Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.netПОНОВО МЕЂУ СВОЈИМ НАРОДОМ   О Светим Мученицама Агапији, Хионији и Ирини, 16.(29) априла 2013. године Господње, је дошао историјски дан када су земни остаци Њеног Величанства Краљице Марије Карађорђевић од Југославије враћени у њену домовину Србију.
   Ковчег Њ.В. Краљице Марије дочекали су на аеродрому Никола Тесла  у Београду Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар, Принцеза Катарина, Принцеза Јелисавета, Принц Ђорђе и Принц Михајло, Његова Екселенција г-дин Ивица Дачић, председник Владе Србије, проф. др Оливер Антић, специјални саветник и г-дин Радослав Павловић, саветник за културу Његове Екселенције г-дина Томислава Николића, председника Србије, представници Владе и Његово Преосвештенство Епископ Хвостански Г.Г. Атанасије (Ракита).
   Народ се у великом броју окупио да ода пошту блаженопочившој Краљици на капијама Краљевског Двора на Дедињу, где је некада живела као Краљица, супруга, мајка и удовица. Атмосфера на дочеку одисала је поштовањем и захвалношћу према личности коју је народ посебно поштовао као посвећену мајку, вољену Краљицу и искрено јој се дивио као великом добротвору и оснивачу бројних школа, болница, покровитељу уметности и особи увек спремној да помогне угроженима.
     Помен Њ.В. Краљици Марији у Краљевској Капели Светог Андреја Првозваног на Дедињу служио је Његова Светост Архиепископ Пећски, Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски Г.Г. Иринеј, уз саслужење и у присуству: Његовог Преосвештенства Епископа Сремског Г.Г. Василија (Вадића); Његовог Преосвештенства Епископа Хвостанског Г.Г. Атанасија (Раките); Његовог Преосвештенства Епископа Ремезијанског Г.Г. Андреја (Ћилерџића); Високопречасног протојереја-ставрофора оца Драгомира Убипариповића, Архијерејског Намесника Врачарско-грочанског; Високопречасног протојереја-ставрофора оца Радивоја Панића; Пречасног јереја оца Владимира Вранића; Пречасног оца протођакона Стевана Рапајића и Пречасног оца протођакона Владимира Руменића.
   Дочеку, молитвеном делу сабрања, као и пригодном пријему у Двору, након тога, су присуствовали и: Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије; Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина Карађорђевић од Србије и Југославије; Њено Краљевско Височанство Принцеза Јелисавета Карађорђевић од Србије и Југославије; Његово Краљевско Височанство Принц Ђорђе Карађорђевић од Србије и Југославије; Његово Краљевско Височанство Принц Михајло Томиславов Карађорђевић од Србије и Југославије; Његова Екселенција г-дин Ивица Дачић, председник Владе Србије; проф. др Оливер Антић, специјални саветник и г-дин Радослав Павловић, саветник за културу Његове Екселенције г-дина Томислава Николића, председника Србије; Његова Екселенција г-дин Даниел Бану, амбасадор Руманије у Србији, г-дин Дејвид Ендрју МекФерлејн, заменик амбасадора Велике Британије; бригадни ђенерал Миломир Тодоровић, командант Гарде Војске Србије; г-дин Бојан Старчевић, председник Удружења Краљевина Србија, г-дин Танасије Узуновић, познати драмски уметник; академик Матија Бећковић; дипл.инж.арх. Драгомир М. Ацовић и остали чланови саветодавних тела Круне, као и бројни други еминентни представници јавног, научног и културног живота Србије.
   Испред Центра за Истраживање Православног Монархизма, учешћа су узели Часни отац ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић и проф. Љубодраг Љ. Грујић, који су, заједно са нашим хералдичким уметником и сарадником Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије, инж. Срећком М. Никитовићем, израдили и стандарту Краљице Југославије за потребе овог повесног чина.
   Посебном је дирљиво да је сабрани народ, приликом приспећа ковчега са посмртним остацима велике Покојнице, клечећи дочекао своју Краљицу, док је погињањем глава, приликом уноса у саму Дворску Капелу, одговорио на позив г-дина Ацовића, као главног Краљевског хералда: ''Главе своје приколните, долази Марија, Краљица Југославије, Принцеза Румуније, Принцеза Хоенцолерн-Зигмарингена''...
   Након постављана на за то предвиђено место у Капели, Његово Височанство Престолонаследник, је на ковчег своје покојне баке, који је био прекривен поменутом стандартом, положио познату Краљевску дијадему, Њеног Величанства Краљице Марије од Југославије, која је за ову прилику донета са Опленца.
   После службе, присутнима се обратио Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије:
   „Моја бака, Краљица Марија коначно је код куће и ускоро ће бити са члановима своје породице на Опленцу. Желео бих посебно да се захвалим Његовој Светости Патријарху Иринеју што је овде данас и на свим његовим молитвама. Моја бака је умрла пре педесет и две године и била је сахрањена у Великој Британији. Иако окружена прецима и рођацима, била је далеко од Србије, наше земље и њеног народа, које је волела свим срцем и чији је велики добротвор и задужбинар била. Повратак у Србију била је велика жеља моје баке и она се данас коначно вратила, да буде сахрањена поред свог супруга и синова. Одајући почаст Краљици Марији, Србија данас одаје почаст свима који су учествовали у стварању њене историје.“
   Престолонаследник се такође захвалио Њеном Величанству Краљици Елизабети II од Велике Британије и Северне Ирске и осталих Крунских земаља Комонвелта; Његовом Преосвештенству Дејвиду Конеру, Декану Виндзорском; Његовој Екселенцији г-дину Томиславу Николићу, председнику Србије, Његовој Екселенцији г-дину Ивици Дачићу, председнику Владе Србије, Сер Кристоферу Гејту, приватном секретару Њеног Величанства суверена Уједињеног Краљевства Велике Британије; г-ђи Љиљани Зарубици, конзулу саветнику амбасаде Србије у Великој Британији; члановима Државног одбора за пренос посмртних остатака чланова Краљевске Породице Карађорђевића, свим члановима Владе на великој подршци, а посебну захвалност је упутио проф. др Оливеру Антићу на његовој личној иницијативи и ангажовању.
   По завршетку Помена, Његова Светост Архиепископ Пећски. Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски Г.Г. Иринеј је истакао:
   „Краљица Марија је била отелотворење свега племенитог и остварење свих жеља српског народа, који је толико волела, помагала и поштовала, а многе и нахранила што овде што за време проведено у изгнанству. Овим је исправљена велика неправда, она се вратила својој земљи, да почива у миру и тиме су се оствариле наше молитве. Она се није бавила политиком већ је по узвишеном осећању дужности пре свега била мајка тадашње Југославије, односно Србије“.
   Проф. др Оливер Антић, специјални саветник Његове Екселенције г-дина Томислава Николића, председника Србије је овом свечаним приликом истакао:
   „Краљица Марија је била најомиљенија од свих Краљица Европе, и красиле су је многе врлине попут честитости, доброчинства и племенитости. Зато ми је велико задовљство да најавим да по одобрењу председника Србије Томислава Николића, да ће орден Краљице Марије који је пронађен у запечаћеном сефу Народне банке Србије бр. 555 бити изложен на њеном одру приликом државне сахране 26. маја на Опленцу.Овим је исправљена велика неправда.“ 
   Његова Екселенција г-дин Ивица Дачић, председник Владе Србије се такође обратио присутнима:
   „Поносан сам да је овим великим даном исправљена огромна неправда и управо у томе је поука да народ и држава, сагледавши своју историју, исправљају грешке не због прошлости, већ управо због будућности. Ово је велики дан за земљу, а двадесет и шестог маја очекујемо високе званице из целог света које ћемо дочекати како ваља и доликује.“ 
   По завршетку службе, у Краљевском Двору је приређен пријем за државне званичнике, чланове саветодавних тела Круне и верске достојанственике.
   Њено Величанство Краљица Марија почиваће у Краљевској Капели Светог Апостола Андреја Првозваног на Дедињу, поред свога сина, Његовог Величанства Краља Петра II и снаје, Њеног Величанства Краљице Александре Карађорђевић од Југославије, до државне сахране 13.(26) маја када ће Њихова Величанства блаженопочивши Краљ Петар II, Краљица Александра и Краљица-Мајка Марија бити сахрањени у Маузолеју Породице Карађорђевић у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу.НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер