Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Српска
Православна
Акција
''Сабор''
БАНАТСКО СРЦЕ
ДЕЦИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ
У ПЕТРОВГРАДУЛого манифестације

    У уторак, 18. јуна (1. јула) 2008, у Петровграду је, отварањем изложбе калиграфско-иконописних радова и хуманитарним концертом, одржана промоција акције “Банатско Срце Деци Косова и Метохије”.

    Као што је и најављивано, ово је акција коју су, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Банатског Г.Г. Никанора, заједно започели: Епархија Банатска; Друштво Србско-руског Пријатељства; Уметничка Радионица ''Завештање''; Удружење Православне Омладине “Петровградски Сабор” и Центар за Истраживање Православног Монархизма.

    Манифестација је одржана у петровградском Културном Центру, отварањем изложбе калиграфско-иконографских радова новосадске уметнице госпође Олгице Стефановић.

    Иначе, радови госпође Олгице Стефановић представили су спој србске традиције, кроз ћирилично писмо и светосавског наслеђа, кроз комбинацију са иконографијом и дуборезом.

    Изложбу је отворио дечји хор Храма Светога Архангела Михаила (тзв. Руске Цркве) у Петровграду, а беседили су и: Протојереј др. Жарко Гавриловић, који је и благословио скуп по благослову Његовог Преосвештенства Епископа Банатског Г.Г. Никанора; Вероучитељ Бошко Р. Маринков, директор Центра за Истраживање Православног Монархизма, који је водио програм читаве ове вечери; госпођа Радмила Војновић, председник Православнога Удружења ''Умекшање Злих Срца'', новинар и публициста...

    Видно дирнута пажњом Богољубивих и отачаствољубивих Петровграђана, госпођа Драгица Столић, педагог Основне Школе “Браћа Аксић” из Липљана, за коју је овом приликом сабирана помоћ, није се непосредно обратила скупу, већ је пригодне Захвалнице организацијама, предузећима и појединцима, који су се одазвали вапају липљанске Србчади, уручила сама госпођа Олгица Стефановић.

    У томе смислу, признање за материјалну и другу подршку је исказано: Његовоме Преосвештенству Епископу Банатскоме Г.Г. Никанору; Културноме Центру Петровград; Телевизији ''Сантос'; Штампарији ''Лито Студио''; Издавачкоме Предузећу ''Змај''; Предузећу ''Лео Комерц''; Предузећу ''Сингента''; Ивани и Јелени Жигон; Олгици Стефановић; Здравку Деурићу; Бобану и Јасни Бубњевић; Славици и Андријани Рацков и Љиљани Стевић.

    Након отварања изложбе, неколико стотина присутних посетилаца прешли су у велику салу Културног Центра, где је пригодни мултимедијални наступ “Ој Косово, Косово”, одржала госпођа Ивана Жигон, председник Друштва Србско-руског Пријатељства, поново уз помоћ дечијег хора и своје мајке, наше познате глумице, госпође Јелене Жигон.

    Програму су, поред неколико стотина посетилаца, присуствовали и многи угледни гости попут: Високопречаснога Протојереја-ставрофора оца Бранка Попова; Високопречаснога Протојереја оца Младенa Моромилова; Пречаснога Јереја оца Борка Томића, Архијерејскога Намесника Житиштанскога; Пречаснога Јереја оца Сава Мајсторовића; господина Милета Медића, славнога књижевника, као и осталог локалног петровградског и банатског Свештенства и књижевног, уметничког и новинарског крема овог града и читавог Баната.

    Испред Центра за Истраживање Православнога Монархизма, свако у своме призиву и по сопственоме задужењу, у спровођењу ове братољубиве манифестације узели су учешћа и: Чтец Немања С. Мрђеновић, секретар и председник Одбора за Културу; Часни отац Ђакон Ненад М. Јовановић, председник Обора за Хералдичке и Генеалошке Студије; господин Марко Б. Димитријевић, председник Одбора за Политичку Теорију; Вероучитељ проф. Мирослава Рофа, сарадник Одбора за Културу, као и пријатељи Центра из Петровграда: господин Витомир Малешев, господин Миодраг Попов и многи други...

    Како је цела манифестација хуманитарног карактера, присутни гости су за децу из Основне Школе “Браћа Аксић” из Липљана сакупили око 30.000 динара, а обезбеђене су и прикладне награде за све овогодишње одликаше ове школе. Такође, пожртвовањем Славице и Андријане Рацков, обезбеђени су и пакетићи за све ученике ове школе, а љубављу србске виле витешкога срца, госпође Иване Жигон, за 17 ченика ове школе у пратњи троје њихових учитеља, обезбеђено је бесплатно летовање...

    На затварању ове “вечери културе” организатори су најавили наставак акције у осталим местима Епархије Банатске.
         

         

         

         

         

         

         

Одбор за Културу


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Љубитеља Хералдике ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Српски Радио Сутон

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

ПОСМАТРАЧ

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Србија'' - Глас Четника

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних Хоругвоносаца

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер