Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб ПаризаВОЈВОДА СТЕПА
(29. јун 2001.)

ВИДОВДАНСКЕ БЕСЕДЕГрб места Војвода Степа    Добровољачко насеље Војвода Степа је једно од ретких места на североистоку Србске државе где се може чути глас истине и вапај искрених србских националиста. Глас истине, јер нам је она данас заиста потребна, насупрот лажи које нам подмећу антисрбски роботи оличени у позицији, која себе назива Демократска опозиција Србије, и опозицији, која себе приказује као једине “патриоте” у овој земљи (пре свега СПС-ЈУЛ). Вапај, јер последњи је час да оставимо за нека друга времена личне и страначке интересе и да коначно увидимо катастрофалан положај нашег Отачаства.

Ненад М. Јовановић    Уредништво билтена “Србско преображење” (излази са благословом јереја Петра Велимирова), које чине госпођица Марија Поповић, господин Александар Инђић и потписнк ових редова, на дан Светог Тихона Аматунског Чудотворца, 29. јуна 2001. године, угостило је итекако занимљиве беседнике. Наиме, пред неколико десетина присутних у Великој сали Дома културе у Војвода Степи, одлучно и самоуверено појавили су се господин Небојша М. Крстић, председник Отачаственог покрета Образ и директор Центра за истраживање Православног Монархизма, господин Стево П. Котараш, председник Динарског четничког покрета “Војвода Момчило Ђујић”, господин Ненад Јовановић,председник Одбора за хералдичка и генеалошка истраживања Центра за истраживање Православног Монархизма и господин Милосав Гудовић, млади гуслар.

    Након молитве Господње и интонирања химне Боже Правде, господин Небојша М. Крстић беседио је о светосавском национализму, који је, заиста, насушна потреба србског народа на почетку XXI века. Богољубље и родољубље, домаћински поредак, србска Србија и витешке оружане снаге су стварне потребе мученичког србског народа. Богољубље и родољубље, јер је то темељ будуће Србске Државе. Домаћински поредак, јер без домаћинског односа у свом призиву, Србин ће постати рушитељ свога дома. Србска Србија, јер нама не треба грађанска, демократска или југословенска наказа, већ, здрава национална држава, саздана на темељима заветних вредности наших Светих Предака. Витешке оружане снаге, јер нам ништа друго не преостаје ако желимо, како рече Владика Његош, “да бранимо Образ Отачаства”. Такође, господин Крстић се осврнуо и на антисрбску хомосексуалну параду, која је имала да се одржи 30. јуна текуће године у србској престоници, која је требала тога дана да се угледа на остале европске престонице. Господу Богу хвала, још увек је “конзервативна”, “антицивилизацијска” и “хомофобна” па, ето, није дозволила “Европејцима” да се прошетају њеним улицама. На крају, председник Отачаственог покрета Образ анализирао је и издајнички режим, који се по његовим речима, одазива на име ДОС и предочио присутнима трагичне последице њихове антидржавне политике.

     Господин Стево П. Котараш причао нам је о Србској Крајини, још увек окупираној од усташких крволока, који се труде да униште сваки траг који подсећа на Србски народ. Између осталог, господин Котараш нам је саопштио и неке појединости о деловању Динарског четничког покрета “Војвода Момчило Ђујић”, који има за циљ да, по његовим речима, очува свест нарочито млађих Крајишника о томе да се једнога дана морају вратити на своја огњишта. Такође, он нам је предочио и низ историјских чињеница, које иду у прилог тврдњама здравомислећих људи да је Крајина вековима била Србска земља и да једино србски народ има право да ту земљу својом назове. Господин Котараш се осврнуо на вековно погубно деловање римокатоличке цркве на србско становништво у западним Србским Земљама, као и на антисрбско дејствовање владајуће коалиције ДОС, која нам спрема катастрофу већу и гору од пропасти под владавином комуниста. Своју беседу председник Динарског четничког покрета “Војвода Момчило Ђујић” завршио је причом о животу и борби легендарног Војводе, чије ће име златним словима бити исписано на страницама србске историје.

Милосав Гудовић     О хералдици и њеном значају за обнову србске елите говорио нам је господин Ненад М. Јовановић, апсолвент Богословског факултета и председник Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма. Овом приликом, он је присутне упознао са настанком грба породице Хребељановић-Лазаревић. Беседом и сликама предочио је историјат свих символа и знакова из тог периода србског трајања, када су се, баш као и данас, црни облаци надвијали над Србским Отачаством. Својим заиста стручним предавањем обухватио је симболе србске пешадије, коњице, саме породице Хребељановић и на прави начин презентовао науку која, мора се признати, није довољно заступљена у данашњој србској Држави.

     Србска сабрања не могу проћи без гусала, традиционалног србског инструмента. Млади гуслар, господин Милосав Гудовић, певајући о Светој Србској Земљи, колевци Србства, Косову и Метохији, измамио је аплауз присутних и оставио итекако добар утисак на слушаоце. Слушајући песме о Милошу Обилићу и Светом Кнезу Лазару и о другим србским витезовима, подсећали смо се свих храбрих војника србских, који су некада чували, бранили и одбранили своју земљу.

     Подари нам Господе, данас, такве витезове, јер пред нама је, како рече Владика Његош, “борба непрестана”.

    ЗА КРАЉА И ОТАЧАСТВО!


Бошко Р. Маринков(Објављено: ''Равногорска реч'' бр.105-106. (под насловом: ''Слободна србска мисао''); Удружење бораца Краљевске југословенске војске ''Дража Михаиловић''-Земаљска управа за Француску; Флери Мерожис; јануар-март 2002.; стр.5.)


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер