Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ ЕДИКТ
(313-2013)

Свети Царски Мученици
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.comПОСЕТА ПРИНЦА ДАВИТА ОД ГРУЗИЈЕ
ЦРНОЈ ГОРИ И МИТРОПОЛИЈИ
ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОЈРадни ручак са потпредседником Владе Црне Горе   Посета Његовог Краљевског Височанства принца Давита Багратиона Мухранбатонија, поглавара Краљевског Дома Грузије, Црној Гори и Митрополији Црногорско-приморској Српске Православне Цркве отпочела је радним ручком, који је за њега приређен у Вили ''Горица'', репрезентативном резиденцијалном објекту Владе Црне Горе.

   Домаћин Његовог Височанства је, овом приликом, био потпредседник Владе Црне Горе, господин др Дритан Абазовић. На овом радном ручку су потпредседника Владе пратили његови сарадници: госпођа Ана Рашовић, саветница потпредседника Владе за унутрашњу организацију и кадровску политику; господин Миодраг Лаковић, саветник потпредседника Владе за националну безбедност и господин Иво Шоћ, саветник потпредседника Владе за правна питања.

   С друге стране, Његово Височанство су пратили његова супруга, Њено Краљевско Височанство принцеза Ирина; Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, капелан грузинских Краљевских ордена у Србији и секретар Центра за истраживање православног монархизма, као и Његово Благородије господин Анри Дуран де Гросовр, витез велики командир Ордена Орла Грузије и бешавне доламе Господа нашега Исуса Христа.

   У наглашено срдачној и конструктивној, па и неуобичајено ведрој и опуштеној атмосфери, овом приликом су вођени веома корисни разговори о перспективама развоја односа двају народа и држава, са нагласком на сарадњи у области туризма, инвестиција у области саобраћаја, винарства и др. Такође, било је речи и о статусу и положају Краљевског Дома Багратион-Мухранских у савременој Гризији и Краљевског Дома Петровића-Његоша у савременој Црној Гори.

   Високи саговорници су се сагласили да народе Црне Горе и Грузије повезују верске, културолошке, менталитетске, геополитичке, и економске сличности и подударности, које представљају одличну полазну основу за њихов даљи развој и унапређење.

   Осим тога, др Абазовић је изразио задовољство чињеницом да је непосредни повод за посету Његовог Височанства Црној Гори, управо, свечаност устоличења Његовог Високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског, зетско-брдског и скендеријског и егзарха свештеног трона пећског Г.Г. Јоаникија II. У том смислу, а у вези са политичким и безбедносним тензијама, које су настале овим поводом, истакнута је обострана сагласност и чврсто уверење да је један од главних задатака Владе Црне Горе да заштити верске слободе и обезбеди право Српској Православној Цркви да устоличава своје архијереје са простора Црне Горе у складу са својим предањем и вековним црквеним поретком.

   Др Абазовић је нарочито био обрадован чињеницом да Његово Височанство, овим поводом, намерава да одликује Високопреосвећеног митрополита Јоаникија Орденом Орла Грузије и бешавне доламе Господа нашега Исуса Христа у степену Великог Крста.

*Извештај Радиjа ''Фортуна'' из Тбилисија о сусрету Његовог Височанства са потпредседником Владе Црне Горе: ОВДЕ


Посета Скупштини Црне Горе


   У наставку њихове посете Црној Гори и Митрополији Црногорско-приморској Српске Православне Цркве, Његово Краљевско Височанство принц Давит и његова супруга, Њено Краљевско Височанство принцеза Ирина, имали су част да буду примљени и у Скупштини Црне Горе, као највишем законодавном и уставотворном органу ове братске државе.

   У црногорској Скупштини је Њихова Височанства, са надлежним скупштинским особљем, љубазно дочекао и примио господин Славен Радуновић, народни посланик Скупштине Црне Горе, председник Клуба посланика Демократског фронта и потпредседник политичке странке Нова српска демократија. Иначе, реч је о највишем парламентарном представнику највеће политичке снаге у оквиру владајуће коалиције у Црној Гори, што сведочи о значају, који је придат посети Његовог Височанства Црној Гори и то у овако осетљивим околностима и тако значајним и историјским поводом.

   Делегацију која је, овом приликом, пратила Њихова Височанства су сачињавали: господин Александар Ђурђев, вице-ректор Ордена Орла Грузије и бешавне доламе Господа нашега Исуса Христа у Србији и народни посланик у Скупштини српске Аутономне Покрајине Војводине; ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић; господин Горан Миленковић, помоћник министра за бригу о селу у Влади Србије и господин Анри Дуран де Гросовр.

   Ова прилика је искориштена за ближе упознавање, а у циљу поспешивања активности на зближавању двају народа и земаља, што је било обострано корисно. Господин Радуновић је опширно упознао Његово Височанство са генезом настанка проблема, који доводе до подела у националном корпусу у Црној Гори, као и са главним токовима историјског развоја српског народа и његове Цркве у Црној Гори.

   С друге стране, Његово Височанство је упознао свог угледног саговорника са статусом свога Дома у Грузији, као и са његовим значајем у историји васељенског Православља, посебно евоцирајући успомене на топао однос, који је имао прилике да развије са блаженопочившим патријархом српским Иринејем.

   Обојица високих саговорника су изразили своју забринутост због најава немилих догађаја и подгревања политичких тензија у вези са свечаношћу устоличења Његовог Високопреосвештенства митрополита Јоаникија. У том смислу, Његово Височанство је подвукао и нагласио своју подршку канонској Цркви у Црној Гори, обавештавајући свог саговорника са својом милостивом одлуком да митрополита Јоаникија, поводом његовог устоличења, одликује Орденом Орла Грузије и бешавне доламе Господа нашега Исуса Христа у степену Великог Крста, што је наишло на благонаклоно и радосно одобравање поштованог господина Радуновића, као представника владајуће коалиције у црногорском парламенту и као верног сина Српске Православне Цркве.


Свечани дочек патријарха српског Порфирија у Подгорици


   Његово Краљевско Височанство принц Давит са принцезом Ирином, присуствовао је, 4. септембра 2021. предвече, свечаном и величанственом дочеку Његове Светости архиепископа пећског, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског Г.Г. Порфирија, који је по први пут допутовао у Црну Гору од свог избора за патријарха српског, 18. фебруара 2021.

   Његова Светост је допутовао поводом свечаности устоличења Његовог Високопреосвештенства митрополита Јоаникија у трон Светог Петра Цетињског у Цетињском Манастиру, у старој црногорској краљевској престоници Цетињу.

   Њиховим Височанствима су указане највише могуће почасти, као и Његовом Краљевском Височанству принцу Филипу Карађорђевићу од Србије и Југославије и његовој супрузи, Њеном Краљевском Височанству принцези Даници Карађорђевић од Србије и Југославије, који су, такође, присуствовали овом торжественом догађају, заједно са десетинама хиљада грађана Црне Горе, верних синова и кћери Српске Православне Цркве.

   Топли и братски однос, однос истинске очинске љубави и искрене добродошлице Њиховим Височанствима исказан је и чињеницом да је, у свом поздравном говору, у којем је поздрављао све писутне званичнике, митрополит Јоаникије поименично и изричито поменуо само краљевске парове Грузије и Србије, тј. принца Филипа, принцезу Даницу, принца Давита и принцезу Ирину, док су остале угледне званице поменуте само по својим звањима или функцијама које обављају...

   Поред њих и поред поменутих чланова њихове пратње, међу угледним званицама, које су присуствовале овој историској свечаности испред велелепног подгоричког Храма Васкрсења Господњег, нашли су се и: Архиепископ катарски Макарије (Јеруслимска Патријаршија), Митрополит тверски и кашински Амвросије (Руска Православна Црква), Митрополит ловчански Гаврил (Бугарска Православна Црква), Митрополит ђирокастријски Димитрије (Албанска Православна Црква), Епископ сјемјатички Варсонуфије (Пољска Православна Црква), Архиепископ кошицки Георгије (Православна Црква Чешких земаља и Словачке), Митрополит берлински Марко (Руска Православна Загранична Црква), Митрополит бориспољски и броварски Антоније (Украјинска Православна Црква), Митрополит теронопољски и кременецки Сергије (Украјинска Православна Црква), Архиепископ охридски и Митрополит скопски Јован, Митрополит дабробосански Хризостом, Епископ сремски Василије, Епископ банатски Никанор, Епископ будимски Лукијан, Епископ британско-скандинавски Доситеј, Епископ жички Јустин, Епископ шумадијски Јован, Епископ зворничко-тузлански Фотије, Епископ милешевски Атанасије, Епископ диселдорфски и немачки Григорије, Епископ рашко-призренски Теодосије, Епископ крушевачки Давид, Епископ славонски Јован, Епископ аустријско-швајцарски Андреј, Епископ бихаћко-петровачки Сергије, Епископ нишки Арсеније, Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, Епископ захумско-херцеговачки Димитрије, Епископ ваљевски Исихије, Епископ диоклијски и изабрани будимљанско-никшићки Методије, Епископ моравички Антоније, Епископ ремезијански Стефан, Епископ топлички Јеротеј, Епископ полошко-кумановски Јоаким, Епископ брегалнички Марко, Епископ умировљени канадски Георгије, Епископ изабрани марчански архимандрит Сава, Епископ изабрани хвостански архимандрит Јустин, игуман манастира Хиландара архимандрит Методије, игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава и многобројно свештенство и свештеномонаштво.

   Осим њих, својим присуством су ово величанствено сабрање увеличали и: Његова Екселенција проф. др Здравко Кривокапић, председник Владе Црне Горе; господин проф. др Ратко Митровић, министар екологије, просторног планирања и урбанизма у Влади Црне Горе; господин мр Александар Стијовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Црне Горе; господин Младен Бојанић, министар за капиталне инвестиције у Влади Црне Горе; господин мр Јаков Милатовић, министар економског развоја у Влади Црне Горе; господин мр Милојко Спајић, министар финансија и социјалног старања у Влади Црне Горе; господин др Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој у Влади Србије; др Страхиња Булајић, потпредседник Скупштине Црне Горе; господин Милан Кнежевић, народни посланик Скупштине Црне Горе и председник Демократске народне партије Црне Горе; Његова Екселенција Владислав Владиславович Маслеников, амбасадор Русије у Црној Гори; Његова Екселенција Кристијан Тимоније, амбасадор Француске у Црној Гори; господин Славен Радуновић; господин Андрија Мандић, председник странке Нова српска демократија; господин Јован Палалић, народни посланих у Скупштини Србије; господин Марко Милачић, народни посланик у Скупштини Црне Горе и председник странке Права Црна Гора; господин Владимир Ђукановић, народни посланик у Скупштини Србије; проф. др Драган Станић, председник Матице Српске; господин Драган М. Давидовић, директор Секретаријата за вере при Влади Републике Српске у Босни и Херцеговини, као и мноштво других дипломата, министара, посланика, председника општина и других високих званичника из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине и других земаља.

   Учешће Његових Височанстава принца Давита и принцезе Ирине у овом повесном догађају су детаљно испратили бројни штампани и електронски медији из читавог региона тзв. Западног Балкана, али и нешто шире:

1. Високопреосвећени митрополит Јоаникије је дао интервју за први програм медијског јавног сервиса Србије (РТС1), нарочито истичући присуство Њ.К.В. принца Давита: ОВДЕ

2. Митрополит је дао и интервју подгоричком дневном листу ''Дан'' у којем се, такође, осврнуо на посету грузинског Краљевског пара: ОВДЕ

3. ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић је дао интервју за Радио ''Слово Љубве'', радијски програм Архиепископије београдско-карловачке, говорећи о овој посети (од 20:40 до 32:18): ОВДЕ

4. Al Jazeera Balkans: ОВДЕ

5. Острог ТВ студио: ОВДЕ

6. Радио ''Слободна Европа'': ОВДЕ

7. ТВ Храм, беседа митрополита Јоаникија: ОВДЕ

8. Православна Епархија жичка: ОВДЕ

Одликовање митрополита Јоаникија


   Увече, након молитвеног дочека Његове Светости, пригодног културно-уметничког програма испред подгоричког Саборног Храма и пригодног коктела у његовој крипти, на свечаној вечери, која је приређена за малобројне одабране званице, махом присутне архијереје, у подгоричком елитном хотелу CUE, присуствовали су и Његово Краљевско Височанство принц Давит и принцеза Ирина, којима је и овом приликом указано највише могуће уважавање и поштовање, заједно са принцем Филипом Карађорђевићем и принцезом Даницом.

   У току ове свечане вечере, са благословом Његове Светости патријарха српског Порфирија, приређена је и свечаност одликовања Његовог Високопреосвештенства митрополита Јоаникија II, Орденом Орла Грузије и бешавне доламе Госода нашега Исуса Христа у степену Великог Крста.

   Његово Височанство је ову инвеституру обавио уз помоћ господина Александра Ђурђева, Часног ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића, господина Горана Миленковића и господина Анрија Дурана де Гросовра.

   У свом пригодном говору, Његово Височанство је, овом приликом, истакао:

“Ваша Светости,
Ваша Високопреосвештенства и Преосвештенства,
Ваша Краљевска Височанства,
часни оци, даме и господо,
браћо и сестре у Христу,

   Велика ми је част и изузетно духовно задовољство да се данас налазим у Подгорици и да сам се нашао под сводовима његовог велелепног Саборног Храма, који заиста символизује делић Раја на Земљи.

   Част ми је да сам удостојен да се нађем међу одабраним званицама, које су се на овом светом месту сабрале у склопу свечаности устоличења Вашег Високопреосвештенства и ступања на Престо Светог Петра Цетињског и на узвишену дужност митрополита Ваше светосавске Митрополије.

   Ту част и радост, коју са Српском Православном Црквом дели васељенско Православље, увеличава и чињеница да имам ту прилику да Вашем Високопреосвештенству уручим највише одликовање Краљевског Дома Грузије – Орден Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа нашега Исуса Христа у степену Великог Крста.

   Наша је жеља да овај свечани чин постане једним од камичака у грађењу још ближих и братских односа наших народа, које повезује много тога, чега често нисмо свесни, јер наше историјске везе често нису довољно познате.

   По промислу Божијем, празници Свете Нине, просветитељке Грузије и Светог Саве Српског прослављају се истог дана, 27. јануара. Tо је, по нашем разумевању, више од случајности! Као што је више од случајности да је Свети Сава, у житију свог оца Светог Симеона, који је рођен управо у овом граду, прибележио да су на сахрани Светог Симеона, на Светој Гори, грузински монаси појали и служили одмах после Грка, а пре Руса, Бугара и самих Срба.

   Дакле, темељи наших братских односа су добоки и поставили су их наши Свети Преци, што обавезује и нас, данашње нараштаје, да их унапређујемо и даље развијамо.

   Нека су Вам многа благословена лета, Ваше Високопреосвештенство и да нас увек имате у својим светим молитвама!

   Ἀξιός! Достојан!”

   Митрополит Јоаникије се захвалио на високом признању и сагласио да су српски и гризински народ, кроз историју, имали и развијали братске односе и да то најбоље сведочи Света Гора Атонска. “Али и многе друге светиње у Светој Земљи, јер свуда гдје је наша историја и традиција ми се сретамо. Ми у Цркви прослављамо монархију Бога Оца, а на земљи сваки народ, који има своју историју, држи до своје монархије. Желим Вашој Династији, која има дубоко историјско утемељење у грузијском народу, сваки успјех и да Ви, Ваше Височанство, учините све да братски грузијски народ одржи и своју вјеру и своју традицију. Иако смо географски далеко, Вашим доласком смо постали близу, а у вјери смо увијек били близу, у молитвама и свеопштој бризи за цијело Православље. Изражавам велико задовољство што сте дошли да нас посјетите баш овом приликом, поводом мог устоличења данас у Црној Гори”, казао је, између осталог, Његово Високопреосвештенство митрополит Јоаникије овом приликом.

   Овај догађај и учешће Њихових Височанстава принца Давита и принцезе Ирине су у јавности Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине, задобили изванредно велику пажњу, јер је тешко наћи електронски или штампани медиј који томе нису известили.

   Издвојићемо само неке од њих:

1. Сајт Српске Православне Цркве: ОВДЕ

2. Сајт Митрополије црногорско-приморске: ОВДЕ

3. Радио ''Слово Љубве'': ОВДЕ

4. Светигора: ОВДЕ

5. Радио “Глас”, Епархија Нишка: ОВДЕ

6. Радио-телевизија Републике Српске: ОВДЕ

7. ИН4С: ОВДЕ

8. ИН4С – читав говор принца Давита, приликом инвеституре: ОВДЕ

9. Етос Press: ОВДЕ

10. Глас јавности: ОВДЕ

11. Вијести Српске: ОВДЕ

12. Требиње данас: ОВДЕ

13. Вести Србија: ОВДЕ

14. Војвођанске новине: ОВДЕ

15. Борба: ОВДЕ

16. Глас Српске: ОВДЕ

17. Регион: ОВДЕ

Свечни ручак у част устоличења


   На дан устоличења Његовог Високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија у трон Светог Петра Цетињског у Цетињском Манастиру, приређен је свечани ручак за најугледније званице, које су имале ту необичну част и прилику да буду позване и да сведоче овом историјском догађају.

   Поред принца Давита, принцезе Ирине и поменутих чланова њихове пратње, којима се придружио и господин Александар Ж. Протић, витез Ордена Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа нашега Исуса Христа, овом свечаном ручку и прослави, који су се одиграли у фантастичном ресторану надалеко чувене винарије “Плантаже”, Шипчаник, надомак Подгорице, присуствовали су и сви горенаведени архијереји и бројно свештенство, као и наведени званичници и друге званице из политичког, културног, пословног и јавног живота Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине и других земаља. Поред већ побројаних, ову свечаност су својим присуством увеличали и: академик Јован Делић, потпредседник Матице српске; господин Сергеј Секуловић, министар унутрашњих послова у Влади Црне Горе; госпођа Зденка Поповић, народни посланик у Скупштини Црне Горе и госпођа Милосава Пауновић, народни посланик у Скупштини Црне Горе - чланице Групе пријатељства са Парламентом Грузије; господин проф. др Елиезер Папо, врховни рабин Босне и Херцеговине; проф. Џемал еф. Дацић, заменик реиса Исламске заједнице у Црној Гори, чланови дипломатског кора из Србије, Русије, Грчке и других земаља, као и бројни други министри, народни посланици, градоначелници и председници општина и други званичници из Црне Горе, Србије, Републике Српске и других земаља региона и света.

   Његово Височанство принц Давит се, овом приликом, још се боље упознао и задржао се у срдачном и, на моменте, веома емотивном, разговору са патријархом Порфиријем, митрополитом Јоаникијем, председником Владе Црне Горе господином Кривокапићем, као и са бројним другим званицама и угледницима, који су листом показали изузетно задовољство и интересовање за гостовање Његовог Височанства у братској Црној Гори.

   Посета Њихових Височанстава принца Давита и принцезе Ирине, заиста, је получила достојну пажњу и у медијском простору. Тако је, Високопреосвећени митрополит Јоаникије, у више наврата и са нескривеном радошћу, говорећи за различите медије, истицао да су и представници древне грузинске владарске Династије били у Црној Гори овим свечаним и свештеним поводом и то упркос озбиљним политичким тензијама и угрозама безбедности, као и тешким околностима изазваним новом болешћу у читавом свету, а нарочито у Гризији. Тако је у свом интервјуу, који је, три дана након свог устоличења, дао познатом подгоричком дневном листу Дан, Високопреосвећени Владика, између осталог, рекао: ''Ја гледам на оно што је добро и позитивно, треба да обратимо пажњу на онај народ који је био толико радостан због доласка нашег патријарха, угледних гостију из других помесних православних цркава, били су представници двије династије на овом устоличењу, Карађорђевићи и Багратиони из Грузије, интересантно, али и много дјеце, омладине. Јесте ли виђели какво је то расположење, нарочито код те омладине, код тог младог свијета, то је заиста неко велико чудо''.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер