Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ ЕДИКТ
(313-2013)

Свети Царски Мученици
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.comДВАДЕСЕТА ГОДИШЊИЦА И СЛАВА ЦЕНТРА

   О Константиновдану ове године, 21. маја (3. јуна) 2021, навршило се пуних двадесет година од оснивања Центра за истраживање православног монархизма и по двадесети пут је молитвено обележена Слава Центра, Свети Равноапостолни цар Константин Велики и Света Равноапостолна царица Јелена.

   У Београду је Слава Центра молитвено обележена у Храму Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у Кошутњаку и то у навечерје Славе, тј. након одслуженог празничног бденија, када је славски колач и кољиво освештао служашчи свештеник, јереј Хаџи Миодраг М. Топаловић, у присуству досадашњег директора и новог секретара Центра, ђакона мср Хаџи Ненада М. Јовановића и већег броја верног народа, пријатеља и сарадника Центра. Сабране је својом медоточном беседом поздравио отац Миодраг, указујући на потребу следовању примеру Светих Константина и Јелене у нашим конкретним животима и на нашем индивидуланом и заједничком путу спасења.

   Константиновдан је обележен и у сиднејској Цркви Светог Николе у Блектауну. Овом приликом су Свету Литургији служили: протојереји-ставрофори Никола Билић и Ненад Ђурашиновић, протојереј Бранко Босанчић, протонамесници Далибор Павловић и Немања С. Мрђеновић и ђакон Милош Ракетић, док је појао протојереј Горан Ћећез. Касније се обележавању овог значајног догађаја и велике годишњице нашег Центра придружио и протонамесник Александар Ивановић.

   Након Свете Литургије и обреда освећења славских дарова, приређена је и пригодна славска трпеза љубави, којим приликом је заменик директора Центра, протоманесник мср Немања С. Мрђеновић, поздравио све званице и беседио о две деценије дугој делатности Центра. Такође, служашчем свештенству је овом свечаном приликом, у име сарадника Центра, учињен прогодан дар у виду књига новог директора Центра, г-дина Бојана Митића: ''Српска Црква у југословенској Краљевини'' (Центар за истраживање православног монархизма; Београд; 2018) и епископа жичког Саве Дечанца: ''Владалац и народ'' (Центар за истраживање православног монархизма; Београд; 2018).

   Поред свега наведеног, посебну радост и негордељиви понос је свим сарадницима Центра изазвала чињеница да је ово, уједно, била и прва Света Литургија, која је у овом Светом Храму служена са новим иконостасом, за којег је иконе израдио дугогодишњи сарадник нашег Центра, иконописац Раде М. Павловић.

   Као и свих ранијих година, Крсна Слава Центра, као и две деценије његовог постојања и рада, молитвено су обележени и у Мошорину, где је у Храму Силаска Светог Духа на Апостоле литургисао некадашњи директор и дугогодишњи сарадник Центра, јереј Бошко Р. Маринков.

   Након Свете Литургије су освештани славски колач и славско жито у присуству свештенства, верног народа, доброжелатеља и сарадника Центра, којом приликом су, као и у Београду и Сиднеју, узнете топле молитве за благополучије, здравље и напредак свих сарадника Центра, али и за блажени покој душа оснивача Центра, брата Небојше М. Крстића; високог покровитеља Центра, Његовог Краљевског Височанства кнеза Александра Павловог Карађорђевића; као и упокојених сарадника Центра, који су допринели његовом раду у последње две деценије, међу које спадају и: Њено Благородије Ксенија Владимировна Вишпољскаја, дипл. инж. арх. Мирко Ј. Стојнић и др.

   По обављеном молитвеном делу овог славског сабрања и у Мошорину је приређена пригодна трпеза љубави, на духовно и телесно укрепљење сабраних, а у славу Светог Равноапостолног цара Константина Великог и Свете Равноапостолне царице Јелене и свих светих.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер