Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб града Ниша


НИШ
(5. јул 2001.)

ШТА ЈЕ ПРАВОСЛАВНИ МОНАРХИЗАМ?


Нишка тврђава


     Петог дана месеца јула текуће године, у Царскоме граду Нишу одржанa је трибинa са темом: "Шта је православни монархизам?" у великој сали Скупштине града Ниша, која је једва била довољно велика да би примила све оне отачаствољубиве Србе и Србкиње жељне свеже и националне речи у овоме мору “грађанске” и необољшевичке жабокречине. Ова трибина је, заправо, била и представљање Центра за истраживање православног монархизма, удружења грађана, које се залаже и бори за васпостављање истинске српске Монархије, што подразумева њену утемељеност у Православљу, њену саборност, њено органско устројство, домаћински поредак, њен национални карактер и њено неодустајно стремљење узорима православнога монархијскога самодржавља и једноначелства. Уосталом, све ово и јесте оно што битно карактерише српски и, уопште, Православни Монархизам. То је оно што га, као ножем, одваја и разликује од псевдохришћанских и лишених смисла, “монархија” у окупираним Краљевинама Европе!

     Ово богољубиво сабрање отпочело је молитвом, којој су начелствовали неколицина присутних Свештенослужитеља из славнога града Ниша. У складу са добрим домаћинским обичајима, најпре је узео реч председник Окружнога одбора Ниш Отачаственога покрета Образ, Александар Мицић. Он је присутнима представио говорнике: председника Отачаственога покрета Образ и директора Центра за истраживање православнога монархизма, Небојшу М. Крстића, и Ненада М. Јовановића, председника Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање православнога монархизма.

Небојша М. Крстић     Излагање Небојше М. Крстића присутни су пропратили са великим интересовањем, што је доцније резултирало великим бројем питања. У своме иступању, Крстић је дао сажето виђење будућих активности Центра којим руководи, дајући и објашњења о делатности Центра по Одборима који га сачињавају. Свакако, говорити о Монархији (макар и једино као о врсти државнога уређења), а не поменути актуелне проблеме српскога друштва - држимо да је немогуће. Управо ови сегменти говора Небојше М. Крстића су изазвали највећу пажњу и бурна одобравања присутних. Ипак, беседа о суштини Монархије и раду Центра основа је овога обраћања Небојше М. Крстића.

     Ненад М. Јовановић, пак, говорио је о нешто стручнијим и (условно говорећи) “ужим” стварима, а у складу са функцијом коју у оквиру Центра обавља. Он је своје обраћање насловио са: “Од Константина Великога до Петра Великога Ослободиоца”. Укратко, радило се о хералдичкој анализи грба града Ниша (што је и разумиво) и грба Српскога Краљевскога Дома Карађорђевића, а поводом осамдесетогодишњице од упокојења Краља Петра I Карађорђевића.

     На послетку, није згорег напоменути да је ова трибина у организацији нишкога Образа наишла на значајно интересовање и пажњу. О свему су (истина, укратко) известиле и локалне телевизијске станице, а било је и реакција у дневној штампи. Будући да је готово сва штампа у нас антисрпска, о карактеру њиховога осврта на нишку промоцију Центра за истраживање православнога монархизма излишно је и говорити. Занимљиво је, међутим, да је чак десетак дана после трибине, у медијима и на интернет форумима тзв. “невладиног сектора” (што је само еуфемизам за подле сорошовске испоставе, које су захтевале забрану трибине), о овоме вођена жива дискусија и дебата. Наиме, стручна и језгровита иступања говорника, као и достојанствена атмосфера и број присутних, крајње су зачудили и забринули демократски, секуларно и републикански (тј. материјалистички) опредељене “грађане”.

     За нас је, међутим, много важније интересовање и топао пријем национално освешћенога Ниша, чиме су у потпуности пали у воду сви њихови безбожнички напори и намере на спречавању и онемогућавању одржавања ове значајне и успеле трибине у српској ратној престоници.

Ненад М. Јовановић
(Објављено: ''Равногорска реч'' бр.107.-108., Удружење бораца Краљевске југословенске војске ''Дража Михаиловић''-Земаљска управа за Француску; Флери Мерожис; април-јун 2002.; стр.4.)

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер