Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

ВЕНЧАЊЕ ПРИНЦА ФИЛИПА
И ПРИНЦЕЗЕ ДАНИЦЕ    Његово Краљевско Височанство Принц Филип Карађорђевић од Србије и Југославије и госпођица Даница Маринковић венчали су се у Саборној Цркви у Београду, о Светој Првомученици Текли, Светом Преподобном Симону, Светом Краљу Владиславу и Светом Преподобном Давиду Српском, 24. септембра (7. октобра) 2017. године Господње.


    Свету Тајну Брака је савршио Његова Светост Г.Г. Иринеј, Архиепископ пећски, Митрополит београдско-карловачки и патријарх српски, у присуству Његовог Преосвештенства Г.Г. Лаврентија, Епископа шабачког и уз саслужење: Високопречасног протојереја-ставрофора Петра Лукића, старешине Саборне Цркве у Београду; Високопречасног протојереја-ставрофора Бранка Топаловића, архијерејског намесника II београдског; Његовог Високопреподобија архимандрита Стефана (Шарића); Пречасног протођакона Радомира Перчевића и још једног свештеника и ђакона.


    Пред Светим Олтаром београдске првопрестолне Цркве, Принц Филип и његова изабраница су се заветовали на вечну љубав, а Његова Светост је, уз благослов да им брак буде срећан, пожелео да у њему царују обострана љубав и разумевање и пожелео им бројно потомство.


    Кум на венчању је био старији брат младожење, Његово Краљевско Височанство Принц-Наследник Петар Карађорђевић од Србије и Југославије, док је други сведок (тзв. стари сват) била Њено Краљевско Височанство Принцеза Викторија Ингрид Алис Дезире Бернедот, Престолонаследница од Шведске и Војдодкиња од Вестерготланда, најстарија ћерка и наследница Краља Карла Густава XVI од Шведске.


    Ово венчање било је и прво венчање неког од чланова најуже Краљевске Породице у Београду после девет и по деценија. Оно је, на неки начин, замишљено и као омаж венчању Његовог Величанства Краља Александра I Карађорђевића од Југославије и Њеног Краљевског Височанства Принцезе Марије Хоенцолерн-Зигмаринген од Румуније, који су се венчали на истом месту 6. јуна 1922. године Господње.


    И пре и после венчања, у улицама Краља Петра и Кнеза Симе Марковића, испред Патријаршије и Саборне Цркве, окупила се повелика група суграђана свих генерација. Они су дошли да поздраве Краљевске младенце и, како су рекли – да присуствују и суделују у Краљевској радости. Многи међу њима нису крили сузе радоснице и велико задовољство што се жени један од тројице синова нашег Престолонаследника и наду да ће ускоро, на сличан начин, имати прилике да се радују и првом Краљевском крштењу у Србији после дугог времена.


    Повремено су се из масе чули и повици: „Живео Краљ!”и: „Живела Династија Карађорђевић!”. Младенце су у црквеној порти латицама црвених ружа посула деца обучена у народне ношње, а испред капије чекао их је црвени ролс-ројс олдтајмер, којим су се упутили ка Краљевском Дворском Комплексу на Дедињу, где је славље настављено.


    У овом торжественом и свечаном моменту у историји Србије и Краљевског Дома, Његовом Краљевском Височанству Престолонаследнику Александру Карађорђевићу од Србије и Југославије, Њеном Краљевском Височанству Принцези Катарини Карађорђевић од Србије и Југославије и родитељима невесте, господину Милану Маринковићу и госпођи Зорици Маринковић су се придружили и мајка младожење, Њено Краљевско Височанство Принцеза Марија да Глорија Енрикета Долорес Луција Мигела Рафаела Габриела Гонзага, Војводкиња од Сегорбе и Принцеза од Орлеан-Брагансе, са својим супругом Његовом Милошћу Дон Игнацијом де Медина и Фернандез де Кордоба, XIX Војводом од Сегорбе.


    Међу присутним високим званицама, била је посебна част што су венчању присуствовали и други чланови нашег августјејшег Краљевског Дома: млађи брат близанац младожење, Његово Краљевско Височанство Принц Александар Карађорђевић од Србије и Југославије; Његово Краљевско Височанство Принц Никола Карађорђевић од Србије и Југославије; Његово Краљевско Височанство Принц Михаило Карађорђевић од Србије и Југославије и Њено Краљевско Височанство Принцеза Љубица Карађорђевић од Србије и Југославије; Његово Краљевско Височанство Кнез Сергеј Карађорђевић од Србије и Југославије и Њено Краљевско Височанство Кнегиња Елеонора Карађорђевић од Србије и Југославије; Њено Краљевско Височанство Принцеза Линда Карађорђевић од Србије и Југославије и Њено Краљевско Височанство Кнегиња Јелисавета Карађорђевић од Србије и Југославије.


    Поред наведених српских династа, овај повесни догађај су својим присуством увеличали и: Њено Величанство Краљица Софија од Шпаније; Његово Краљевско Височанство Принц Гијом од Луксембурга, Принц од Насауа и Принц од Бурбон-Парме и Њено Краљевско Височанство Принцеза Сибила од Луксембурга, Принцеза од Насауа и Принцеза од Бурбон-Парме; Њено Краљевско Височанство Принцеза Изабела од Лихтенштајна; Његово Височанство Принц Карим Ага Кан IV, XLIX Имам Исмаили Муслимана; Њено Височанство Принцеза Џит Наба Кемка; полусестре младожење, Сол Мариа де ла Бланка де Медина и Орлеан-Браганса, LIV Грофица од Ампуриаса и Ана Луна де Медина и Орлеан-Браганса, XVII Грофица од Рикле и Пречасни Сер Џорџ Дезмонд Лоренц де Силва QC, KStJ, БО1, бивши супруг Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине Томиславове Карађорђевић од Србије и Југославије, са њиховом кћерком Викторијом Мери Есме Маргаритом де Силва.


    Између више од 1100 угледних гостију, од којих је око 350 било из иностранства, били су бројни пријатељи Краљевске Породице и породице Маринковић, као и:


    Његово Благородије Високопречасни протојереј-митрофор др Михаил Алексејевич Протопопов, ОАМ, архијерејски заменик Епархије аустралијско-новозеландске Руске Заграничне Православне Цркве; Њена Екселенција госпођа Маја Гојковић, председник Народне Скупштине Србије; Његова Екселенција господин проф.др Оливер Антић, амбасадор Србије у Португалу; Његова Екселенција господин Денис Киф CMG, амбасадор Велике Британије у Србији; Његова Екселенција господин Кајл Скот, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији; Његова Екселенција Шеик Мубарак Фахад Ј.М. Ал-Тани, члан Краљевске Куће Катара и амбасадор Катара у Србији; г-дин Ани Чијиоке МекХарди, отправник послова при Амбасади Нигерије у Србији; фра Леополд Марко Рохмес, генерални викар Београдске Надбискупије; Абдулах еф. Нуман, муфтија србијански, као бројни други представници дипломатског кора, Војске Србије, истакнуте јавне личности из света културе, уметности и политике, чланови Саветодавних Тела Круне, као и многи грађани и присталице обнове монархије у Србији.


    После обављеног обреда венчања у Саборној Цркви, гости су се упутили на Бели Двор, на свадбени пријем и вечеру. Коктел је приређен у самом Двору, док је свадбена вечера за одабране званице приређена у посебно постављеним шаторима у дворској башти.


    Током вечери су се сватовима, по обичају, обратили очеви младенаца, кум и сами младенци. Наравно, као домаћинима, част и обавезу да се обрате угледним званицама и да им пожеле добродошлицу у свој дом имали су, пре свега, Њ.К.В. Престолонаследник Александар и младожења, Принц Филип, који су, између осталог, рекли:


    ''Ово је један од најлепших дана у мом животу и пресрећан сам што могу да га поделим са вама. Овде смо да прославимо почетак заједничког живота Филипа и Данице, и желимо им да буде испуњен радошћу и љубављу. Моја је дужност и привилегија да пожелим добродошлицу Њеном Краљевском Височанству Принцези Даници у наш дом. Поздрављам и њене родитеље, а младенцима желим да их прате срећа, здравље, хармонија и породични благослов. Драга Данице, драги Филипе, хоћу да знате да увек можете да рачунате на нашу подршку'', рекао је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.


    ''Даница и ја вам свима захваљујемо што сте са нама овог најлепшег дана наших живота. Срећни смо што са вама можемо да поделимо радост овог тренутка. Захваљујемо родитељима који су организовали ову величанствену прославу овде на Белом двору. И изнад свега, хвала ти Данице на свој твојој љубави и што си ме учинила најсрећнијим човеком на свету'', рекао је Принц Филип.


    Током свадбене вечере, уважене сватове је забављала позната српска певачица Лена Ковачевић са својим музичким саставом, а посебан штимунг су, својим наступом, изазвали чланови културно-уметничког друштва, који су све званице подигли на ноге сплетом српских народних игара.


    Част да присуствују и дају свој допринос овом великом Краљевском догађају имали су и тројица сарадника Центра за истраживање православног монархизма. Пре свега, то је г-дин проф. Љубодраг Љ. Грујић, главни хералд и хералдички уметник Краљевског Дома, као и канцелар Краљевких Ордена (који је осмислио и израдио монограм Краљевских младенаца за ову прилику), али и г-дин мр Бојан С. Старчевић (који је руководио црквеним протоколом у току самог обреда венчања) и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра.


+ + +
    Његово Краљевско Височанство Принц Филип рођен је 15. јануара 1982. године у Ферфексу у Вирџинији. Он је брат близанац Принца Александра и други у линији наслеђивања српског Престола, после Принца Наследника Петра. Син је Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Њ.К.В. Принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце. Принц Филип је унук Њ.В. Краља Петра II и Краљице Александре, праунук Краља Александра I и Краљице Марије, чукунунук Краља Петра I и Kнегиње Зорке, наврнунук Кнеза Александра I и Кнегиње Персиде и бела пчела Вожда Карађорђа и Јелене.


    Њ.К.В. Принцеза Даница рођена је 1986. у Београду, а у Паризу живи од 1992. године. Принцеза Даница је кћерка господина Милана Маринковића, познатог српског сликара и госпође Зорице Маринковић. Студије је завршила у Паризу, где је дипломирала на графичком дизајну на Академији примењених уметности и студијама славистике на Универзитету Сорбона у Паризу. У Лондону је завршила магистарске студије графичког дизајна на Колеџу уметности и дизајна Челси – Универзитет уметности у Лондону.


ЖИВЕЛИ КРАЉЕВСКИ МЛАДЕНЦИ!

ЖИВЕЛА КРАЉЕВИНА СРБИЈА!

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер