Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИFacebook
Facebook

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ
И ИНВЕСТИТУРА

   О Светом Преподобном Прокопију и Светом Преподобном Талалеју, 27. фебруара (12. марта) 2015. године Господње, у Свечаној сали Дома Војске Србије је отворена изложба „Војно свештенство у ослободилачким ратовима Србије (1804–1918)“, која је плод сарадње Архива Српске Православне Цркве и Медија центра „Одбрана“.

   Свечаном отварању изложбе присуствовали су: Његова Светост Архиепископ Пећски, Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски Г.Г. Иринеј; Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г.Г. Јован; Његово Превасходство г-дин Томислав Николић, председник Србије; г-дин генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба Војске Србије; Његова Екселенција г-дин Владимир Николајевич Чушев, амбасадор Белорусије; г-дин др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама у Министарству правде; бројно свештенство Српске Православне Цркве и припадници официрског кора Војске Србије, представници исламске и римокатоличке верске заједнице у Србији и др.

   Отварајући изложбу, патријарх Иринеј истакао је да је данашњи сусрет прилика да се чује нешто више о улози Цркве и свештеника у нашим ослободилачким ратовима, што није био случај у неким прошлим временима.

   „Сви наши непријатељи (и нашег народа и наше културе) су чинили прве кораке да тај народ лише интелигенције у коју су спадали и свештеници, јер су знали да свештеници представљају и воде народ, када нестану, нестаје и њихових учитеља и њихових духовних вођа“, нагласио је Патријарх Иринеј, подсећајући на велике недаће кроз које су народ и Црква прошли у вековима за нама.

   Он је, такође, изразио наду да је то време за нама, и да смо се поново вратили својим коренима, својој историји и култури, због које смо то што јесмо.

   „Српска Црква је била увек са народом, а напредак народа, био је и напредак Цркве, а страдање народа, било је увек и страдање Цркве и о томе сведочи и наша целокупна историја“, поручио је патријарх Иринеј додајући да су свештеници током ратова храбрили српску војску, подизали морал војника, говорили о родољубљу, као и то да је част погинути за Краља и Отаџбину и за ближње своје.

   Према речима директора Медија центра „Одбрана“, пуковника Стевице С. Карапанџина, ова изложба је прилика да се подсетимо једног важног сегмента нововековне српске, уједно и црквене и војне историје, јер је то било време када је српском војнику Бог био најважнији савезник и када је тај исти војник био непобедив.

   „С обзиром на чињеницу да су у српској војсци били присутни још од 1804. године, војни свештеници током ратова нису имали потешкоћа са схватањем своје улоге и задатака које су им постављале војне власти. Својим ангажовањем они су значајно допринели очувању традиционалних националних и верских вредности и очували висок морал војника у најтежим ратним приликама. Редовно су били у првим борбеним редовима, или у болницама уз рањене и оне на самрти“, подсетио је пуковник Карапанџин додајући да су војни свештеници освештавали војне заставе, након чега су оне имале статус светиња и чуване су по цену живота, као и да ниједна српска пуковска застава током Великог рата није пала у руке непријатељу. Подвукао је и значајну чињеницу да у Војсци Краљевине Србије није одавана почаст заставама, које не би биле предходно и освештане од стране надлежних војних свештеника. Како је истакао, 239 војних свештеника, рабина, имама и капелана допринело је да уз брилијантни официрски кор, храбре и пожртвоване војнике и национално јединство духа, из Великог рата не изађемо физички уништени као народ.

   Присутнима су се обратили и један од аутора изложбе, директор Архива Српске Православне Цркве, г. Радован Пилиповић, доцент бањалучког Филозофског факултета др Горан Латиновић, као и директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама у Министарству правде др Милета Радојевић.

   Свечаност је обогаћена и пригодним музичким програмом, за шта је одговаоран био Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“.

   Ова изложба ће бити отворена до 7.(20) марта 2015. године Господње, у Малој галерији Дома Војске Србије, а сви заинтересовани имаће прилику да погледају изложбу сваког дана осим недеље у времену од 11 до 19 часова (погледајте овде).

   На љубазни позив организатора, свечаном отварању ове значајне изложбе имао је част да присуствује и заменик директора Центра за Истраживање Православног Монархизма и председник нашег Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије, Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић. Наииме, он је имао и ту част и прилику да ауторима изложбе (иако више него скромно!) саветодавно помогне приликом припремања изложбе, посебно што се тиче извесних информација у вези са вексилолошким и сфрагистичким знамењем Карађорђевих војвода, које су, уједно, биле и клирици.

   Ђакон Ненад је овом приликом имао и ту привилегију да, по овлаштењу Канцеларије Њеног Императорског Височанства Велике Кнегиње Марије Владимировне Романове од Русије, Поглавара Императорског Дома Русије и de jure Царице Сверуске, г-дину Бојану Старчевићу уручи Указ и инсигније Бронзане Императорске медаље ''У спомен 400-годишњице Дома Романових. 1613-2013'', којом је одликован у знак признања за вредан дугогодишњи рад на сведочењу вредности идеје православног монархизма.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер