Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ ЕДИКТ
(313-2013)

Свети Царски Мученици
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com


ВЛАДИКА ФОТИЈЕ ОДЛИКОВАН
КРСТОМ ВОЖДА ЂОРЂА СТРАТИМИРОВИЋА


   Са благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г. Василија, уз сагласност породице Племенитих Стратимировића од Кулпина, Центар за развој Шајкашке доделио је Његовом Преосвештенству епископу бијељинском и зворничко-тузланском Г.Г. Фотију високо црквено-друштвено одликовање Крст вожда Ђорђа Стратимировића. Инвеститура је обављена о Светом Мученику Нестору, 27. октобра (9. новембра) 2021, а поводом 31. годишњице Владикиног монашења, која је била дан раније, тј. на Митровдан.

   Ово престижно признање, које носи име по вожду српске народне војске и председнику Главног одбора (тј. Владе) Српске Војводине из смутних и преломних времена мађарске револуције на просторима Хабсбуршке царевине 1848-1849. године, епископу Фотију је уручено у Владичанском двору Епархије зворничко-тузланске у Манастиру Светог Василија Острошког у центру Бијељине, у Републици Српској.

   Реченим одликовањем, које су, у име породице Стратимировић, уручили праунук и чукунунук Вожда, проф. Иван Стратимировић и доц.др Ђорђе Стратимировић, Његовом Преосвештенству је одато дужно признање: „За самопрегорно служење Богу и Српској Православној Цркви и њеном народу широм српских земаља и расејања, као и за пожртвовaно истрајавање на вредностима светосавске духовности, а особито у знак признања за допринос у очувању традиције Српске Војводине“, као што стоји у Указу, којег је приликом доделе признања прочитао ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, секретар Центра за истраживање православног монархизма.

   Испред Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића, свечаној инвеститури присуствовали су и: г-дин Горан Миленковић, заменик министра за бригу о селу у Влади Србије; г-дин Александар О. Ђурђев, народни посланик у Скупштини Аутомонме Покрајине Војводине и г-дин Данијел Кулачин, председник Центра за развој Шајкашке.

   Како је и уобичајено у сличним приликама, бираним речима и у свечаној форми образложена је ова одлука, кроз коју живи и од заборава се чува сећање на дело вожда Стратимировића. У том смислу, таква одлука је и сасвим логична и потпуно природна, будући да је реч о Архијереју, који више од три деценије служи Богу и народу и који је са својом сабраћом обновио и монашки живот у чувеном Манастиру Ковиљ, за којег је и сам Преосвећени, у свом обраћању, посведочио да је: „духовно средиште Шајкашке области“, али и Свештена Обитељ, која је у времену данашњем Српској Православној Цркви подарила Свјатјејшег патријарха Порфирија и још четворицу архијереја.

   Поред тога, особито је значајна чињеница да је Преосвећени владика Фотије неизбрисиво уградио себе у здање српске црквене просвете, као вишегодишњи предавач, управо, у знаменитој Богословији Светог Арсенија у Сремским Карловцима, у којима је вожд Стратимировић нашао смирај и покој својој витешкој души, после више од столетног странствовања.

   Овом приликом, владика Фотије је, као прави српски домаћин и велики и брижни духовник, благосиљајући своје госте, истима уручио и пригодне дарове у виду своје четири књиге: ''Песма осмом дану'', ''Двадест година епископске службе'', ''Вечност ми треба'' и ''Света Софија''. С друге стране, г-дин Ђурђев је узвратио одабраним и примереним издањима Института за политичко умрежавање, а ђакон Ненад, у своје и у име Центра за истраживање православног монархизма, својим књигама: ''Грбови, заставе и химне у историји Србије'', ''Државна хералдика у служби формирања нових идентитета'', ''Српски мислиоци и хришћанским основама монархије'' и ''Религија, Бајден и Србија'', које је Преосвећени примио са искреним интересовањем и нелицемерном благодарношћу.

   Благодарећи на указаној части и високом одликовању, владика Фотије је смирено истакао да му је велика радост да то признање долази баш њему, а особито је значајно да је изразио спремност да подржи све планиране активности Одбора за пренос посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића, које су усмерене на неговање православне духовности, српског националног јединства и културе сећања, али је, можда, још и значајније што је Преосвећени, из пребогатих ризница свога животног искуства и духовног опита, изнео истински драгоцене предлоге за унапређење и развој те делатности, која ће у будућности, тек, доносити богате плодове, на добробит наше Свете Цркве и нашег распетог народа, без обзира на то на којој обали Дрине, Дунава, Саве или Лима он живео.

   Преневши пригодни извештај из пера нашег сектетара, ђакона Ненада, о овој значајној свечаности су известили бројни црквени и световни медији, као што су: званични сајт Епархије зворничко-тузланске (погледајте овде), Teлевизија Храм (погледајте од 4:08 до 4:55 овде), Радио Архиепископије београдско-карловачке Слово Љубве (погледајте овде), новинска агенција Републике Српске СРНА (погледајте овде), Радио-телевизија Добој (погледајте овде), најпознатији српски информативни портал у Црној Гори ИН4С (погледајте овде), бањалучки дневни лист Глас Српске (погледајте овде), интернет издање најпознатијег дневног листе српске дијаспоре Вести Online (погледајте овде), један од најчитанијих информативних портала Pink.rs (погледајте овде), информативни портал Српска инфо (погледајте овде), информативни медијски портал Посавске новости (погледајте овде), независни портал слободне Српске Исток (погледајте овде), интернет новине Топ вести (погледајте овде), један од водећих електронских медија западно од Дрине Катера News (погледајте овде), локални градски портал Дешавања у Бијељини (погледајте овде), први бијељински интернет портал Бијељина данас (погледајте овде) и др.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер