Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.netКРАЉЕВИЋ АНДРЕЈ У СВОМЕ ДОМУ   Милошћу Божијом, Његово Краљевско Височанство Краљевић Андреј Карађорђевић од Југославије (1929-+1990), вратио се у Отачаство, после 72 године изгнанства, за живота и постхумног, на правди Бога.
     Земне остатке Краљевића Андреја Карађорђевића дочекали су, о Светом Атанасију Великом, 2.(15) маја 2013. године Господње, на аеродрому Никола Тесла у Београду: Његово Преосвештенство Епископ Хвостански Г.Г. Атанасије (Ракита); Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије; Његово Краљевско Височанство Принц Владимир Карађорђевић од Србије и Југославије; Његово Краљевско Височанство Принц Димитрије Карађорђевић од Србије и Југославије; Његово Краљевско Височанство Принц Ђорђе Карађорђевић од Србије и Југославије; Његово Краљевско Височанство Принц Михајло Карађорђевић од Србије и Југославије; Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина Карађорђевић од Србије и Југославије; Њено Краљевско Височанство Принцеза Јелисавета Карађорђевић од Србије и Југославије; Њено Краљевско Височанство Принцеза Лавинија Карађорђевић од Србије и Југославије; г-ђица Индија Ривен Оксемберг (унука Принцезе Јелисавете); г-дин Лука Орландо Кристофер Причард-Леви (син Принцезе Лавиније); проф. др Оливер Антић, специјални саветник Председника Србије и други званичници и представници Владе Србије.
     Потом су земни остаци најмлађег сина Његовог Величанства Краља Александра I Карађорђевића од Југославије допремљени у његов родни дом, Краљевски Двор на Дедињу, где је дочекан од стране других представника Цркве, Војске Србије, полиције и верног народа.
     У Краљевској Капели Светог Апостола Андреја Првозваног, при Краљевском Двору, Његова Светост Архиепископ Пећски, Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски Г.Г. Иринеј служио је Помен Краљевићу Андреју, при чему су му саслуживали и присуствовали: Његово Пресовештенство Епископ Хвостански Г.Г. Атанасије (Ракита); Његово Пресовештенство Епископ Ремезијански Г.Г. Андреј (Ћилерџић); Високопречасни протојереј-ставрофор др Владан Перишић; Пречасни јереј Небојша Тополић; Пречасни јереј Владимир Вранић; Пречасни протођакон Стеван Рапајић и Пречасни протођакон Владимир Руменић.
     Подсећамо да су претходно у Дворску Капелу пренети и земни остаци брата, мајке и снаје покојног Краљевића Андреја, блаженопочивших Краља Петра II, Краљице Александре и Краљице Марије.
     После службе, Патријарх је рекао: „Овог светог тренутка, тужног и радосног, Краљевски дом сабира се у своју Отаџбину и своју свету земљу. Стицајем историјске неправде, напустили су своју Отаџбину да живе као странци на овом свету. Богу хвала, историјска и људска неправда исцељена је на овај начин. Дошли су у свој дом, који је њихов отац подигао, што нису могли за живота. Двадесет и шестог маја биће сахрањени на Опленцу, а њихов повратак је обрадовао народ.“
     Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар се, такође, обратио: „Данас испуњавамо завештање Краља Петра I који нам је у аманет оставио да чувамо земљу, веру, народ и поколења. У Србију су враћени земни остаци Краља Петра II, Краљице Марије, Краљице Александре и Краљевића Андреја и тиме је исцељена историјска рана и неправда. Мозаик Србије се склапа и тиме и њен идентитет. Данас је остварено људско право и уједињење породице чија је патња била одраз патње правде у нашем друштву. У име Краљевске породице коју је народ изродио посебну захвалност упућујем Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју и Српској Православној Цркви, Председнику Србије г. Томиславу Николићу, Државном одбору за пренос земних остатака и свима који су нас подржали на овом путу од историјске важности. Србији је враћен интегритет и легитимитет државе, која храбро корача у будућност, поштујући своје претке и њихове слободе и права. Краљевска породица Карађорђевића је српска породица која живи за Србију, бори се за Србију и воли Србију!“
     Сабранима под сводовима Дворске Капеле се обратио и проф. др Оливер Антић, специјални саветник и изасланик Председника Србије речима: „Имали су тежак живот. Њихова патња је наша брука, њихов бол осећао се и овде. Њихов једини грех био је то што су потомци оца Србије. Краљевић Андреј имао је тежак живот, али се достојанствено држао свога презимена и свога порекла, као и сви Карађорђевићи. Под високом покровитељством грех се скида са народа као целине, а ова неправда која се чује до неба се скида са дневног реда. После 26. маја чека нас још посла, а ово је само почетак.“
      Приогодан пријем за представнике Цркве, државне званичнике, чланове саветодавних тела Круне, представнике инославних верских заједница и друге угледне званице уприличен је након црквене службе у Краљевском Двору.
     Наш Одбор за Хералдичке и Генеалошке Студије је и овом приликом дао свој допринос великом повесном догађају и исправљању велике повесне неправде, израдивши стандарту Члана Краљевског Дома Југославије, којом је био прекривен одар Његовог Краљевског Височанства Краљевића Андреја Карађорђевића од Југославије. На овом, ванредно значајном, пројекту су сарађивали инж. Срећко М. Никитовић и проф. Љубодраг Љ. Грујић, као хералдички уметници и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, у својству хералда.
     Испред Центра за Истраживање Православног Монархизма и нашег Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије, молитвеном сабрању и пријему на Краљевском Двору је присуствовао Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић.
   НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер