат подразумева снимање филма о животу и делу Стефана Немање и Растка Немањића (Светог Симеона и Светог Саве), док је Културно уметничко друштво ''Масука'' из Велике Плане, обогатило програм фантастичним извођењем Краљевог кола и низом градских игара.

   Наког свечаног дела програма, уследио је пригодан коктел за све сабране доброжелатеље идеје обнове српске Краљевине и подржаваоце Карађорђевог Дома. Уз пригодно послужење, у складу са типиком за Сиропусну седмицу, вођени су конструктивни разговори и јачани контакти међу монархистима, што и јесте један од главних квалитета оваквих сабрања под окриљем Краљевског Дома.

   Испред Центра за Истраживање Православног Монархизма, пријему је имао част да присуствује Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, заменик директора Центра и председник нашег Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер