Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netБАЈИНА БАШТА
(17. јануар 2002.)

СВЕТА СРПСКА ЗНАМЕЊА


Грб Општине Бајина Башта


    Дана 17. јануара, лета Господњег 2002. године у Бајиној Башти одржана је трибина Отачаственог покрета Образ, у организацији чланова Општинског одбора Бајина Башта, који су са великом вољом хтели да својим суграђанима овим путем предоче проблеме савременог Србства. Треба напоменути да је трибина заказивана и раније, тачније 13. децембра 2001. године на дан Светог Апостола Андреја Првозваног, али због погибије Председника Образа и покретача Центра за истраживање Православнога Монархизма, Небојше М. Крстића догађај је морао бити отказан. Након извесног периода уз финансијску и материјалну помоћ појединих људи, трибина је ипак организована.

    Трибина је одржана у сали биоскопа "Тара", а говорници су били господин Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање Православнога Монархизма, Младен Обрадовић, главни секретар Отачаственог покрета Образ, и господин Никола Марић, секретар Општинског одбора Бајина Башта. Било је предвиђено и најављено и учешће господина Момира Лазића, члана Управе Удружења књижевника Србије и уредника листа "Збиља", али због изненадне болести није се могао дати на пут, што није умањило значај одржане трибине.

    Присутнима се најпре обратио Никола Марић, који је говорио о основним циљевима Отачаственог покрета Образ, тј. да се Образ залаже за снажну србску Државу на темељима Светосавља и домаћинског поретка кроз искрено родољубље и богољубље, са миропомазаним Владарем (домаћином државе) на челу. Објаснивши начела и смернице Образа, Господин Марић је указао и на често присутно духовно и национално мртвило и незаинтересованост србског народа за горућа питања нашег националног опстанка.

Ненад М. Јовановић    Ненад М. Јовановић је припремио рад "О грбу и барјаку Војводе Соколскога Хаџи Мелентија (Стефановића), са освртом на тенденцију обнове србске хералдике у првој половини XIX века", који је посветио сећању на блаженопочившег Небојшу М. Крстића (поменуту студију можете да прочитате и на овоме сајту-прим.ур.). Након предавања на горепоменуту тему реч је преузео Младен Обрадовић, који је присутном народу предочио шта и ко то распиње Србство. Прве речи је посветио погибији, тачније убиству, Небојше М. Крстића, изложивши податке око заташкавања истине о овом трагичном догађају који се десио у ноћи 3./4. децембра 2001., тј. затворености медија око објаве смрти покојног председника Отачаственог покрета Образ и покретача Центра за истраживање Православнога Монархизма.

    Након завршетка излагања говорника, присутни народ се није устручавао да поставља питања, на која је и добијао опширне одговоре, што је био показатељ да је трибина сасвим успела. Цела трибина је трајала читава два сата, а догађају је присуствовала и локална телевизија "ББ канал", која је снимљени материјал претворила у получасовну репортажу, коју је неколико дана касније емитовала.
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер