Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

КРАЉЕВСКА ПОРОДИЦА
И СОКОЛИ

    О Светом Алексију Човеку Божијем, 17.(30) марта 2017. године Господње, у Краљевском Белом Двору у Београду, свечано је отворена изложба под називом: ''Краљевска Породица и Соколи'', а поводом обележавања значајног јубилеја – 25 година од обнове Соколског савеза у Србији.

   Поставка је припремљена у организацији Краљевског Двора и Савеза ''Српски Соко'', а под покровитељством Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића од Србије и Југославије, који је и покровитељ Сокола, баш као што је то био и његов покојни отац, Његово Величанство Краљ Петар II Карађорђевић од Југославије.

    Аутори ове, врло успеле и значајне, изложбе су г-дин мр инж. Душан Бабац, КВ, БО1, КЗ3 и г-дин Јевђа А. Јевђевић, старешина Савеза ''Српски Соко''.

    Домаћин је и овом приликом, како и доликује, био сам Престолонаследник, а свечаном отварању је присуствовала и његова супруга, Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина Карађорђевић од Србије и Југославије.

    Осим тога, свечано отварање ове лепе изложбе су, својим присуством увеличали и: Његово Преосвештенство Г.Г. Арсеније (Главчић), епископ топлички, као изасланик Његове Светости Патријарха; бројно свештенство Српске Православне Цркве; представници официрског кора Војске Србије; дипломатски представници више страних земаља; чланови Саветодавних Тела Круне; фра Леополд Рохмес, генерални викар римокатоличке Надбискупије београдске; г-ђа Елисон Ендрјуз, кћерка Принцезе Катарине из првог брака; г-дин Предраг Марковић, КС, БО1, КЗ3, бивши председник Скупштине Србије и министар културе, информисања и информационог друштва у Влади Србије; проф. др Драгољуб Кавран, КС, БО1, КЗ3; г-дин проф. Горан Киковић, председник Скупштине Општине Беране; г-ђа Јадранка Јовановић, првакиња Опере Народног позоришта у Београду; г-дин Милан - Циле Маринковић, чувени сликар; г-ђа Ева Рас, позната глумица; Александра – Слађана Милошевић и г-ђа Јасна Ђокић, познате певачице; г-дин Драгослав Бокан, познати режисер и публициста; г-дин Никола Хаџи Николић, познати певач, као и многи други значајни посленици јавног, културног, привредног, медијског и политичког живота Србије...

    Испред Центра за Истраживање Православног Монархизма, позвани су и отварању ове изложбе су имали част да присуствују: Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра и председник нашег Одбора за хералдичке и генеалошке студије; г-дин проф. Љубодраг Љ. Грујић , КК, ЈК1, БО2, главни херолд и хералдички уметник Краљевског Дома, канцелар Краљевских ордена и дугогодишњи сарадник нашег Одбора за хералдичке и генеалошке студије, као и г-дин Бојан Д. Старчевић, сарадник нашег Одбора за богословске студије.

    Отварање је изложбе је отпочело интонирањем српске химне ''Боже Правде'' у оригиналној верзији и химне Сокола, у изведби вокалног ансамбла „Октоих“ из Београда, под диригентском палицом г-дина доц. мр Александра – Саше Спасића, диригента и оперског редитеља.

   Изложбу је отворио Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар. Након тога су се сабранима обратили г-дин Душан Бабац, г-дин дипл.инж.арх. Драгомир М. Ацовић, КВ, БО1, КЗ2, председавајући Крунског Савета; господин Јевђа А. Јевђевић, као и један од најстаријих живих Сокола данас, што је код сабраних изазвало посебно одушевљење.

    ''Пред нама је лепа прилика да се упознамо са једним заборављеним делом наше историје на који можемо бити веома поносни. Када је основан Соколски покрет, добио је име по српској народној епској традицији. Са соколом се пореди јунак кога красе храброст, снага, одважност, поштење и племенитост. Из овог разлога наша је обавеза да ову традицију са поносом чувамо. Српске краљевске породице су од оснивања Соколског покрета у Србији давале пуну подршку његовом раду. Ту традицију су наставили мој деда и мој отац, који је био и старешина Савеза Соко Краљевине Југославије. Краљевска породица данас даје пуну подршку обнови рада соколске организације и чувању тековина соколског покрета. Ова изложба представља један мали допринос томе”, рекао је у овом свом обраћању Престолонасленик Александар.

    Старешина Сокола, г-дин Јевђевић, наш најбољи познавалац повести ове организације, упознао је све присутне са природом Сокола, као витешке и спортске организације, основане у циљу ширења идеје о упоредном физичком и моралном васпитању нашег народа, путем развијања родољубивих и патриотских осећања код чланова, као и ширења идеје међусловенске сарадње и заједништва. Као коаутор изложбе, г-дин Јевђевић, се обратио угледним званицама, између осталог, рекавши:

    ''Савез Српски Соко је витешка, спортска организација основана у циљу упоредног физичког и моралног васпитања чланова, развијању родољубља и човекољубља и ширењу идеја словенске сарадње и заједништва. Данашња организација је настављач организација: „Српског Сокола”, „Соколских друштава”, „ Душан Силни”, и „Сокола краљевине Југославије ” чији је старешина био Краљ Петар II. Патрони Сокола били су краљ Александар Обреновић, престолонаследник Ђорђе и краљ Александар Карађорђевић. Драго нам је што се ова традиција наставља, па је сад покровитељ Сокола Њ.К.В. престолонаследник Александар. Вредна је изложба господина Душана Бабца која, на најбољи могући начин, представља део наше богате историје и везе нашег удружења са Краљевском Породицом. Ово наше данашње окупљање уједно је и прослава јубилеја Соколског савеза, који већ четврт века покушава да поврати своју стару славу и да пуним замахом размахне своја рањена крила. Ране су велике и дубоке. Оно што су започели Немци, наставили су комунисти. Скојевци су на ломачама спаљивали соколске заставе, слике наших краљева, војсковођа и старешина. Уништавали соколску документацију и скрнавили соколске домове и споменике. Неки су желели и покушавали у ранијим временима да униште све што је подсећало на соколе, некима се ни сад не свиђа наша идеја. Али без обзира на све идеја Српског Сокола је неуништива, као што су и творци српског сокола бесмртни. Они су у пантеону Небеске Србије, где су Немања и Сава, Душан и Лазар, Обилић и Југовићи, Карађорђе и Милош. Они нас посматрају са небеских висина и поносни су на нас што смо се данас овде окупили у Краљевском дому. Пре 25 година група старих сокола обновила је Соко Југославије. Пламен који је требао штафетом да буде донесен краљу за његов 18. рођендан, они су чували и сачували у својим срцима и поново га запалили 1992. године. Гледајући заставе, изложене експонате и предмете осећамо понос и горди смо што смо потомци славних предака и припадници великог Соколског витешког братства...''

    ''Истина, кад је у Прагу 1862. године настало соколство, као ''витешка организација за физичко јачање'', а у ствари борбу против германске хегемоније у време Аустроугарске, члан управе др Емануел Тонер предложио је да организација носи име „Соко”, одушевљен српским епским песмама у којима се јунак пореди с хитром и одважном птицом. Соколство се брзо шири у оквиру спортских вежбачких друштава и прераста у слободарски покрет словенских народа с идејама уједињења. Оснивач др Мирослав Тирш хтео је да се физичким јачањем и моралним снажењем створи нови Словен, спреман за велика дела и снажно буђење националног поноса. Зато су ова друштва одиграла значајну улогу у ослобађању словенских народа од туђинске власти'', нагласио је аутор изложбе г-дин Бабац.

    Везе Сокола и српске Круне веома су чврсте и имају традицију дугу 135 година. Зачетак тих односа сеже у 1882. годину Господњу, када се оснива Београдско друштво за гимнастику и борење под покровитељством Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра Обреновића од Србије. Краљевска Династија Карађорђевића је наставила ту традицију и од почетка подржава соколске скупове, а Краљ Петар II Карађорђевић, који је као дете вежбач проглашен ''најмлађим југословенским соколом'', 1929. године постаје старешина државног Сокола Краљевине Југославије, организације за физичко васпитање народа. Од тада, Престолонаследник се свуда у званичним приликама појављивао у соколској униформи у којој је био и на Првом свесоколском слету Краљевине Југославије 1930. године. Пламен који је соколи требало да му предају за устоличење и 18. рођендан 1941. био је претеча несрећне Брозове штафете младости, јер је нова комунистичка власт присвојила за свој пионирски подмладак бројне соколске традиције, почевши од познатог соколског поздрава: ''Здраво!'', па надаље...

    У оквиру изложбе, угледне званице су имале прилику да виде бројне експонате и ретке предмете из историје Сокола, као што су: соколске заставе, дипломе, униформе, одећа за вежбање, штафете, значке, соколске капе, разгледнице, фотографије, часописе, књиге, чланске карте, плакате, бројне историјске документе, као и друге оригиналне предмете и сведочанства, који говоре о тесној вези српске Краљевске Породице и Сокола, од краја XIX века до данас.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер