Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић

ДОБРОДОШАО ГОСПОДАРУ


   Престони српски град је о Дану Светог Мученика Полиевкта и Светога Филипа Московског, 9.(22) јануара 2013. године Господње, био поприште повеснога догађаја од изузетног значаја у српским, али и много ширим оквирима.


   Био је то дан коначног повратка Његовог Величанства Краља Петра II Карађорђевића од Југославије своме дому и своме Роду, после 72 године изгнанства и дан, када се овај наш Владар и велики страдалник, пред свима, несумњиво показао као велики и истински изгнаник ''правде ради'' (Мт. 5, 10).


   На београдском Аеродрому ''Никола Тесла'', земне остатке Његовог Величанства су дочекали његов син, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије; његови унуци, Његово Краљевско Височанство Принц Наследник Петар Карађорђевић од Србије и Југославије, Његово Краљевско Височанство Принц Филип Карађорђевић од Србије и Југославије и Његово Краљевско Височанство Принц Наследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије; његова снаја, Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина Карађорђевић од Србије и Југославије; Његово Преосвештенство Епископ Хвостански Г.Г. Атанасије (Ракита) , Његова Екселенција г-дин Ивица Дачић, Председник Владе Србије, проф.др Оливер Антић, правни саветник и изасланик Председника Србије и други државни и војни званичници.


   Земне остатке великог покојника и његову пратњу је у Краљевском Дворском комплексу, пред Дворском Капелом Светог Апостола Андреја Првозваног, дочекао Његова Светост Архиепископ Пећски, Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски Г.Г. Иринеј, који је одмах затим, служио Парастос уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа Будимљанско-никшићког Г.Г. Јоаникија (Мићовића); Његовог Преосвештенства Епископа Ремезијанског Г.Г. Андреја (Ћилерџића); Високопречасног протојереја-ставрофора Сава Б. Јовића, главног секретара Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве; Високопречасног протојереја-ставрофора Радивоја Панића, старешине Спомен-Храма Светог Саве на Врачару; Пречасног протођакона Стевана Рапајића, секретара Црквеног суда и Канцеларије Његове Светости Патријарха Српског и Часног ђакона Владимира Руменића.


   Након обреда, сабраним Члановима Краљевске Породице, представницима државне власти, члановима саветодавних тела Круне и представницима Цркве и других верских заједница у Србији, пригодним речима су се обратили Његова Светост Архиепископ Пећски, Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски Г.Г. Иринеј, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије, Његова Екселенција г-дин Ивица Дачић, Председник Владе Србије и проф.др Оливер Антић, правни саветник и изасланик Председника Србије.


   Церемонијалом је зналачки руководио дипл.инж.арх. Драгомир Ацовић БО1, главни хералд Краљевског Дома Србије и председавајући Крунског Већа, уз велику помоћ г-дина Бојана Старчевића, црквењака Дворске Капеле и председника Удружења Краљевина Србија; г-дина Мирослава Живковића, директора Историјског музеја Србије (у којем се чувају и Српске Краљевске Регалије), других чланова саветодавних тела Круне и службеника Краљевског Двора, као и нашег сарадника проф. Љубодрага Љ. Грујића, хералдичког уметника Краљевског Дома Србије и нашег Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије.


   Након молитвеног дела свечаности, уследио је пригодан пријем у Краљевском Двору, приликом којега је Његова Светост дао и следећу, врло значајну, изјаву за јавност: ''Ја мислим овако, као што и Црква наша мисли: ''Бог на Небу, а Краљ на Земљи''. Србији недостаје Краљ, Цар или Краљ, у неком виду, као што данас имају Енглези Краљицу, неку парламентарну Монархију, где ће Краљ бити ујединитељ народа, странака... Србија је све што је постигла велико и непролазно, постигла са Краљем, било са Немањићима, било од почетка Карађорђа. Све је то народ са својим Краљем учинио и постигао и навикао је он на то. То смо видели и за време Броза. Он је био не Краљ, нeго је био ''цар''. Дакле, нека парламентарна Монархија кад би се устројила, за Србију би било веома корисно. То је део њене традиције и њене историје и мислим да је то нешто веома корисно.''


   Међу врло малим бројем званица, који су присуствовали овом Свештеном Краљевском чину, препуном емотивног набоја и дубоког повесног значаја, у Дворској Капели и Краљевском Двору, као представник Центра за Истраживање Православног Монархизма, поред проф. Грујића, налазио се и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, хералд Кнежевске Лозе Српског Краљевског Дома Карађорђевића и председник нашег Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије.


   Наш Центар и његов Одбор за Хералдичке и Генеалошке Студије дали су и свој скромни допринос овом великом догађају, а на позив Канцеларије Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра!


   Наиме, за потребе ове тужно-радосне Краљевске свечаности, наши стручњаци су израдили Краљевску стандарту Краља Југославије, којом је одевен одар последњег нашег Краља, као и његов Краљевски монограм, којим је пригодно обележано возило, којим су превежени његови посмртни остаци од београдског аеродрома до Краљевског Двора на Дедињу.


   На извођењу овог значајног Краљевског хералдичко-вексилолошког пројекта је посебан допринос дао наш уважени сарадник, инж. Срећко М. Никитовић, хералдички уметник нашег Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије, а уз несебичну помоћ проф. Љубодрага Љ. Грујића и Часног ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића.


   Посебно истичемо да, иако је овај пројекат изведен на захтев и иницијативу Дворске Канцеларије, нам је велика част што је исти изричито одобрен лично од стране Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића од Србије и Југославије, који је са свиме био у потпуности упознат и који је својим Краљевским ауторитетом иза њега стао, на чему смо му изузетно благодарни.
+ + +

Његово Величанство Краљ Петар II Карађорђевић од Југославије
(Краљевска стандарта)
(Срећко Никитовић, Љубодраг Грујић)   Његово Величанство Краљ Петар II Карађорђевић од Југославије
(Краљевска стандарта)
(Срећко Никитовић, Љубодраг Грујић)


Његово Величанство Краљ Петар II Карађорђевић од Југославије
(Краљевска стандарта)
(Срећко Никитовић, Љубодраг Грујић)   Његово Величанство Краљ Петар II Карађорђевић од Југославије
(Краљевска стандарта)
(Срећко Никитовић, Љубодраг Грујић)   Његово Величанство Краљ Петар II Карађорђевић од Југославије
(Краљевска стандарта)
(Срећко Никитовић, Љубодраг Грујић)


НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер