Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

У СЛАВУ ПРАВОСЛАВНЕ МОНАРХИЈЕ
И СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА

   Дана 7.(20) јуна 2014. у 19:00, о Светом Мученику Теодоту Анкирском, у свечаној конференцијској сали ''Балканска'' у београдском Хотелу ''Москва'', приређена је свечаност и догађај од изузетног значаја за повест и рад Центра за Истраживање Православног Монархизма.

   Наиме, овом приликом је, са благословом Његове Светости Архиепископа Пећког Митрополита Београдско-карловачког и Патријарха Српског Г.Г. Иринеја, приређена промоција првог српског издања књиге г-дина Ивана Лукјановича Солоњевича: ''Народна монархија'', коју је наш Центар управо издао, у сарадњи са Центром за Изучавање Традиције ''Укронија''.

   Овом свечаном приликом су Центру и нашем сараднику, Његовом Благородију г-дину Сергеју Александровичу Мањкову (in absentia), додељена и висока Одликовања Српске Православне Цркве, Ордени Светог Цара Константина, које им је, на предлог нашег Духовног Покровитеља, Његовог Преосвештенства Г.Г. Иринеја Епископа Митрополије Аустралијско-новозеландске, доделио Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, уз сагласност Његове Светости Патријарха.

   Центру је Орден додељен: за делатну љубав према Светој Мајци Цркви, нарочито показану њиховим промовисањем традиционалних и предањских вредности српског народа, а Његовом Благородију: за делотворну љубав према Српској Православној Цркви, нарочито показану његовим несебичним доприносом на проширивању културно-просветне и духовне сарадње између руског и српског народа.

   Радује нас да је конференцијска сала Хотела ''Москва'', овом свечаном пригодом, била испуњена до последњег места и да је ово сабрање протекло у посебно свечаној и торжественој атмосфери, у славу Божију и Светог Равноапостолног Цара Константина Великог, Небеског Покровитеља нашег Центра.

   Такође, велику част су нам указали и Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије и Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина Карађорђевић од Србије и Југославије, који су ово сабрање почаствовали и увеличали својим августјејшим присуством.

   Поред већег броја Свештенства, сарадника Центра и других наших пријатеља и сабораца, догађај је пратио и известан број посленика јавне речи из одређених српских и руских штампаних и електронских медија.

   Након отпеване химне Боже правде и тропара Светом Цару Константину, сабранима се први обратио Часни отац ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, у својству заменика директора Центра (погледајте овде), а затим и г-дин Срђан Фуртула из Укроније, као суиздавач овог капиталног дела.

   Након тога је реч узео Његово Преосвештенство Г.Г. Андреј Епископ Ремезијански и новоизабрани Епископ Аустријско-швајцарски, који је сабрани народ Божији детаљно и исцрпно упознао, не само са личношћу Ивана Лукјановича Солоњевича, већ их је речито и живо провео кроз садржај и кључна чворишта његховог капиталног дела, као његове својеврсне личне исповести и монархистичког политичко-идеолошког тестамента и завештања.

   Потом је наставио уважени г-дин дипл.инж.арх. Драгомир М. Ацовић, КВ, БО1, чија је детаљна, учена и критично-самокритична анализа овог дела, сабранима подарила изузетно реалистичан увид у њену концепцију, мисаони ток и идеолошке поставке, ренгенски га прожимајући и настојећи да из њега извуче, толико нам потребне, поуке за српског монархисту данас.

   Певачка дружина Србски Православни Појци је, након тога, сабране нарочито разгалила громким појем песме Тамо далеко, чиме је дат додатан акценат на повесни контекст и символички подсећено на велику 100-ту годишњицу од почетка Првог светског рата, али и почетка суноврата Руске Империје.

   Настављено је у истом духу, поетским обраћањем Пречасног јереја Бошка Р. Маринкова, који је сабранима подарио медоточне стихове своје песме: Благословена Русија (погледајте овде).

   Потом је уследио церемонијални део вечери, када је, по Патријарашком благослову, Његово Преосвештенство Г.Г. Иринеј Епископ Митрополије Аустралијско-новозеландске, уручио поменута висока Одликовања, која је испред Центра примио ђакон Хаџи Ненад, а у име Сергеја Александровича, г-дин Фуртула.

   Србски Православни Појци су уручење испратили громогласним појањем: Аксиос, Достоин, Достојан, а сабрани народ дуготрајним аплаузима.

   Владика Иринеј је потом, образлагајући високе Црквене награде, наставио своје слово, посвећено самој природи монархистичке идеје, наводећи примере из других европских земаља, али и наглашавајући посебност и нарочити карактер Православне Монархије, за какву се залагао и Иван Солоњевич и за коју је поднео неизмерне личне и породичне жртве и страдања.

   Приводећи ово богољубиво и отачаствољубиво сабрање крају, ђакон Хаџи Ненад и отац Бошко су уручили заслужнима скромне дарове и признања.

   Тако је Његовом Преосвештенству Владики Андреју, уручена маестрално изведена икона Светог Цара Константина, дело нашег сарадника иконописца г-дина Рада М. Павловића.

   Његовом Краљевском Височанству Престолонаследнику; Протонамеснику Миодрагу Андрићу и г-дину Мирославу Илићу, подпредседнику Скупштине Града Новог Сада, испред Фонда ''Достојанство'', додељене су посебне Захвалнице Центра и примерци књиге ''Народна монархија''.

   Све је завршено на најбољи и најпримеренији начин, појањем, од стране Србских Православних Појаца, руских духовних песама и многољетствија Његовом Краљевском Височанству Престолонаследнику, присутним Архијерејима и читавом православном Роду српском, a, на послетку, и скромним послужењем!

   О читавом догађају је известио известан број електронских и штампаних медија, али посебно истичемо да су своје извештаје, непосредно по његовом окончању, донели и званични сајт Српске Православне Цркве (погледајте овде), Митрополије Аустралијско-новозеландске (погледајте овде) и Краљевске Породице Србије (погледајте овде), као и да је Радио Архиепископије Београдско-карловачке ''Слово љубве'', љубазно емитовао и најаву за овај скуп (послушајте овде).
+ + +


   

   

У В Е Ћ А Ј


НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер