Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

КРАЉ ПЕТАР II КАРАЂОРЂЕВИЋ
У СЛОВЕНАЧКИМ АЛПИМА


     У навечерје своје Крсне Славе, 29. новембра (12. децембра) 2017, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђвић од Србије и Југославије свечано је отворио изложбу фотографија „Краљ Петар II у Словеначким Алпима“ на Белом двору у Београду.


     Аутори изложбе су господин Нани Пољанец и господин др Петер Микша, а организатор Људски музеј Рогашка Слатина заједно са Фондом Краљевски двор.


     Поставка је обухватала фотографије Краља Петра II које говоре о његовом освајању Триглава у лето 1939. године као и о његовим редовним боравцима у Словеначким Алпима током детињства и младости. Поред тога, изложба је приказала и бројне друге артефакте од интереса за тему и везу покојног Краља са Словенијом.


     Материјал за изложбу укључује бројне занимљиве предмете међу којима су ознака Добром смучару, значка Соколског слета у Београду I степена, коју је носио Краљ Петар II и још само неколико највиших представника Соколства у Југославији, различите значке Југословенског Зимског Спортског Савеза, разне соколске значке, Орјуна, Соколски слет 1934 у Загребу, Црвени Крст, Планица, Јадранска Стража. У оквиру изложених предмета, налазе се и фотографије из личне архиве покојног господина др Љубомира Костића, личног пријатеља Краља Петра II из младости.


     „Срећан сам што је ова изложба постављена у сарадњи са Људским музејом из Словеније и господином Нанијем Пољанецом. Мој отац, краљ Петар, веома је волео да борави у Словенији. Волео је планинарење и 1939. године попео се на врх Триглава, највише планине у Краљевини Југославији. Надам се да ће ова изузетна изложба додатно осветлити период младости последњег краља Југославије, као и живот у Југославији пред Други светски рат. Поштујући нашу историју, данас се окрећемо будућности, са надом да ћемо са словеначким народом успоставити пријатељство, које је према њему осећао мој отац, Краљ Петар II“, рекао је Престолонаследник Александар у уводном обраћању.


     „Једна од најмлађих збирки Људског музеја у Рогашкој Слатини је управо ‘Краљева колекција’ која поседује изванредну колекцију оригиналних фотографија, уметничких слика, писама и других докумената, текстила и другог материјала. Овако конципирана, збирка представља једну од већих колекција посвећених краљевској породици Карађорђевић и периоду њене владавине од 1903. до 1945. године. Нани Пољанец није усамљени Словенац који поштује Краљевину СХС и Југославију, као прву државу у савременој историји у којој су Словенци били конститутивни народ, нити је једини покретач приватног музеја у Словенији, који у својим збиркама има предмете везане за династију Карађорђевић. Ипак, Нани Пољанец увек иде корак даље од свих других које сте имали прилике да упознате“, рекао је господин Душан Бабац, члан Крунског већа.


     Свечаном отварању присуствовали су представници дипломатског кора, од којих издвајамо Његову Екселенцију г-дина Владимира Гаспарича, амбасадора Словеније у Србији, Његову Екеселенцију господина Александра Васиљевича Чепурина, амбасадора Русије у Србији, као и свештенство Српске Православне Цркве, чланови саветодавних тела Круне, представници Војске Србије, представници медија, познати глумци и бројне друге угледне личности из света уметности и културе.


     угледним званицама на отварању ове лепе изложбе нашли су се и сарадници Центра за истраживање православног монархизма господин проф. Љубодраг Љ. Грујић, краљевски хералд и канцелар Краљевских ордена, као и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра.


НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер