Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ ЕДИКТ
(313-2013)

Свети Царски Мученици
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.comКРСТ ВЕСНИКА СРПСКЕ СЛОБОДЕ НА
ДОСТОЈНИМ ВЛАДИЧАНСКИМ ПРСИМА


   По благослову Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г. Василија (Вадића), а по одлуци Одбора за пренос посмртних остатака вожда Ђорђа витеза племенитог Стратимировића од Кулпина у Отаџбину и Центра за развој Шајкашке, те уз сагласност представника породице племенитих Стратимировића од Кулпина, 4.(17) новембра 2021, Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски, зетско-брдски и скендријски Г.Г. Јоаникије (Мићовић) је одликован високим црквено-друштвеним признањем - Крстом вожда Ђорђа Стратимировића.

   Свечани чин инвеституре је обављен у свечаној сали Митрополије црногорско-приморске при Цетињском Манастиру, а поводом Празника Светог Преподобног Јоаникија Великог, тј. поводом 31. имендана и монашке славе Његовог Високопреосвештенства митрополита Јоаникија.

   Овом свечаном приликом је нарочито истакнута чињеница да је Његово Високопреосвештенство овиме награђен за осведочено и самопрегорно служење Богу и Српској Православној Цркви и њеном народу широм српских земаља и расејања, као и за пожртвовано истрајавање на вредностима светосавске духовности и идеја свесрпског јединства, а особито у знак признања за показану верност и значајан допринос на делу сведочења вредности и очувања традиција Српске Војводине, као и њених нераскидивих веза за Српском Спартом.

   Ово високо признање, које носи име по вожду српске народне војске за време мађарске револуције у Хабсбуршкој Монархији, 1848-1949. године, Митрополиту је уручено, у име породице племенитих Стратимировића од Кулпина, од стране г-дина проф. Ивана Ђ. Стратимировића, као праунука и од стране његовог сина, доц.др Ђорђа И. Стратимировића, као чукунунука вожда Ђорђа Стратимировића.

   Поред њих, у свечаном чину инвеституре су учешћа узели и ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, секретар Центра за истраживање превославног монархизма и г-дин Данијел Кулачин, председник Центра за развој Шајкашке, а у присуству других представника Одбора за пренос посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића у Отаџбину, као што су: г-дин Горан Миленковић, заменик министра за бригу о селу у Влади Србије; г-дин Александар О. Ђурђев, народни посланик у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине; г-дин Миодраг Мишо Вујовић, познати новинар, публициста, издавач и продуцент; г-дин Гојко Раичевић, угледни новинар и уредник познатог информативног портала ИН4С и г-дин Далибор Шекуларац.

   Благодарећи на високом одликовању, митрополит црногорско-приморски Јоаникије је казао да му је посебна част што су цетињску Светињу посетили потомци вожда Ђорђа Стратимировића с којим је Његош остварио контакт и одликовао га највећим тадашњим одликовањем Црне Горе – Обилића медаљом...

   Између осталога, Високопреосвећени је, у пригодној беседи, такође, заблагодарио на високом признању и рекао: “Вожд Ђорђе Стратимировић био је вјесник српске слободе и зато га је Његош одликовао и тиме га истакао као примјер свима нама. Наравно, треба се сјетити да су касније и Данило Петровић и краљ Никола одржавали присне везе са Ђорђем Стратимировићем и те везе српског војводства и српске Војводине и Црне Горе не треба никада заборавити. То су везе које се памте и које нас обавезују и ово је данас један свечани тренутак када се свега тога сјећамо. Ово одликовање, које сте ми данас уручили, које примам са великом захвалношћу, остаће вјечити свједок тих веза које треба да унапређујемо. Сматрамо да је велики благослов што потомци вожда Ђорђа Стратимировића, и сви они који баштине оне вриједности којима нас је он задужио, његују те свијетле традиције”.

   Након самог чина инвеституре и размене пригодних дарова, у трпезарији Митрополије је обављен свештени чин освећења славског колача и кољива и приређена је пригодна славска трпеза љубави, а након тога се Високопреосвећени, у свечаној сали Митрополије, задржао у дужем пријатном разговору са својим драгим гостима, показујући живо и искрено интересовање за детаље самог чина преноса и похрањивања посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића, као и за даље активности Одбора на плану неговања културе сећања, тј. чувања успомене и сведочења вредности, које символизује и представља овај наш великан и његово бесмртно дело.

   Делегцији Одбора је посебну част чинила и чињеница да је овом пријему и разговору, поред побројане господе, присуствовало још свега неколико свештенослужитеља Митрополије црногорско-приморске и високих државних званичника и званица, као што су протојереј-ставрофор Драган Митровић, старешина Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици; архимандрит Хризостом (Нешић), игуман Манастира Режевићи; проф.др Ратко Митровић, министар екологије, просторног планирања и урбанизма у Влади Црне Горе и др...

   У поменутом разговору је, између осталог, подсећено на чињеницу да су Стратимировићи старо српско средњовековно племство, које је било признато и од стране венецијанског дужда, аустријског и руског цара, што сведочи да је реч о племићкој кући највшег могућег степена и реномеа у европским оквирима. Наиме, према породичном предању и одређеним документима, они су у сродству са славним зетским династима Балшићима, а самим тим, посредно и са Светородним династијама Хребељановића-Лазаревића и Немањића, а неоспорно је и њихово сродство са најугледнијим српским аристократским родовима, као што су, нпр: кнежеви Војиновићи Ужички; грофови Владиславићи Рагузински, племенити Зако од Бајше и многи други.

   Такође, посебно је наглашена веза вожда Ђорђа Стратимировића са Црном Гором, будући са овај знаменити род старином потиче из Зете, да су многи од њих столећима живели у Херцег Новом и да су оставили значајног трага, као велики дародавци, задужбунари и доброчинитељи српских светиња, као што је, нпр. Манастир Савина или Црква Светог Спаса (Вазнесења Господњег) на Топлој. Такође, битно је и да је вожд Стратимировић имао веома присан однос и плодотворну сарадњу са, чак, тројицом владара из Светоросне Династије Петровића-Његош, једнако као и са Карађоревићима и са Обреновићима...

   Боравио је и деловао на Цетињу, организујући, обучавајући и наоружавајући регуларну црногорску војску и лично ратујући против Турака на тим просторима. Тако је, нпр, иамо и ту част и дужност да командује црногорском војском у једној бици против Махмут-паше Бушатлије. Поред свега наведеног, у његовој војсци, приликом ратовања против Мађара на тлу Српске Војводине, 1848-1849, био је и приличан број врло истакнутих ратника - добровољаца са простора тадашње Црне Горе и сл.

   Елем, како и доликује правом српском домаћину и достојном православном архијереју, Високопреосвећени је, опраштајући се са својим драгим гостима, истима поделио свој Високопреосвјашчењејши благослов и пригодне дарове, на дуго молитвено сећање.

   С друге стране, у своје и у име Центра за истраживање православног монархизма, ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић је Високопреосвећеном Владици уручио своје књиге: ''Грбови, заставе и химне у историји Србије'', ''Државна хералдика у служби формирања нових идентитета'', ''Српски мислиоци и хришћанским основама монархије'' и ''Религија, Бајден и Србија'', које је Високопреосвећени, са благодарношћу, примио у своје достојне архипастирске руке и које ће од сада наћи своје место међу другим важним насловима на полицама митрополијске библиотеке на српском Цетињу.

   О описаним свечаним, богољубивим и отачаствољубивим збитијима у Цетњском Манастиру известио је, заиста, велики број електронских и штампаних медија у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини (Републици Српској) и Северној Македонији, а међу њима (сасвим очекивано) нису изостали ни они, који су покушали да, лажима и пласирањем најприземнијих глупости и гадости, читавом догађају дају негативну ноту и недостојан призвук.

   Међутим, милошћу Божијом и благодарећи молитвама Светог Петра Цетињског и Светог Јоаникија Великог, ипак, је највећи број њих свој посао обавио на примерен и веродостојан начин, те указујемо, нпр, на извештавање: званичног сајта Митрополије црногорско-приморске (погледајте овде); Радија Архиепископије београдско-карловачке Слово Љубве (погледајте овде); Радија Митрополије црногорско-приморске Светигора (погледајте овде); Радиja Православне епархије Нишке Глас (погледајте овде); Новинске агенције Републике Српске СРНА (погледајте овде); најпознатијег информативног портала у Црној Гори ИН4С (погледајте овде); портала за црквена и друга друштвена питања Етос (погледајте овде); београдског дневног листа Вечерње новости (погледајте овде); подгоричког дневног листа Дан (погледајте овде); бањалучког дневног листа Глас Српске (погледајте овде); jедног од најпосећенијих информативних портала Pink.rs (погледајте овде); информативнoг портала 24седам (погледајте овде); информативнog портала Регион (погледајте овде); бањалучког информативнog портала Ало! online.ba (погледајте овде); независног портала дела српског народа који живи у Македонији Срби.мк (погледајте овде); мреже информативних портала ЦГ Вијести (погледајте овде); информативног портала Поглед (погледајте овде); портала Јутарње Вести (погледајте овде); по злу чувеног монтенегринског (дез)информаивног портала Антена М (погледајте овде) и др...

   И, заиста, када узмемо у обзир ставове и поуке Високопреосвећеног владике Јоаникија, које је сведочио читавог свог досадашњег живота и саможртвеног служења Богу и Роду, а које је потврдио и овом приликом, апострофирајући вожда Ђорђа Стратимировића, као весника српске слободе и наш велики пример за угледање у служењу Богу и Отачаству, онда нам не може бити чудно, нити било какво изненађење, што су медијске испоставе велеиздајничких и богоборних структура у нашој напаћеној Црној Гори, овај догађај искористиле за нови напад и бестидне лажи и измишљотине, које представљају, ваистину, нови и додатни сјај овог одличја, које је Високопреосвећени митрополит понео на својим високодостоњејшим српским прсима.


ДОСТОЈАН! ДОСТОИН! ΆΞΙΟΣ!

† † †
НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер