Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net
ПОВЕСНИ ДОГАЂАЈ У МЦХЕТИ
   На дан Светог Преподобног Илариона, Светог Илариона Меглинског и Светог Висариона Исповедника, 21. октобра (3. мовембра) 2013. године Господње, древна грузинска престоница Мцхета и једнако древни Патријарашки Манастир и Саборни Храм Светицховели, многовековна усипалница грузинских Владара, били су позорница повесног догађаја, који ће бити угаони камен благополучне будућности братске Грузије, као и догађаја од изузетног значаја за православне монархисте широм света!

   Овог великог и Богом дарованог дана Његова Светост и Блаженство, Г.Г. Илија II, Архиепископ Мцхете и Тбилисија, Митрополит Абхазије и Пицунде и Католикос-Патријарх Све Грузије крстио је Његово Краљевско Височанство Принца Гиоргија Багратион Багратионија Батонишвилија од Грузије, Кнеза од Мухранија, уз саслужење чак дванаесторице грузинских архијереја и више свештеника и ђакона!

   По жељи Његове Светости и уз сагласност Његовог Краљевског Височанства Принца Давита Багратион-Мухранског Батонишвилија од Грузије, млади Принц је имао четворицу кумова, који су, у складу са древном грузинском краљевском традицијом, сви били мушкарци. Наиме, то су његови стричеви: Његово Краљевско Височанство Кнез Иракли Багратион-Мухрански Батонишвилија од Грузије и Његово Краљевско Височанство Кнез Гурам Багратион-Мухрански Батонишвилија од Грузије, као и г-дин Леван Васадзе (успешни пословни човек и пријатељ Краљевске Породице) и Гроф Михели Ахвледиани (почасни конзул Грузије у Краљевини Шпанији).

   Поред наведених чланова грузинске Династије, Крштењу су присуствовали и други блиски сродници, као што су: Њено Краљевско Височанство Принцеза Ана Багратион-Мухрански Батонишвили (мајка Принца Гиоргија); Његово Краљевско Височанство Принц Нузгар Багратион-Грузински Батонишвили (деда Принца Гиоргија); Њено Краљевско Височанство Принцеза Леила Багратион-Грузински Батонишвили (бака Принца Гиоргија); Дона Мариа де лас Мерцедес де Зорноза и Понће де Леон (бака Принца Гиоргија); г-ђа Маја Чичинадзе (тетка Принца Гиоргија); Кнегиња Иа Багратион-Мухрански; Кнез Иракли Багратион, Кнегиња Ангелина Багратион, Кнегиња Лиа Багратион и др.

   Осим тога, овај повесни догађај су својим присуством увеличали и бројни чланови Удружења Грузијског Племства, Грузинске Академије Наука, као и бројни угледници из црквеног, културног, привредног, дипломатског и политичког живота Грузије, попут: Његове Екселенције г-дина Ираклија Аласаније (министра одбране у Влади Грузије), Његове Екселенције г-дина Нодара Хадурија (министра финансија у Влади Грузије), академика г-дина Гиоргиа Квеситадзеа (председника Грузијске академије наука), г-дина Николоза Шенелаие (познатог грузинског режисера и сликара), г-дина Резоа Чихеидзеа (прослављеног режисера), пензионисаног америчког бригадног ђенерала Роналда С. Мангума (бившег старијег саветника при Министарству одбране Грузије), г-дина потпоручника Александера Волфганга Грофа фон Валингера од Шоендорфа (официра за везу Аустријске војске, гостујућег професора на Економском Факултету Државног Универзитета у Сарајеву и др), Грофа Симонија Копадзеа, пуковника Кнеза Теимураза Рема Туманишвилија и чланова Реда Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа Нашега Исуса Христа, Реда Свете Краљице Тамар и Реда Круне Грузије из Русије, Румуније, Шпаније, Португала, Америке, Аустрије, Италије, Србије и др.

   Такође, хиљаде верника и подржавалаца идеје обнове Монархије у Грузији из свих делова земље, испунили су древни Храм и његову порту, суделујући у великој радости Краљевског Дома и Грузинске Цркве.

   Овом приликом, Његова Светост Патријарх је, између осталог, рекао: ''Данас је срећан дан. Данас је историјски дан. Принц Гиорги је крштен у овом Светом Храму, где су и његови преци. Данас се још једном питамо ко смо, ко смо били и ко ћемо бити. Таквог Краљевског Крштења није било од 1801, и хвала Господу, Господ је подарио снагу свом народу да ово оствари''.

   Речи Свјатјејшег и Блажењејшег Патријарха ваља посматрати кроз призму његових речи, када је изјавио да жели, када се престави, да Грузији остави Цара!

   Један од кумова Наследника Пртестола Грузије, г-дин Леван Васадзе, један од најутицајнијих људи у Грузији и један од најзначајнијих грузинских привредних посленика, је овом приликом, бројним представницима медија, између осталог, изјавио: ''Честитам свима. Данас је историјски дан. Наша срца су пуна радости. Наш народ и наша земља славе обнову своје државности, као и обнову независности Православне Цркве од Државе, а сада имамо и чврсту основу за обнављање уставне Монархије са Патријарховим благословом''.

   Са овим у вези, није без значаја нагласити да су на нарочитом пријему, који је Патријарх Илија уприличио пар дана пре крштења за све чланове Краљевских Лоза Багратион-Мухрански и Багратион-Грузински, Његова Светост и чланови Синода Грузинске Православне Цркве, недвосмислено одредили и признали малог Принца Гиоргија за Наследника Круне Грузије, а његовог оца, Принца Давита за његовог Регента и Поглавара Краљевског Дома Грузије, чиме је свака помисао о спорењу око права наследства на Престо Грузије занавек одагната.

   Управо зато је и одабран управо Саборни Храм Светицховели за место где ће се овај свештени чин обавити. Први православни дрвени Храм на овом месту је устројен још у IV веку, а садашњи велелепни Храм је грађен од 1010. до 1029. године Господње. Он је и Краљевски Маузолеј Династије Багратиона, па тамо почива и покојни деда Принца Гиоргија, Његово Краљевско Височанство Принц Гиорги Багратион-Мухрански (1944-+2008) и сви други његови преци кроз векове.

   По окончању торжественог Обреда Литургијског Крштења, којег је пратио огроман број припадника ''седме силе'' из електронских и штампаних медија, свечаност је настављена у Тбилисију, у палати Винарије Багратион, где је приређен пригодан пријем за одабране званице из земље и иностранства.

   Богату трпезу љубави, коју је благословио Високопречасни протојереј Микаели Попкхадзе (грузински клирик Православне Цркве у Америци), пратио је богат, традиционално грузински културно-уметнички програм, којом приликом су присутни били одушевљени и духовно нахрањени фолклорним плесовима и фасцинантним слаткопојем Фолклорног Ансамбла Грузинског Патријархата ''Басиани''.

   За време обеда и пријема, одржано је неколико прелепих здравица. Подигнуте су чаше за Патријарха, Принца Гиоргија, августјејше Родитеље, кумове, за грузински народ, за Краљевину Шпанију, која је пружила уточиште Краљевској Породици током изгнанства, али и за братску Србију!

   Овом приликом, по нарочитој жељи Принца Давита, г-дин Васадзе је, наздрављајући, изузетно топло говорио о братској Србији, као и о нашим новијим страдањима приликом војевања за слободу са мухамеданским и римокатоличким душманима нашег народа у Крајини, Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији. Посебно је наглашено да Грузија, иако је била подвргнута бројним и снажним притисцима из иностранства, никада није признала нелегално проглашену независност лжедржаве Косово.

   Овакав необични гест, пун љубави и пажње, истински је гануо чланове српске делегације на овом величанственом сабрању, посебно узимајући у обзир састав и профил присутних званица, као и чињеницу да слични гестови нису предвиђени уобичајеним протоколом...

   Речену делегацију су чинили: г-дин Александар Протић (Витез Реда Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа Нашега Исуса Христа и председник Политичке организације ''Трећа Србија''), г-дин Мирослав Паровић (заменик председника Политичке организације ''Трећа Србија'') и Часни отац ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић (Витез Велике Звезде Реда Круне Грузије, Витез Сенатор Великог Знамена Реда Свете Краљице Тамар, Витез Велики Официр Реда Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа Нашега Исуса Христа, носилац Краљевске Медаље за Заслуге Краљевском Дому Грузије и Медаље Краљевске Медаље Уједињења и заменик директора Центра за Истраживање Православног Монархизма).

   Није без значаја истаћи да је речена прилика и сабрање искоришћена и за успостављање чвршћих контаката са значајним чиниоцима привредног и политичког живота Грузије (али и Шпаније и других земаља), за шта у Тбилисију постоји спремност и добра воља.

   Српски представници на овом повесном сабрању дугују благодарност и Његовој Светости Архиепископу Пећском, Митрополиту Београдско-карловачком и Патријарху Српском Г.Г. Иринеју (који је и сам Витез Велике Огрлице Реда Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа Нашега Исуса Христа), са чијим су благословом предузели ово путешествије. Такође, и Краљевском Дому Грузије и Конзулату Краљевине Шпаније у Грузији, који су значајно помогли остваривању ове замисли у техничком и организационом смислу.

   Његово Краљевско Височанство Принц Давит, Поглавар Краљевског Дома Грузије, јавно је изразио благодарност Патријарху и Светом Синоду Грузинске Православне Цркве и свим присутним, на учешћу у Крштењу његовог сина и наследника.

   Истакао је да је реч о историјском Свештеном чину за будућност грузинског народа, јер је традиција древних Краљевских Крштења у Саборном Храму Светицховели поново васпостављена. Прошло је више од два столећа од када је грузински Патријарх крстио Краљевског Наследника Трона Грузије, што и за народ и за Државу има огроман символички значај.

   О реченом сведочи и чињеница да су бројни грузински телевизијски канали емитовали вест о Крштењу, али и нарочите тематске емисије о овом повесном догађају (погледајте овде)...

   Овај незаборавни догађај потврђује, добро познату, подршку Краљевском Дому Грузије, коју је у последњих десетак година, пружао Свјатјејши и Блажењејши Патријарх Илија, који је, ваистину, личност, која у овој земљи ужива неподељено поверења и љубав читавог народа без обзира на све политичке, социјалне и ине резлике и поделе, какве постоје у свим народима.

   Његово вишекратно јавно и недвосмислено залагање и рад за обнављање Монархије у Грузији добро су познати, као и очинско старање још од времена када су се припадници Краљевског Дома први пут вратили у своје Отачаство, наког дугога изнанства, које је трајало пуних 86 година!

   Центар за Истраживање Православног Монархизма и његов Одбор за Хералдичке и Генеалошке Студије, узели су учешћа у овом повесном догађају и тиме што је израђена нова верзија пуног грба и стандарта Његовог Краљевског Височанства Принца Гиоргија Багратион Багратионија Батонишвилија од Грузије, Кнеза од Мухранија.

   На овом хералдичком и вексилолошком пројекту су сарађивали инж. Срећко М. Никитовић (носилац Краљевске Медаље за Заслуге Краљевском Дому Грузије), као хералдички уметник и Часни отац ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, у својству хералда.

МНОГАЈА И БЛАГАЈА ЉЕТА
ЊЕГОВОМ КРАЉЕВСКОМ ВИСОЧАНСТВУ
ПРИНЦУ ГИОРГИЈУ БАГРАТИОН БАГРАТИОНИЈУ
БАТОНИШВИЛИЈУ ОД ГРУЗИЈЕ,
ПРИНЦУ ОД МУХРАНИЈА И
НАСЛЕДНИКУ ПРЕСТОЛА ГРУЗИЈЕ!
   

У В Е Ћ А Ј


НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер