Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

БОГОЉУБИВО И СПОРТСКО
САБРАЊЕ У МОШОРИНУ
   Милошћу Божијом и са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Бачког Г.Г. Иринеја, у оквиру 100. годишњице постојања Фудбалског Клуба ''Војводина'', 25. септембра (8. октобра) 2014. године Господње, у Мошорину је уприличено богољубиво и спортско сабрање у част Свештеномученика протојереја Георгија Живанова. Сабрање је започето свечаним дочеком играча Ф.К. ''Војводина'' испред Храма Силаска Светога Духа на Апостоле и Месне Заједнице Мошорин.

   Предавање под називом: ''Од спортисте до новомученика - прота Георгије Живанов'' одржано је на платоу парка Светозара Милетића. Присутним играчима и сабраном народу обратио се г. Ђорђе Несторовић, испред Удружења шајкаша ''Вожд Ђорђе Стратимировић'', отворивши и званично ову свечаност. У даљем програму, учешће су узели г. Петар Ђурђев, историчар и директор Архива града Новог Сада, г-ђа Ружа Јовановић, председник Савета Месне Заједнице Мошорин, вероучитељ Зоран Пожарев, играч Ф.К. ''Милетић'' г. Риста Несторовић, чланице АКУД-а ''Светозар Влашкалић'' и Пречасни јереј Бошко Р. Маринков, парох мошорински и секретар Центра за Истраживање Православног Монархизма. Том приликом Ф.К. ''Војводина'' уручена је и икона Светог Великомученика Георгија.

   Експедицију Ф.К. ''Војводина'', у центру села, је дочекао велики број мештана, међу којима било највише најмлађих, а испред Месне заједнице је организован краћи пријем где су се окупљени присетили давне историје и проте Георгија Живанова једног од оснивача Ф.К. ''Војводина''. Прота је страдао од стране мађарских окупатора и зликоваца, у рацији 1942. године, чиме је задобио венац мучеништва, а Ф.К. ''Војводину'' промовисао у ред ретких светских клубова чији је један од оснивача проглашен за Свеца.

   Овај део повести Ф.К. ''Војводина'' вишезначан је и, на микро нивоу, представља преглед наше националне повести у датом периоду. Наиме, основан је у времену, које је означило почетак коначне борбе за, дуго очекивано, ослобођење и уједињење Српске Војводине, за владе Његовог Величанства Краља Петра I Карађорђевића - Ослободиоца. Развијао се, у слободи, под самодржавним скиптром Његовог Величанства Краља Александра I Карађорђевића – Ујединитеља. За владе Његовог Величанства Краља Петра II Карађорђевића, стављен је под молитвено покровитељство Светог Великомученика Георгија, а рушење његовог Престола, представљало је и почетак мученичког српског страдања у Војводини, које је овом клубу подарило још једно молитвеног заступника пред Престолом Творца – Светог Свештеномученика Георгија Мошоринског.

   Тако је прва половина повести Ф.К. ''Војводина'', за време владавине тројице благочестивих Владара из Дома Карађорђевог, њему донело двоструко георгијевско небеско заступништво, што је до сада било мало познато. Но, управо због тога што је све ово представљало део баштине, не само Клуба, већ и читавог војвођанског Српства, у времену богомрске брозократије оно је намерно препуштено забораву, у име лажног и србождерног братства и јединства и сличних погубних заблуда, које су наш народ и довеле до ивице понора, над којим и данас висимо.

   Обраћајући се многобројним гостима и сабраном народу, председник Месне Заједнице Мошорин, г-ђа Ружица Јовановић, рекла је да је Мошоринцима част што је Свети прота Георгије Живанов из њиховог села и изразила је своју радост чињеницом, што је њихов локални тим угостио новосадског фудбалског великана.

   Јереј Бошко Маринков је даривао представницима Ф.К. ''Војводина'' икону Светог Ђорђа и подсетио на једну мало познату чињеницу. Наиме, Ф.К. ''Војводина'' је 1941. године одлучила да клупска Слава буде управо Свети Ђорђе. Међутим, започео је Други светски рат, након њега дошла је комунистичка власт, тако да су клупску славу сви заборавили. Жеља оца Бошка је да се у Ф.К. ''Војводина'' обнови овај благочестиви српски обичај и да се молитвено и свечано настави са прослављањем великог Угодника Божијег Георгија.

   Након тога, у даљем програму, одиграна је ревијална утакмица између новосадског прволигаша и мошоринског Ф.К. ''Милетић'', који иначе игра у Међуопштинској лиги Тител - Жабаљ - Врбас. Управа Ф.К. ''Војводина'', на челу са председником клуба Зораном Шћепановићем и члановима Управног одбора Александром Дунђерским и Душаном Влаовићем, положила је цвеће покрај бисте Светозара Милетића, првог српског градоначелника Новог Сада. Познато је да је овај чувени српски политички првак, из времена туђинске власти, био велики борац за ослобођење српске Војводине и њено уједињење са Србијом и, наравно, рођени Мошоринац.

   Овим богољубивим и отачаствољубивим спортским сабрањем у Мошорину учињен је велики корак у исправљању вишедеценијске неправде према проти Георгију. Имајући у виду да је био један од оснивача новосадског прволигаша, секретар клуба, свештеник и страдалник за Веру и Отачаство, са пуним правом можемо рећи да је из бездана заборава његово име засјало поново пуним сјајем, баш онако каква су му и дела била.

   Свети Великомучениче Георгије Победоношче, Свети Свештеномучениче Георгије Мошорински и сви Свети Новомученици Српски, молите Бога за нас!

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.рувеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер