Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

НА КРАЉЕВСКОЈ СЛАВИ
   Дана 30. новембра (12. децембра) 2013. године Господње, на Дан Светог Апостола Андреја Првозваног, свечано је прослављена Крсна Слава Краљевског Дома Карађорђевића од Србије и Југославије.

   Поводом Краљевске Славе, Свету Архијерејску Литургију у Краљевској Капели Светог Апостола Андреја Првозваног при Краљевском Двору на Дедињу, служио је Његова Светост Архиепископ Пећски Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски Г.Г. Иринеј уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа Шабачког Г.Г. Лаврентија, Његовог Преосвештенства Епископа Браничевског Г.Г. Игњатија и Његовог Преосвештенства Епископа Ремезијанског Г.Г. Андреја, као и више свештеника и ђакона Митрополије Београдско-карловачке.

   Својим слаткопојем, Свету Литургију је украсио Српски византијски хор „Мојсије Петровић“, који је одговарао на богослужењу, на којем су Светом Причешћу приступили и Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије и Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина од Србије и Југославије.

   Након Свете Литургије, у плавом салону Краљевског Двора је обављен чин освећења славског кољива и сечења славског колача, који је обавио Његова Светост Патријарх Иринеј.

   По окончању обреда, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар је одликовао је Његову Светост Патријарха Краљевским Орденом Карађорђеве Звезде Првог Степена!

   На овом месту није згорег напоменути и да је Његово Височанство Престолонаследник истим Одличјем одликовао и покојног Патријарха Павла, о Сретењу 2007. године Господње...

   Приликом уручења Одликовања Патријарху Иринеју, Његово Краљевско Височанство је изјавио: ''Краљевски Орден Карађорђеве Звезде је вазда био знак посебних и понос одабраних. Оних, који у храбрости на бојном пољу, и у моралу  и  разуму у ретким временима мира, нису имали другог циља до народног добра, слободе, вере и части! Круна Карађорђевића и мој дом, немају већег и вишег знака, којим би одали дужно признање личностима, које у себи и са собом носе бреме одговорности за судбину српског народа. Као и за очување његовог моралног и историјског идентитета, његових институција и његове душе. Данас, овде, с поносом и задовољством уручујем Вашој Светости инсигније Краљевског Ордена Карађорђеве звезде првог реда. Молимо се Богу, да вам подари дуг живот, добро здравље и снагу да своју велику одговорност носите, не као бреме, већ као награду. Нека вам је са срећом. Аксиос!''

   Благодарећи на превисоком Краљевском Признању, Његова Светост је одговорио: ''Ваше Височанство, заиста ми недостају речи да изразим оно што овог тренутка осећам. Ово високо Одликовање примам као знак захвалности Краљевског Дома, не само мојој личности него и свим мојим великим и славним претходницима, који су водили Цркву нашу и наш народ у тешким и претешким приликама. Ово је велики дуг моје личности, а ја ћу вам се одужити ако успем да одговорим својим дужностима и обавезама које Црква очекује од мене, као и наш народ. Господ који је водио претке наше, вође духовне и народне, нека буде и данас с нама. Хвала Вам!''

   Својим присуством и учешћем, овај повесни догађај је увеличало пројно свештенство, међу којима и: Високопречасни протојереј-ставрофор Бранко Митровић, архијерејски намесник београдско-посавски; Високопречасни протојереј-ставрофор Драгомир Убипариповић, архијерејски намесник грочански; Високопречасни протојереј-ставрофор проф. др Владимир Вукашиновић, архијерејски намесник први београдски; Високопречасни протојереј-ставрофор проф. др Владан Перишић, старешина Краљевске Капеле Светог Апостола Андреја Првозваног при Краљевском Двору; Пречасни јереј Панајотис Каратасиос, духовник Амбасаде Грчке у Србији и многи други...

   Овом свечаним и повесном догађају присуствовали су бројни званичници и угледници, као што су: Сер Дезмонд де Силва, члан Крунског Савета британске Краљице Елизабете II и бивши супруг Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине Карађорђевић (кћери Краљевића Томислава), са њиховом кћерком Викторијом де Силва; г-ђа Алисон Ендрјуз (кћерка Принцезе Катарине) и њен син, г-дин Мајкл Гарфинкел; проф. др Оливер Антић, правни саветник председника Србије; др Милета Радојевић, директор Канцеларије за сарадњу с црквама и верским заједницама Владе Србије; проф. др Војислав Миловановић, дипл. инж. грађ. и протонеимар Храма Светог Саве на Врачару, високи представници традиционалних инославних верских заједница у Србији и др.

   Међу званицама су се нашли и чланови Крунског Већа: г-дин Бранко Терзић, г-дин Драгомир Ацовић, др Душан Батаковић и г-дин Душан Бабац; чланови Крунског Савета: академик г-дин Матија Бећковић, г-дин Душан Ковачевић, проф.др Мирослав Гашић, проф. др Драгољуб Кавран, др Чедомир Антић, г-дин Владан Живуловић, проф. др Слободан Марковић, др Милан Париводић, г-дин Ђорђе Ђуришић, г-дин Дарко Спасић; чланови Крунског Кабинета: г-дин Милорад Савићевић, проф. др Коста Чавошки, г-дин Ђурђе Нинковић, г-дин Мирко Петровић и г-дин Владан Вукосављевић.

   Свим сарадницима Центра за Истраживање Православног Монархизма је посебна духовна радост и задовољство да је један од наших истакнутих и дугогодишњих сарадника одиграо једну од кључних и најзапаженијих улога у овом повесном збитију!

   Наиме, управо је хералдички уметник нашег Одбора за Хералдичка и Генеалошка Истраживања, проф. Љубодраг Љ. Грујић, у својству Канцелара Краљевских Ордена, потписао Краљевски Указ о одликовању и читао га приликом свечаности, на којој је и уручио инсигније Његовој Светости, у име Његовог Краљевског Височанства.


+ + +


      

   

У В Е Ћ А Ј
НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер