Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

У ЗНАК СЕЋАЊА НА
НЕБОЈШУ М. КРСТИЋАФото:
Радивој Мачковић
   У навечерје празника Светог Филарета Московског, 1. децембра 2013, Центар за истраживање православног монархизма (”ЦЗИПМ”) организовао је комеморативно предавање у сиднејској саборној цркви Светог Кнеза Лазара. На овај начин ЦЗИПМ је и у Аустралији обележио дванаесту годишњицу мученичког страдања свог оснивача, Небојше М. Крстића (28. август 1964. - 04. децембар 2001) , aли и подсетио на значајне јубилеје: 1700 година од доношења Миланског Едикта, 900 година од рођења Светог Симеона Миртоточивог, 800 година од упокојења Свете Краљице Тамаре Грузинске, 400 година зацарења Светородне Династије Романова и 200 година од рођења Владике Петра II Петровића-Његоша.


Фото:
Радивој Мачковић   Вече је почело поменом блаженопочившем Небојши који је служио протојереј-ставрофор Миодраг Перић, Архијерејски заменик Митрополије аустралијско-новозеландске, појали су свештеници и ђакони сиднејског намесништва, а Његово Преосвештенство Епископ Иринеј, духовни покровитељ Центра благословио је сабране вернике и свештенике.


Фото:
Радивој Мачковић   По архијерејском благослову и отпусту, присутни су прешли у салу парохијског дома где је Лазарички хор отпевао ”Оче наш” а затим су хоровођа Драгана Милановић, високопречасни архиђакон Силуан и протођакон Петар Мракић предводили певање химне ”Боже Цара храни”. Академски део вечери отворио је директор ЦЗИПМ-а високопречасни протонамесник Немања С. Мрђеновић , који је присутне подсетио на живот и дело Небојше М. Крстића и укратко представио рад Центра.


Фото:
Радивој Мачковић   Отац Немања говорио је о Небојшиној мученичкој смрти и значају његовог рада и завештања у српском друштву. Говорећи о историји Центра, уводничар је нагласио интердисциплинарну природу рада и поједине резултате различитих студијских одбора. Посебно је поменут значај Одбора за хералдичке и генеалошке студије, који је израстао у један од највећих светских ауторитета у области православне црквене хералдике, затим издавачки рад Одбора за културу, као и одређена индивидуална постигнућа појединих чланова Центра. Отац Немања је такође истакао да је ово предавање резултат рада недавно основаног Одбора за богословске студије.


Фото:
Радивој Мачковић   Овом приликом, отац Немања је обавестио сабране о установљењу Меморијалне плакете ''Небојша М. Крстић'', коју ће заслужнима додељивати Центар сваке године о Ваведењу, на годишњицу мученичког постадања свог Оснивача, почевши од 2014. године Господње.


Фото:
Радивој Мачковић   Након кратке ретроспективе и позива заинтересованима да се прикључе раду Центра, отац Немања представио је главног говорника вечери, високопречасног митрофорног протојереја-ставрофора др Михаила Протопопова. Отац Михаило је Архијерејски заменик Епархије аустралијско-новозеландске Руске Заграничне Православне Цркве, дугогодишњи професор мелбурнских уноверзитета и носилац највиших црквених, државних и друштвених признања, укључујући и: Oрден Светог Саве Српске Православне Цркве, Орден Аустралије, Императорски Орден Свете Ане, Императорски Орден Светог Равноапостолног Кнеза Владимира, Орден Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа Нашег Исуса Христа и др.


Фото:
Радивој Мачковић   Отац Михаило одржао је интересантно предавање о животу и делима Светог Филарета Московског, концентришући се на његова истраживања односа између Цркве и друштва. Свети Филарет Московски је један од најзначајнијих православних монархиста, који чак и данас остаје један од највећих православних ауторитета у области политичке теологије.


Фото:
Радивој Мачковић   На крају предавања, Преосвештени Владика Иринеј је у односу на излагање оца Михаила изнео личне погледе на данашњу ситуацију у свету, посебно у контексту монархијског уређења у Енглеској и Холандији. Говорило се и о могућности обнове монархије у Србији, Русији, Грузији и другим православним земљама.


Фото:
Радивој Мачковић     Отац Михаило нагласио је да је о овој теми разговарао и са руским председником Владимиром Владимировичем Путином, који сматра да ће време за обнову монархије доћи онда, када се народне масе образовањем и духовном припремом истога и удостоје. Након још неколико питања из публике и занимљивих одговора, отац Михаило крунисао је вече поклањајући Српској Православној Цркви честицу моштију Светог Филарета Московског.


Фото:
Радивој Мачковић   Модератор вечери, отац Немања, закључио је предавање захваливши свима који су помогли у организацији, од чланова Центра до представника медија, укључујући МИС Телевизију, Бео Радио, СБС Радио, Српски Глас, и г. Радивоју Мачковићу као званичном фотографу.

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер