Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

ГОСПОД, ГОСПОДАР, ГОСПОДИН –
МОШОРИН ПАМТИ 1914-2014
   Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Бачког Г. Г. Иринеја сабрало се у Мошорину шестога новембра, лета Господњег 2014. све што беше расуто, да посведочи и да потврди непоколебљиву веру у Бога Живог и Истинитог, да се погледа братским и сестринским очима, да заплеше хришћанским душама и прозбори по коју српску реч.

   А речи су се претвориле у дело достојно човека... баш таквог човека, који је ''по имену Србин, по презимену Словен, а по срцу и души хришћанин'', како је зборио Свети Николај Жички. И баш таквог човека, који од семена дивног још дивније плодове доноси по сред земље шајкашке, панонске, народне и свесрспске и који своју љубав разлива према бижњима и упире ка Господу, у знаку Крста голготског, да се не изгуби траг, којим се ваља водити. А вођени смо Светима, јер се у Њима огледамо и свако своје прегнуће меримо Њиховим аршинима. И, заиста, ваља се, бар за трен животни, подигнути у висине на којима ћемо пронаћи истину, ако је будемо достојни.

   А, народ мошорински достојан јесте тих висина, јер се подигао изнад свега и свакога... и доказао да реч многих свештеника, од ономад, није била узалудна. Бог нам је сведок!

   Све што се градило и радило вековима и деценијама, засијало је у овом месту  и у овом часу, налик на Звезду која долази на место где беше Дете...

   Јер, Мошорин памти!

   Памти и обележава годишњицу ослобођења своје Општине у Првом светском рату, достојно обележавајући и 100-ту годишњицу од почетка Великог рата, 80-ту годишњицу од погибије Витешког Краља Александра Ујединитеља, посебно се, са вечитом благодарношћу, сећајући помоћи и подршке, коју је Србији и народу српском у тим одсудним тренуцима указала братска Русија, на челу са својим Царственим Страстотерпцем Императором Николајем II.

   Сећајући се наших предака, на свечаној академији ''Мошорин памти 1914-2014'', покушали смо да, свом душом својом, загрлимо и наше савременике и да се, молитвено, окренемо и нашим наследницима, који нас чекају да добар плод принесемо на њиховом прагу постојања, ако Бог да...

   Пред много благочестивих душа, промовисан је живот... Живот у причи, песми, песмама и играма и у заветном слову великих људи. Говорило се о страдању и слави народа... Помињали смо многе... Светога Цара Николаја II Романова, нашега мученика Краља Александра I Карађорђевића, војнике, добровољце, сељаке, паоре, хранитеље и бранитеље у Великом рату.

   А, о великим људима говорили су нам академик и члан Крунског савета г. Матија Бећковић; Пречасни јереј Бошко Р. Маринков, парох мошорински и секретар Центра за истраживање православног монархизма; др. Милан Мицић, помоћник покрајинског секретара за културу и председник Удружења добровољаца 1914-1918; председник општине Тител г. Милан Настасић; г-ђица Дарја Јемилјанова и г. Алексеј Дмитријевич Карев из Међународног фонда јединства православних народа из Москве; вероучитељ мошорински Зоран Пожарев и господа мошоринска Ђорђе Несторовић, Раде Мишљеновић и Риста Несторовић из Удружења шајкаша ''Вожд Ђорђе Стратимировић'', који су на концу ове вечери прочитали поздравно писмо становницима Мошорина, упућено од стране Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника  Александра II Карађорђевића.

   Својом игром, вече су  учинили богатијим младићи и девојке из АКУД-а ''Светозар Влашкалић'', а песмом су нам душе миловали ''Пастири Времена'' из Чуруга.

   Поред мноштва народа, који је салу мошоринског Дома културе испунио да последњег места, ово богољубиво и отачаствољубиво сабрање су својим присуством увеличали и: Високопречасни протојереј Остоја Нијемчевић, архијерејски намесник жабаљски; Пречасни протонамесник Милан Ђурић, парох жабаљски; Пречасни јереј Милорад Мировић, парох шајкашки; Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, заменик директора нашег Центра и многе друге угледне званице.

   Ово повено бачко село се и овом приликом показало достојним својих светих предака и достојним имена родног места таквих српских националних и духовних величина, какве бејаху: Свештеномученик протојереј Чеда Еремић, Свештеномученик протојереј Георгије Живанов, Светозар Милетић, Исидора Секулић, академик Душан Каназир и многи други.

   Богу благодарност, а свакоме човеку част  и чест нека је, јер све беше, у Мошорину, Свето и честито и Миломе Богу приступачно.


 

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.рувеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер