Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

ПРЕДАВАЊЕ О ПЛЕМСТВУ И
ХЕРАЛДИЦИ СРПСКЕ ВОЈВОДИНЕ
    Са благословом Његовог Преосвештенства Г.Г. др Иринеја (Буловића), епископа новосадског и бачког, сомборског и сегединског, а у оквиру циклуса предавања: ''Мошоринска прича –Здраво лице свете равнице'', 16.(29) октобра 2016. године Господње, одржано је предавање ''Српске племићке породице и хералдичка традиција Српске Војводине''.

    Љубазни домаћин ове вечери, достојне памћења, био је дугогодишњи сарадник нашег Центра и мошорински парох, Пречасни јереј Бошко Р. Маринков, док се захтевног посла организације овако успелог сабрања прихватило Удружење шајкаша ''Вожд Ђорђе Стратимировић'' из Мошорина.

    Након вечерњег богослужења, пред мноштвом благочестивих душа у Храму Силаска Светога Духа на Апостоле у Мошорину, ово богољубиво и отачаствољубиво сабрање је започето молитвом и химном српске сентандрејске скупштине, коју су сви присутни испевали заједно са г-дином проф. Миодрагом Близанцем и његовим сарадницима из чурушког секстета ''Исон''. Иначе, читаво ово вече је украшено и употпуњено ангелским слаткопојем г-дина Близанца и његове певачке дружине.

    Након молитве и химне, учитељ Александар Куруца заблагодарио је свима, који су се одазвали позиву и дошли да себе уброје у духовно племство наше данашњице. Посебно се захвалио Његовом Преосвештенству епископу бачком Г.Г. Иринеју, који је благословио и омогућио ова душекорисна сабрања, верујући да ће оправдати указано поверење.

    Такође, посебну благодарност је исказао и Његовој Екселенцији Дон Алфреду Ескудеру и Диаз-Мадроњеру, војводи од Сан Хорхеа, маркизу од Гориа и барону од Санта Марие, великом канцелару Краљевских ордена Краљевског Дома Грузије, који је присуствовао предавању заједно са још петоро чланова своје шире породице из Шпаније и који је, тиме, причинио овом малом бачком месту особиту част и необично задовољство.

    Први предавач ове вечери је био Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма и председник нашег Одбора за хералдичке и генеалошке студије, који је узео учешћа на овом сабрању по благослову Његове Светости Г.Г. Иринеја, архиепископа пећског, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског. Елем, држећи се племићког духа блаженопочившег Владике Данила (Крстића), ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић је истакао значај Крсне Славе у обнови духовног племста јер, по његовим речима, које се ослањају на мишљење блаженопочившег Владике Данила, сваки православни Србин се може назвати племићем, јер има свог аристократу на Небесима, свог Патрона, своју Крсну Славу.

    У даљем излагању ђакон Ненад се осврнуо на веома богату хералдичку традицију у историји српског народа са ових простора, приказујући и врло детаљно објашњавајући грбове благородних Бранковића, Јакшића, Зорића, Стратимировића, Чарнојевића, Продановића, Миленковића и многих других српских аристократских лоза. У врло стручном предавању, праћеном одговарајућим слајдовима, обухватио је период хералдичке традиције на овим просторима, посебно од XVII века до данас. Осврнуо се и на развој војвођанске српске хералдике, од средњевековног периода, преко тзв. ''илирске'' хералдике и настанка и развоја хералдике Српске Православне Цркве, до анализе данашњих грбова Војводине, указујући на велике хералдичке неправилности, које су присутне на оба грба Војводине (тзв. ''официјелном'' и ''традиционалном'').

    О животима и делу свих горе поменутих и бројних других благородних српских грбоносаца са простора Војводине, као и о тзв. ситном племству у Бачкој, Банату и Срему, веома детаљно је говорио проф. Петар Ђурђев, директор Архива града Новог Сада. Највеће интересовање мошоринаца било је за животну причу Максима Зорића, генерала руске царске војске и великог миљеника руске царице Екатарине II, који је испред Цркве ''тршчаре'', старе Цркве Светог Николе у Мошорину, повео мошоринце ка Светој Русији. Његовим ликом и делом се позабавио својевремено и Милош Црњански у свом делу ''Сеобе''.

    Међутим, поред оваквих светлих примера из наше историје,постоје и другачији примери, примери у којима поједини одрођени потомци древног српског племства учествују у гушењу српских слободарских идеја, учествујући на мађарској страни у покушају гушења српског покрета у Новом Саду 1848. Ипак, закључио је проф. Ђурђев, Срби из Војводине, нарочито Срби из поносне Шајкашке области, имају чиме да се поносе. Срби на овим просторима имали су тешку али достојанствену историју, имају тешку, али достојантвену садашњост и својим делима граде достојанствену будућност.

+ + +


НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер