Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

Бојан Д. СтарчевићВест са отварања изложбе :


ХЕРАЛДИКА КАРАЂОРЂЕВОГ ДОМА   Дана 22. септембра, на Опленцу, у срцу Србије, у кући Краља Петра Првог, оснивача Задужбине Светог Ђорђа, где се налази и гробна црква чланова Динасије Карађорђевић, отворена је изложба под називом ,,Хералдика Карађорђевог Дома''.

   Поред бројне поблике, отварању је присуствовао и Њ.К.В. Принц Михајило Карађорђевић са вереницом, госпођицом Љубицом Љубисављевић, као и представници Војске Србије и локалне самоуправе.

   Аутори изложбе, господин Драгомир Ацовић, члан Крунског савета и један од најбољих хералдичара у Срба, и господин Љубодраг Грујић, херолд Краљевског Дома и Шеф Канцеларије Краљевских Ордена (дугогодишњи хералдички уметник Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије Центра за Истраживање Православног Монархизма), публици су представили значајне артефакте.

   Господин Ацовић у поздравном слову, нагласио је да је хералдика Дома Карађорђевог нераздвојива од хералдике српског народа, и да су то заправо два лица једне исте хералдике. Као профил и лик својих носилаца кроз генерације и кроз времена, грб прецизно региструје успоне једног рода, али често и његове падове, искушења и страдања. Тако је и у овом случају.

   Подсећајући на славну српску хералдику која је васкрсавала уз васкрс саме нововековне српске државе, њеног ширења, обухватања и инкорпорирања нових елемената приликом стварања Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца, одбацивања целокупног наслеђа од стране нове власти, скретања ка амблемима потпуно страним како хералдичким правилима тако и сећању народа кога је репрезентовало, до коначног враћања коренима након проласка комунистичке ере, и потребе за осветљавањем и радом на повратку традицији, изложбу је отворио господин Момчило Павловић, директор Института за савремену историју.

   Након отварања изложбе, присутне је кроз поставку провео господин Ацовић, указујући на неке занимљивости, попут апокрифних грбова приписиваних српском народу, и како су неки од њих постали стални и данас виљив елеменат српске хералдике (попут грба Трибалије), до формирања и развоја породичне хералдике Дома почев од Кнеза Александра, широке употребе и примене варијанти породичног грба у време Краљева Петра и Александра, као и савремених хералдичких решења у делу господина Грујића при диференцијацији грбова чланова Краљевског Дома.

   Међу драгоценим експонатима, свакако треба издвојити лична стандарта Блаженопочившег Витешког Краља Александра I, која је посебним залагањем господина Драгана Рељића, управника Задужбине Краља Петра и благовољењем Њ.К.В. Кнегиње Барбаре, супруге скоро упокојеног Кнеза Александра Павлогов само овом приликом стигла у Србију на изложбу. Стандарта је иначе део Кнежеве заоставштине.

   На овој изложби су своје место, међу приказаним грбовима актуелних припадника Дома, заузели су и грбови блаженопочившег Њ.К.В. Кнеза Александа Павловог Карађорђевића (високог покровитеља нашег Центра) и његових синова: Њ.К.В. Кнеза Димитрија Карађорђевића, Њ.К.В. Кнеза Михаила Карађорђевића, Њ.К.В. Кнеза Сергија Карађорђевића и Њ.К.В. Кнеза Душана Карађорђевића, које су, 2006. године Господње, осмислили и израдили сарадници нашег Одбора: Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић (као хералд Кнежевске Лозе Српског Краљевског Дома Карађорђевића), господин Раде М. Павловић, дипл.екон. Небојша И. Дикић и господин Срећко М. Никитовић (као Хералдички Уметници Кнежевске Лозе Српског Краљевског Дома Карађорђевића) (погледајте овде, овде, овде, овде и овде).

+ + +

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер