Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИFacebook
Facebook

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

ИСПУЊЕН ЗАВЕТ   Поводом обележавања друге годишњице од преноса посмртних остатака у Отаџбину и државне сахране у породичном маузолеју Цркве Светог Ђорђа на Опленцу, Његовог Величанства Краља Петра II Карађорђевића од Југославије, Њеног Величанства Краљице Александре Карађорђевић од Југославије, Њеног Величанства Краљице Марије Карађорђевић од Југославије и Његовог Краљевског Височанства Краљевића Андреја Карађорђевића од Југославије, Удружење Краљевина Србија је приредило изложбу симболичног назива „Испуњен завет“, аутора г-дина Андрије Шошића.

   Свечаност је отпочела интонирањем химне Краљевине Србије, ''Боже правде'', коју је извео г-дин Александар Пантић, певач Опере Народног позоришта у Београду.

   Изложба је свечано отворена о Светој Мученици Гликерији, 13.(26) маја 2015. године Господње, у просторијама Удружења Краљевина Србија у Београду, а свечаности су присуствовали и Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије и Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина Карађорђевић од Србије и Југославије, у пратњи г-ђе Бети Румелиотис, сестре Принцезе Катарине, као и г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета, проф. др Оливер Антић, изасланик председника Србије, г-дин др Владимир Павићевић, народни посланик у Скупштини Србије, као и многи други уважени гости.

   Обраћајући се присутнима на свечаном отварању изложбе Њ.К.В. Престолонаследник Александар је, између осталог, истакао: ''Тачно пре две године, мој отац, Краљ Петар II, моја мајка, Краљица Александра, моја бака, Краљица Марија и мој стриц, Принц Андреј, пренети су у крипту Цркве Светог Ђорђа на Опленцу. Тим чином испуњен је завет мог прадеде, Краља Петра I, да сви Карађорђевићи буду сахрањени на истом месту, у срцу Шумадије''.

   Гостима су се обратили и проф. др Оливер Антић, специјални саветник председника Србије, г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета и г-дин Андрија Шошић, као аутор изложбе, који је у веома емотивном говору пренео своја сећања на овај историјски дан и Њиховим Краљевским Височанствима уручио симболичне поклоне, као знак сећања на ово отачаствољубиво сабрање.

   На изложби се могу видети многобројне необјављиване фотографије, које су забележиле историјске моменте преноса посмртних остатака блаженопочивших чланова Краљевске породице, њихову сахрану у породичном маузолеју Цркве Светог Ђорђа на Опленцу, као и бројне предмете, који су на најразличитије начине обележили државну сахрану на Опленцу.

   Свакако најупечатљивији експонати ове изложбе јесу заставе, којима су били прекривени ковчези августјејших покојника, а које су израђене управо у оквиру Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије Центра за Истраживање Православног Монархизма. На овом значајном пројекту су сарађивали наши хералдички уметници, г-дин Срећко М. Никитовић и г-дин проф. Љубодраг Љ. Грујић, као и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, у својству хералда.

   Подсећамо да је г-дин Никитовић, осим поменутих застава, за потребе Краљевске сахране, том приликом, израдио и монограме Краља Петра II, Краљице Александре, Краљице Марије и Краљевића Андреја.

   Испред нашег Центра, међу уваженим званицама на свечаном отварању изложбе, нашао се и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, заменик директора Центра и председник нашег Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије.

   Изложба ће бити отворена уторком, четвртком и суботом у териминима од 18:00 до 20:00 часова у београдским просторијама Удружења Краљевина Србија (Влајковићева 4, IV спрат). Улаз је слободан!

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер