Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИFacebook
Facebook

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

РАЗМЕНА МИШЉЕЊА
СА ИЗБОРСКИМ КЛУБОМ
   Известан број одабраних званица, из разних домена друштвеног живота (свештенство, универзитетски професори, културни посленици, новинари, пословни људи, књижевници, претставници различитих политичких организација, бивши министри и др.) Србије и Републике Српске, имао је прилику да се, на трибини Изборског Клуба (http://www.dynacon.ru/) и Треће Србије, одржаној у конференцијској сали „Москва“ београдског Хотела „Москва“, 7.(20) марта 2015. године Господње, непосредно упозна са драгоценим искуствима и активностима Изборског Клуба из Москве из области унутрашње и спољашње политике.

   Нуклеус Изборског Клуба чини група од 35 патриотски опредељених врхунских интелектуалаца Русије, који су се под овим именом 2012. године окупили са циљем да понуде интелектуалну алтернативу либералном концепту развоја Русије. Клуб чине угледни политичари, који су садашњи или некадашњи саветници председника Русије, затим мислиоци, јавне личности и стручњаци из различитих области, као и различитих политичких идеологија.

   Говорници на трибини, у име Изборског Клуба, били су: председник, г-дин Александр Андрејевич Проханов; извршни секретар, г-дин др Виталиј Владимирович Аверјанов и Његово Преосвештенство Г.Г. Августин (Анисимов), Епископ Городецки и Ветлужски, док су испред домаћина говорили председник Треће Србије, г-дин Мирослав Паровић и г-дин Владимир Зотов.

   Око 60 угледних српских стручњака из разних области, са великим интересовањем слушали су о мисији и циљевима Изборског Клуба, као и о перспективама сарадње српског и руског народа и учвршћивања њиховог пријатељства у овом турбулентном времену, када се Европа налази под великим утцијем сила попут НАТО-а. Једна важности ове трибине за Србију је у тренутку одржавања, јер је истакнуто да у Европи управо креће талас прекомпоновања и великог јачања утицаја снага, које су за нови европски договор, у којем би Русија имала једну од водећих улога, док би и Србија могла да има важну улогу, у сразмери са њеним геополитичким положајем.

   „Током 90-их година руско друштво је било подељено као и српско, али данас они имају елиту, која је успела да постигне јединство и да буде на другом крају таса светских сила. Ми на Русију гледамо као на братски народ и као пример од кога би Србија требало да учи јер, без обзира што је Изборски Клуб састављен од различитих људи, повезује их крајњи циљ, а то је љубав према Отаџбини. То морамо урадити поготово данас, када је криза у Украјини на светло дана изнела један велики геополитички сукоб и када је пад границе на Криму отворио нову могућност да европски народи постигну нови договор и да врате суверинитет, који су изгубили. Ако се угледамо на њих и у нашем народу нађемо унутрашњу снагу успећемо да учврстимо позицију Србије, као политичког коридора између Русије и Запада“, речи су којима је своје излагање почео г-дин Мирослав Паровић.

   Г-дин Владимир Зотов је, у свом излагању, напоменуо да је Изборски Клуб настао уједињењем крема руског друштва, са намером да направе нацрт патриотске идеологије и будућности Русије, са свешћу да будућност Државе не може направити 20 људи него народи, време и ратови.

   Председник Изборског Клуба, г-дин Александар Андрејевич Проханов, говорио је о томе да се свет налази у „посткримском“ периоду историје, алудирајући на припајање Крима Русији и да је то знак борбе Русије против Америке и НАТО-а. Он је указао на то да је припајање Крима, уствари, спајање руског народа са Крима и из Русије, јер је Крим митско место за Русију и „Олтар на коме су се Руси одувек молили и на коме је проливено много руске крви“.

   „Сукоб са Америком, у који смо се упустили, није само геополитички, већ је реч о сукобу вредности и борби за превласт руског сна – божанске праведности. Овај сукоб је толико велики да неки политичари сматрају да ће се завршити распадом Русије, али они не виде да је Русија достигла толику снагу, да је у стању да парира САД-у “, рекао је г-дин Проханов.

   Нагласивши да су 90-их година и руски и српски народ били у великој кризи, г-дин др Виталиј Владимирович Аверјанов је рекао да је долазак делегације Изборског Клуба у Србију веома битан. Он је рекао да је конзервативна струја почела да се враћа у Русију на велика врата, а један од доказа томе јесте оснивање Изборског Клуба, који се бори да неолибералну компоненту, која се јавља у унутрашњој и спољној политици Русије, замени патриотским идејама и визијама, којима се Русија сигурно може одбранити од негативних утицаја Запада.

   „Ми нисмо нека лабораторија, која израђује монолитну тачку гледишта, већ отварамо врата, која воде у нову идеологију Русије, која представља синтезу евроазијских идеја, геополитичких идеја, социјалног конзервативизма и многих других покрета. Ми смо Удружење, створено да тај окрет ка конзервативизму не заустави, већ да га развијамо даље. Сведоци смо времена у коме Европска Унија показала као нестабилна конструкција, и та нестабилност је убачена од стране англосаксонаца, који су имали велики утицај при оснивању ЕУ, а сада представљају бомбу, која сваког тренутка може да је разнесе“, закључио је г-дин Аверјанов.

   Излагање г-дина Аверјанова надахнуто је најбољим духом конзервативизма и евроазијства, а насупрот New Age идеологији, која је проглашавала „крај историје“, након распада Совјетског Савеза, а све у циљу остварења интереса англосаксонског света и Америке, пре свега.

   Преосвећени Владика Августин је изјавио да је потрешен доласком у Србију – земљу у којој су се наши преци заједнички борили против непријатеља кроз историју, и да се осећа као да је дошао у завичај.

   „У данашњем времену, када се владари широм света све више удаљавају од вере и Бога морамо се заједнички удружити у сарадњи, која нас повезује Православљем. Живимо у свету поремећених вредности, морала и норме. Мислим да је Бог подарио Русији оволику територију и да су из ње многи познати умови, јер је Русија велика империја и света земља. И многи други велики народи имају своје свете земље и сигуран сам да, ако би посетили све те народе, сазнали би да сви они размишљају на исти начин као и ми, а поготово омладина које има доста. Патријарх Павле је одрадио своје, кнез Михајло је одрадио своје, Никола Тесла је урадио своје, а ми који данас живимо морамо на исти начин оставити траг ради будућих генерација“, поручио је на крају Епископ Августин.

   Интересантно је становиште Његовог Преосвештенства, који вели да се од своје младости питао због чега је Бог управо Русији подарио толико огромно пространство и да је дошао до закључка да се то догодило управо због тога што је она – Православна. По Владикином мишљењу, због тога, је њена улога у свету и историји да штити слабе, угрожене и потлачене. Данас то подразумева и све оне страдајуће на Блиском Истоку (пре свега у Сирији) и на Балкану (пре свега у српским земљама)...

   Након високоученог излагања угледних гостију из Русије, уследила су питања и опсервације неколицине угледних званица, који су поделили своје импресије и упутили питања уваженим говорницима. У том смислу, један од саговорника уважених гостију био је и г-дин Драгослав Бокан, у својству представника Доњецке народне Републике у Србији и др.

   Као последњи од дискутаната, представник Центра за Истраживање Православног Монархизма, Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, подвукао је чињеницу да се између Русије и Србије налазе територије братских земаља Румуније и Бугарске, које су чланице Европске Уније и НАТО-а, што представља географску баријеру, али и геополитичку сметњу сарадњи на ползу наших земаља, али и остварењу идеје о евроазијској оси и стварању односа на новим темељима.

   Међутим, поставља се питање да ли је у догледној будућности, ипак, могуће очекивати било каква побољшања у том смислу, посебно када се узме у обзир недавни интервју, који је Његово Величанство Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске (бивши председник Владе Бугарске) дао софијској новинској агенцији ''Новините'', у којем је, између осталог изјавио: ''Мислим да је у интересу земље и њених грађана да се види који су наши интереси. Верујем да је непотребно и преко сваке мере да се одбаци Русија само зато што смо у НАТО-у''.

   Без илузија о некаквим коперниканским обртима у сфери међународних односа и међудржавних интереса, ипак се поставља питање, да ли се ове речи могу тумачити као некаква дискретна најава могућности за смиривање актуелних антагонизама и за трезвеније сагледавaњe проблема, који данас потресају регион, Европу, али и читав свет.

   Исцрпан и мериторан одговор на кратко излагање и питање ђакона Ненада изволео је дати Преосвећени Владика Августин, којега радује овакво гледиште Његовог Величанства, према чијој личности гаји дубоко поштовање. Његово Преосвештенство, такође, сматра да би сличног гледишта, о непотребности продубљивања актуелног економског и геостратешког сукоба са Русијом, била и већина здраворазумских саговорника и у Пољској, Француској или Немачкој.

   Ово интерсантно и полезно братско сабрање окончано је једнако интересантним и подстицајним неформанлим разговорима уз пригодно укрепљење, у салону Хотела „Москва“.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер