Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.netДОЛАЗАК ТУЖНЕ КРАЉИЦЕ   Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије, са супругом, Њеним Краљевским Височанством Принцезом Катарином Карађорђевић од Србије и Југославије, високим изаслаником Министарства иностраних послова Грчке, Његовом Екселенцијом г-дином амбасадором Дионисиосом Коделасом и амбасадором Србије у Грчкој, Његовом Екселенцијом г-дином Драганом Жупањевцем, допратили из Атине ковчег са земним остацима Њеног Величанства Краљице Александре Карађорђевић од Југославије (1921-+1993), о Светом Свештеномученику Василију Амасијском, 26. априла (9. маја) 2013. године Господње.
     Земни остаци Краљице Александре ексхумирани су истог ујутра на Краљевском гробљу, крај грчке Краљевске палате Татои надомак Атине, у присуству Њихових Краљевских Височанства Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине, родбине, пријатеља и дипломатског кора. Последњу југословенску и српску Краљицу на аеродрому у Атини испратила је и делегација Грчке Православне Цркве, којује предводио Његово Високопреосвештенство Митрополит Илионски, Ахарнонски и Петруполеоски Г.Г. Атинагора.
     Приликом ексхумације, ковчег последње наше Краљице је био прекривен грчком државном заставом, а по приспећу у Отаџбину – стандартом Краљице Југославије из 1937, коју су израдили сарадници Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије Ценра за Истраживање Православног Монархизма, инж. Срећко М. Никитовић и поф. Љубодраг Љ. Грујић, као хералдички уметници и Часни отац ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, у својству хералда.
     На аеродрому „Никола Тесла” у Београду, ковчег са земним остацима Краљице Александре, ношен на рукама српских монархиста, одевених у шумадинску народну ношњу, дочекали су: Његово Пресовештенство Епископ Хвостански Г.Г. Атанасије (Ракита); проф.др Оливер Антић, специјални саветник Председника Србије; Његова Екселенција г-дин Демостенос Стоидис, амбасадор Грчке у Србији и други званичници.
     По приспећу земнога праха велике Покојнице у комплекс њеног несуђеног Двора, сабрани народ ју је дочекао клечећи и сагињући главе на позив дипл.инж.арх. Драгомира М. Ацовића БО1, КВ, главога хералда Краљевског Дома Карађорђевића: ''Главе своје приклоните. Пролази Александра, Краљица од Југославије, Принцеза од Грчке и Данске, Принцеза од Шлезвиг-Холштајн-Зонденбург-Гликсбурга''.
     Припадници српске Жандармерије у свечаним униформама су затим пренели земне остатке Краљице Александре у Краљевску Капелу Светог Апостола Андреја Првозваног при Краљевском Двору на Дедињу, где је Помен служио Његова Светост Архиепископ Пећски, Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски Г.Г. Иринеј, уз саслужење Пречасног јереја оца Панајотиса Каратасиоса, Пречасног јереја оца Владимира Вранића, Пречасног оца протођакона Стевана Рапајића и Пречасног оца протођакона Владимира Руменића. Поред Његовог Пресовештенства Епископа Хвостанског Г.Г. Атанасија (Раките), овом повесном догађају је био присутан и Његово Преосвештенство Епископ Средњоевропски Г.Г. Константин (Ђокић).
     Поред бројног верног народа, своју напаћену Краљицу и супругу свог последњег Краља, овом приликом су дочекали и представници саветодавних тела Круне, римокатоличке и исламске верске заједнице као и бројни други угледни представници јавног, научног и културног живота Србије.
     У свом обраћању сабранима у Дворској Капели, Његова Светост Архиепископ Пећски, Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски Г.Г. Иринеј је нагласио:
     „Захвални смо Богу, јер је прошло време у коме је било забрањено да се врате у своју земљу и да почивају у земљи за коју су живели чланови Краљевске породице Карађорђевића. Велика је неправда исправљена. Слава Господу!“
     Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије је, такође, овом приликом одржао дирљив говор над одром своје мајке:
     „Хвала вам свима што сте се окупили данас овде да одамо почаст мојој мајци, Њеном Величанству Краљици Александри од Југославије. Желео бих посебно да се захвалим Његовој Светости Патријарху српском г-дину Иринеју што је овде данас и на свим његовим молитвама. Моја мајка се удала за мог оца док је он био у изгнанству за време Другог светског рата. Делила је са њим трагедију насилне одвојености од сопствене земље и народа. Ускоро ће они поново бити заједно у вечном пребивалишту на Опленцу и тако испунити завештање мог прадеде Краља Петра да сви чланови породице Карађорђевић буду сахрањени на једном месту. Захваљујем се свим члановима Владе Србије на великој подршци. Посебну захвалност дугујем Државном одбору за пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић, као и професору Оливеру Антићу на његовој личној иницијативи и ангажовању овим поводом. Такође, желим да се захвалим и и високом представнику Министарства спољних послова Грчке, амбасадору Дионисиосу Коделасу и амбасадору Србије у Грчкој Драгану Жупањевцу. Хвала свима који су били истрајни и помогли на овом путу. Вратили смо Краљицу у њену земљу. Добродошла кући, мајко! Слава јој!“
     Проф.др Оливер Антић, специјални саветник и изасланик председника Србије, Његове Екселенције г-дина Томислава Николића, такође се, након молитве, обратио присутнима, као представник актуелне државне власти y Србији:
     „Ево, о Васкрсу дешава се и симболично васкрснуће духовно. Огромну захвалност дугујемо Српској Православној Цркви. Тужна Краљица, како ју је народ звао, вратила се у своју земљу. Виша сила нас је привилеговала и дала нам историјску мисију да сада исправимо велику неправду и велики грех учињен оцу Србије Карађорђу Петровићу и његовој породици којој су одузели не само сва права за живота, већ и у смрти. Данас је то исправљено. Њихова Величанства, Краљ Петар II, Краљица Марија и Краљица Александра вратили су се својој Србији!“
   Пријем за црквене великодостојнике, државне званичнике, чланове Крунског већа, Крунског савета и Крунског кабинета, представнике инославних верских заједница и друге одабране званице је уприличен након Црквене службе у просторијама Краљевског Двора.
     Наравно, како црквеном обреду, тако и реченом свечаном пријему, присуствовали су и представници нашег Центра, Часни отац ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић и поф. Љубодраг Љ. Грујић.
     Посмртни остаци Краљице Александре почиваће у Капели Светог Апостола Андреја Првозваног до званичне државне сахране Краља Петра II, Краљице-Мајке Марије и Краљице Александре, која ће бити обављена 26. маја 2013. године Господње у Цркви Светог Великомученика и Победоносца Георгија на Опленцу у Маузолеју Српске Краљевске породице Карађорђевића.
     Њено Величанство Краљица Александра Карађорђевић од Југославије била је кћерка Његовог Величанства Краља Александра од Грчке и Принцезе Аспазије од Грчке и Данске (рођене Манос). Краљица Александра родила се у Атини, у Грчкој, 25. марта 1921. године, а умрла је 30. јануара 1993. у Источном Сасексу у Енглеској. Краљица се школовала у Вестфилду, а затим у школи Хитфилд. После завршеног школовања у Енглеској, Краљица Александра је живела у Паризу. Краљица је била привремено сахрањена на Краљевском гробљу Краљевске палате Татои у близини Атине, а сада, напокон, долази тамо где и припада, већ готово пуних седам деценија.
     Овиме се исправља велика повесна неправда и према Краљици лично и према њеном Дому и према читавом српском народу, а нашем Центру је била необична част и привилегија да дода и угради, макар и најмањи камичак у грађевини, којом се овај узвишени циљ, напокон, остварио....НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер