Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netНОВИ САД
(14. јун 2002.)

ПОБЕДИТИ ИЛИ НЕСТАТИ


Грб града Новога Сада


    У петак, 14. јуна 2002. године Господње, у Новом Саду је, у организацији Градског одбора Нови Сад Отачаственог покрета Образ, приређено представљање књиге блаженопочившег Председника Образа И директора Центра за истраживање Православнога Монархизма, Небојше М. Крстића - Победити или нестати. Бројној публици обратили су се: Драгослав Бокан, редитељ; Ђорђе М. Србуловић, члан Извршног одбора Српског народног покрета ''Светозар Милетић''; Младен Обрадовић, главни секретар Образа; и Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање Православнога Монархизма.

    После речи поменутих говорника, сви они који нису имали прилике да завире међу корице ове бесценкњиге, свакако су пожелели да то што пре учине. Посебну тежину овој књизи даје чињеница да је то друго издање овога Крстићевога дела, које је он припремио уочи своје мученичке погибије код села Пуковца, на аутопуту Ниш-Лесковац у навечерје Мале Госпојине 2001. године Господње.

    Први је говорио господин Ђорђе М. Србуловић, признати историчар, који је, између осталог, подсетио и на чињеницу да је: ''ђаво највећи успех постигао онда када је убедио људе да не постоји''. Господину Србуловићу, као и другим богољубивим и отачаствољубивим Србима у Српској Војводини ова истина има више димензија. Она има и своју пројаву у политичком животу на северу Србије. Тако, примера ради, необољшевичка олигархија у Новом Саду упорно понавља да тамо сепаратизма нема, а при томе чини огромне напоре на откидању овога дела српског отачаственог простора!

Ненад М. Јовановић    У, иначе врло злонамерном, извештају ''Грађанског листа'' (бр.549, 17.6.2002, стр. 8) са ове трибине, као посебно неприхвативе су наведене следеће речи из обраћања Ненада М. Јовановића: "Ако свако од нас одлучи и почне да ради за добробит свога Отачаства, а престане да бесплодно жваће о томе, онда ћемо остварити здраво српско друштво. Морамо одлучити који је наш смер. Немамо права више на лутање, на пасивност. Онај човек који увече легне у кревет и помисли: ''Шта сам данас урадио за свој народ'', а не може да се сети ничега што је урадио, он је тај дан бацио, упропастио. Дакле, морамо схватити своју личну одговорност да бисмо били одговорни као народ. Пред нама је велики посао.'' Тешко је, и поред најбоље воље, прокљувити шта је то што је дотичном "грађанском" новинарчићу толико засметало у наведеном речима!

    У говору господина Драгослава Бокана, који је, као и иначе, био врло жиописан и подстицајан, посебно су им биле спорне следеће речи: ''Шта спаја ратника, философа, студента, нашу спортску звезду у Америци, ако не Српство? То је највиши и једини облик преживљавања''. Чини нам се, ипак, разумљивим да они, који своје лично Српство осећају трбухом или задњицом, ове речи неће схватити нити прихватити. Срећом, српски народ их добро разуме и животом својим прихвата. Богу хвала, огромној већини Срба се чанколизачки однос према свету и животу истински гади!

    Као последњи говорник, овом приликом је се обратио Младен Обрадовић, који је, говорећи о поменутој књизи, покренуо и прегршт питања од огромне важности за српску данашњицу и сутрашњицу. Између осталог, он је упозорио сабране Србе и Србкиње да "уколико дилему "победити или нестати" не схватимо на прави начин, она ће нам доћи главе."

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер