Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netШЕСТИ САБОР СРБСКЕ ОМЛАДИНЕ

Бошко Р. Маринков    Милошћу Божијом, Шести Сабор Србске омладине почео је Светом Литургијом на Видовдан лета Господњег 2006. у манастиру Копорин, крај Велике Плане. Ту, на том небоземном камену , на празник Светога Кнеза Лазара, свих Косовских Мученика и Пророка Амоса, крај Светих Моштију Деспота Стефана Лазаревића, пред Круном и Мачем сина Канежевог сабрало се преко стотину представника најразличитијих православних удружења, покрета и братстава. Важно је напоменути да је манастирска Црква посвећена празнику Пренос Моштију Светога Првомученика Архиђакона Стефана. Задужбина је Светога Деспота Стефана Лазаревића, а грађена је у другој деценији XV века. Манастир је грађен од камена, који је узиман са порушеног римског утврђења ''Караула'', а име је добио по оближњем римском руднику, који се звао ''Коп римски''. Од свог оснивања Манастир је чувен по многим чудима и исцељењима. Тако постоје многи примери исцељења младих брачних парова од стерилитета, као и примери појављивања Светог Деспота на улазним вратима Цркве. Нешто ниже од манастира налази се и извор Свете воде, који је ископан у време Деспота Стефана по његовом личном захтеву.

    Свете Мошти Стефана Лазаревића пронађене су 1977. године у десном ћошку брода или наоса Цркве испод његове фреске. Све ово и још много тога у име Божије љубави и србског васкрсења изрекла нам је мати Нина, којој уз Игуманију Агнију и целокупно сестринство Манастира Копорин захваљујемо на гостопримству.

    Следећа станица био је Манастир Жича крај Краљева, задужбина Светога Саве и Светога Стефана Првовенчаног из XIII века. У манастирској цркви, крај гроба србског Архиепископа Јевстатија I о историји Жиче, као и њеном значају за србски народ беседио је отац Герасим. Иначе, битно је поменути, да се у Цркви Вазнесења Христовог налазе и два параклиса. Са десне стране посвећен је Светом Архиђакону Стефану, док је параклис са леве стране посвећен Светом Сави Освећеном. Након беседе оца Герасима, у трпезарији манастирској, приређен је пригодан културни програм поводом 800 година манастира Жича: ''Чудо у Студеници'', ''Тражим помиловање'', дечаци и девојчице са гуслама и фрулама, Богом надахнуте песме о славној историји србској… Све то је на чудесан начин пробудило најдивнија осећања у срцима православних Срба и Србкиња.

    Гусларско дурштво ''Жича'' представило се у најбољем светлу. Први дан Сабора завршен је у Соко Граду крај Љубовије. У манастиру Соко налази се црква Светога Николе, а мимо монашких конака, постоји и Дом Светога Николаја Србског у којем су учесници боравили до завршетка Сабора.

    У четвртак 29. јуна 2006. године, Сабор је свечано отворен у преподневним часовима. Учесницима Сабора обратили су се господин Бошко Обрадовић испред удружења Србски Сабор Двери, иначе организатора, како овог тако и свих прошлих Сабора Србске омладине. Након уводне речи организатора: ''О европским путевима деспота Стефана Лазаревића'', беседио је господин Предраг Драгић-Кијук, истичући насушну потребу отпора антихришћанском хегемонизму Запада. Будући да је ово година Николе Тесле, врло занимљиво предавање одржао је господин Бранимир Јовановић представљајући Николу Теслу, као врло духовног човека, који је ипак прво био православни Србин па тек онда научник. У поподневном програму било је доста дискусије и полемике између учесника Сабора и предавача што је, чини ми се, показало зрелост православних Срба и Србкиња. Наиме, на тему: ''Одговорност србске интелектуалне елите у XXI веку'' зборио је господин Слободан Деспот Србин из Швајцарске и својим веома чудним ставовима о Србству и православљу, вери и невери, западном и ''источном'' папству, узнемирио присутне, па чак и сабеседнике, г. Драгића и г. Бранимира Јовановића.

    У вечерњем делу програма представили су се Кристоф Зефроа, директор француског омладинског часописа ''Брод'', говорећи о хришћанству на Западу; господин Жак Гијбон, француски публициста говорећи о: ''Духовној кризи на Западу''; господин Слободан Деспот у својству преводиоца и јеромонах Јевсевије, Холанђанин, клирик Руске Цркве у Холандији. У то време стигао је и Његово Преосвештенство Епископ Шабачки Г.Г Лаврентије. Благосиљајући Сабор Србске омладине, поздравним словом и добородошлицом завршен је други радни дан.

    Трећи радни дан почео је Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Епископ Шабачки Г.Г Лаврентије, уз саслужење јеромонаха Јевсевија. У преподневним часовима учесницима VI Сабора Србске Омладине представљен је и Центар за истраживање Православнога монархизма (ЦИПМ). Power Point презентацијом, поздравним словом, пригодним говором и говорењем поезије, секретар Бошко Р. Маринков представио је ЦИПМ, његов рад, успешно изведене пројекте и акције, као и планове за будућност. Присутнима је представљен ЦИПМ од настанка 2001. године и великих планова блаженопочившег Небојше М. Крстића, а под духовним руковођењем његовога духовнога родитеља – блаженопочившега Епископа Будимскога Г.Г. др Данила (Крстића); преко израде мноштва грбова; одржавања трибина, издаваштва, учешћа на свеправославним скуповима у Србији и Русији; па до Србске Православне акције ''Сабор'', као последње акције уочи VI Сабора Србске омладине. У току дана представиле су се и друге организације, учеснице Сабора.

    У поподневним часовима о ''Искушењу савремене омладине'' зборио је протонамесник Миодраг Секулић из Берлина, истичући значај православља за живот Срба и Србкиња. Као гост ''Видовданског сусрета дијаспоре'' у Београду и као беседник на VI Сабору Србске омладине истакао је потребу зближавања Срба из Отаџбине и расејања.

    У вечерњем делу представљен је пројекат ''Покрет за живот''. Предочен је комплетан пројекат афирмативног карактера који би уз Божију помоћ био започет 1. септембра у години ''Културе живота''. О ''Лепоти детета у пренаталном периоду'' зборио је господин Немања Зарић, а обуку за будуће активисте Покрета за Живот водио је господин Владан Мудреновић. Идејна решења будућих спотова, плаката и осталог промотивног материјала представио је редитељ Зоран Крстић из Београда.     У суботу, четвртог дана Сабора, у преподневним сатима дискутовало се о положају србског народа у Републици Србској и Републици Србској Крајини. О положају и опстанку Републике Србске говорили су господин Дане Чанковић из покрета ''Избор је наш'', господин Душан Павловић из Одбора за Јасеновац Светога Архијерејскога Сабора Српске Православне Цркве, као и представници Србског Сабора Двери господа Владан Глишић, Радован Тврдишић, Бошко Обрадовић и Бранислав Нешић.

    Након краће паузе започела су предавања о модерном саборном организовању, ''Акцији као добро осмишљеном пројекту'', ''Србској националној мрежи'', ''Србском Интернет порталу''… На поменуте теме беседили су Активисти удружења Србски Сабор Двери, тачније старешинство ове организације. Истакнута је потреба што бољег организовања свих православних и националних организација, као и значај заједничког деловања у будућности.

    У последподневном делу, четвртога дана Сабора, о ''Православљу и дигиталним медијима''. ''Православном маркетингу'', ''Медијском и јавном наступу'' и ''Маркетиншкој кампањи Обновимо Ступове'' говорили су редитељ Зоран Крстић, Сања Лубардић, Лидија Глишић и Југослав Кипријановић из Друштва пријатеља Манастира Ђурђеви Ступови.

    Након тога у касним послеподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ Шабачки Г.Г Лаврентије одржао је итекако занимљиву и душекорисну беседу о Светом Николају Србском. У веома инспиративној беседи обухваћен је читав живот Светога Владике Николаја, као и све потешкоће око штампања његових књига и преноса његових Светих Моштију у Србију.

    Након вечере, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа Шабачког Г.Г Лаврентија усвојена је повеља VI Сабора Србске омладине. Усвајање повеље праћено је громогласним певањем Светосавске химне и дуготрајним аплаузом. Овим се и окончао радни део Сабора. У недељу, последњег дана Сабора око 120 Срба и Србкиња, учесника Сабора, посетило је Манастир Лелић, а мало иза тога и Манастир Ћелије, где се присуствовало Вечерњој Служби, након које се господин Бошко Обрадовић захвалио свим учесницима уз искрене жеље за даљом сарадњом.

    Веома битно је напоменути да је на овом Сабору учешће узело преко тридесет најразличитијих србских организација. Поред организатора Србски сабор Двери и нашега Центра, учешће су узели : Манастир Тврдош из Требиња; Црквена општина Будимска; Црквена општина Алексиначка; Одбор за Јасеновац С.П.Ц. из Бања Луке; Актив Професора србског језика из Никшића; Покрет Србски Деспот из Београда; Студентска десница из Новог Сада; Србски културни центар ''Свети Сава'' из Суботице; Удружење ''Ћирилица'' из Ниша и Вуковара; Покрет ''Избор је наш'' из Републике Србске; Светосавска омладинска заједница ''Теофил'' из Берана; Удружење пољопривредника ''Моба'' из Љига; Удружење пријатеља Манастира ''Ђурђеви Ступови''; Братство ''Свети Краљ Милутин'' из Бијелог Поља; Братство ''Кнез Просигој'' из Берана; Братство ''Свети Владика Николај'' из Косјерића; Братство ''Свети Василије Острошки'' из Никшића; Светосавска омладина Ваљева; Друштво ''Хиландар'' из Ваљева; Удружење светосавских гимназијалаца ''Источник'' из Књажевца; Светосавска омладинска заједница и Соколско друштво из Зворника; Удружење грађана ''Истина и Пастир'' из Бачке Паланке; Србски бедем ''Свети Краљ Јован Владимир'' из Сомбора; Покрет за повратак Монархије из Књажевца; Светосавска омладинска заједница Епархије Бањалучке; Братство ''Свети Симеон Мироточиви'' из Ниша; Сабор омладине ''Свети Јустин'' из Врања; Братство ''Свети Симеон Мироточиви'' из Подгорице; Верско добротворно старатељство ''Свети Трифун'' из Београда; Србски клуб из Београда; Светосавска омладинска заједница из Брчког; Светосавска омладинска заједница из Бијељине; Србско патриотско друштво из Бора; Равногорски покрет из Обреновца; Краљевски ред витезова из Београда; Србско православно братство ''Свети Лука'' из Смедерева...

    Шести Сабор Србске омладине показао је да у Србији ипак има Срба и Србкиња, здраворазумних, државотворно одговорних и довољно свесних историјског тренутка у којем се налазимо. Начелни договори који су изнедрени на овом Сабору велики су помак ка бољем и плодотворнијем раду свих православних удружења, покрета и братстава. Будући да број учесника није мали, јасно је да је овај Сабор праскозорје нове србске снаге, која себе нећа називати ''шетачи'' ни ''питачи'' нити демократски револуционари, већ именом Светих Предака, Православни Срби, Светосавци. Који ће при сваком свом сусрету, докле год се завет не испуни, из свег гласа зборити :


    ''Видимо се идуће године, ако не и пре, на Косову и Метохији''.

Бошко Р. Маринков

(ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА СА ШЕСТОГА САБОРА СРБСКЕ ОМЛАДИНЕ)
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер