Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ ЕДИКТ
(313-2013)

Свети Царски Мученици
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.comИНВЕСТИТУРА И ПОЛЕЗНИ РАЗГОВОРИ
У МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА


  О Светом Преподобном Патапију, Светим Апостолима Состену, Аполосу и другима с њима, 8.(21) децембра 2021. године Господње, одиграо се један интересантан и важан сусрет, од значаја за делатност и област интересовања Центра за истраживање православног монархизма.

  Наиме, тог дана је, у просторијама Министарства спољних послова Владе Србије, Његова Екселенција г-дин Никола Селаковић, министар спољних послова у Влади Србије, одликован високим црквено-друштвеним одликовањем – Крст вожда Ђорђа Стратимировића, које је установљено и додељује се са благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г. Василија (Вадића), а од стране Центра за развој Шајкашке, Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића у Отаџбину и породице Племенитих Стратимировића од Кулпина.

  Делегацију, која је Његову Екселенцију одликовала реченим високим признањем, сачињавали су: Њихова Високоблагородија проф. Иван Племенити Стратимировић од Кулпина и доц.др Ђорђе Племенити Стратимировић од Кулпина; г-дин Данијел Кулачин, председник Центра за развој Шајкашке; као и чланови Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића у Отаџбину: г-дин Александар О. Ђурђев, посланик Скупштине Аутиномне Покрајине Војводине; г-дин Горан Миленковић, помоћник министра за бригу о селу у Влади Србије и Часни отац ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, секретар Центра за истраживање православног монархизма.

  Овом приликом су заслужена одликовања, поред министра Селаковића, уручена и његовим најближим сарадницима: г-дину Немањи Старовићу, државном секретару Министарства спољних послова и г-дину Милошу Чавићу, начелнику Одељења за суседне земље и Југоисточну Европу у Министарству спољних послова, при чему су сам чин инвеституре обавили: проф. Иван Племенити Стратимировић од Кулпина и доц.др Ђорђе Племенити Стратимировић од Кулпина; г-дин Данијел Кулачин и ђакон Ненад.

  Поред тога, ђакон Ненад је, у своје и у име нашег Центра, Његовој Екселенцији уручио и скроман дар у виду својих књига: ''Грбови, заставе и химне у историји Србије'', ''Државна хералдика у служби формирања нових идентитета'', ''Српски мислиоци о хришћанским основама монархије'' и ''Религија, Бајден и Србија'', на чему је министар искрено заблагодарио, приметивши да се питањима из домена утицаја религије на формирање политике највећих светских сила, код нас, ипак, недовољно бави, што поменутим насловима даје на актуелности и важности.

  На послетку, Његова Екселенција министар Селаковић изразио је своју искрену благодарност (погледајте овде или: овде) и решеност да настави на оправдава поверење и одлуку о додељивању овог престижног одликовања, тиме што ће наставити да се залаже за интересе Србије и српског народа, али и на делу сведочења предањских и заветних вредности српског народа, које би морале да буду заједничке и на срцу свим Србима свуда, без обзира на њихову страначку припадност или на то да ли их страначка политика, уопште, интерсује и преокупира.

  На овом месту вреди истаћи да су, пре министра Селаковића и двојице његових блиских сарадника, овим високим и веома престижним признањем одликовани и: Његово Краљевско Височанство престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије; Његово Краљевско Височанство престолонаследник Давит Багратион Мухранбатони од Грузије; Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски, зетско-брдски и скендеријски Г.Г. Јоаникије (Мићовић); Његово Преосвештенство епископ сремски Г.Г. Василије (Вадић); Његово Преосвештенство епископ новосадски, бачки, сомборски, сегедински и јегарски Г.Г. Иринеј (Буловић); Његово Преосвештенство епископ источноамерички Г.Г. Иринеј (Добријевић), духовни покровитељ Центра за истраживање православног монархизма; Његово Преосвештенство епископ бијељински и зворничко-тузлански Г.Г. Фотије (Сладојевић); Његово Преосвештенство епископ ваљевски Г.Г. Исихије (Рогић); Његово Преосвештенство епископ хвостански Јустин (Јеремић); г-дин Александар Вучић, председник Србије; г-дин Небојша Стефановић, министар одбране у Влади Србије; г-дин Игор Мировић, председник Владе Аутономне Покрајине Војводине; г-дин Стефан Кркобабић, подпредседник Народне Скупштине Србије, као и друге најзаслужније личности из редова свештенства Српске Православне Цркве, Војске Србије, као и културног, академског, привредног, политичког и јавног живота Србије.

  Иначе, пре самог свечаног чина инвеституре, приређен је, веома садржајан и плодотворан састанак, у којем су учешћа изела горепоменута господа. Овом приликом је покренуто мноштво интересантних и веома важних питања из домена интересовања Центра за истраживање православног монархизма, као што су, нпр, настојање на повратку чувеног Крста Светог Саве, као једне од најважнијих српских реликвија, из Италије у Србију или на преносу посмртних остатака покојне краљице Наталије Обреновић из Француске у Србију и др.

  Међутим, још нам се битнијим чини и то да је Његова Екселенција показао и нешто много више од пуког интересовања, већ и делатну иницијативу и искрену подршку и жељу, на делу преноса посмртних остатака кнеза Алексе Карађорђевића (1801, Топола-†1830, Кишињев), прворођеног сина и несуђеног престолонаследника врховног вожда Ђорђа Петровића – Карађорђа, из Молдавије у Србију.

  У том смислу, Његова Екселенција је, након што је од стране ђакона Ненада обавештен о чињеници да је овај светли стрпски кнежевски гроб у туђини годинама чувала од уништења и о њему се, са пуно љубави, старала и научно га истраживала и обрађивала уважена г-ђа др Ала Частина (доктор историје уметности и културологије, виши научни сарадник Одељења за историју уметности Сектора за архитектуру при Институту за културно наслеђе Републике Молдавије), наложио да се покрене процедура за одликовање ове племените жене одговарајућим српским државним одликовањем, што све сведочи о томе у коликој мери Његова Екселенција жели да конкретно и делатно допринесе да се ова повесна неправда исправи и да овај изданак Дома Карађорђевића пронађе свој смирај и вечни покој, тамо где му је и место, тј. крај његовог бесмртног оца, на Опленцу.

  Подсећамо да је Центар за истраживање православног монархизма годинама настојао да покрене ову иницијативу и обезбеди подршку за овај подухват, о чему смо недавно, поново, разговарали и са Његовим Краљевским Височанством престолонаследником Александром Карађорђевићем од Србије и Југославије, који је дао своју начелну подршку за то (погледајте овде), али се мора рећи да се позитивно разрешење овог питања и исправљање ове повесне неправде може наслутити, тек, након, овог важног разговора у Министарству спољних послова, будући да су, као резултат овог састанка, већ, покренути и одређени конкретни кораци у смислу остваривања ове замисли.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер