Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

100 ГОДИНА ОД ПОТПИСИВАЊА
ПРИМИРЈА У МУДРОСУ


     Примирје у Мудросу је назив споразума о прекиду ватре потписан 30. октобра 1918. између Османског царства и Велике Британије, као представника Антанте. Споразум је потписан у луци Мудрос, на егејском острву Лимнос. Поводом стогодишњице од овог значајног споразума на Лимносу је у периоду између 25. и 28. маја одржана међународна конференција „Лимнос, Примирје у Мудросу и крај Првог светског рата: историја и легати”, у организацији Министарства одбране Републике Грчке, Управе за војну историју, Регије Северног Егеја, Општине Лимнос и Асоцијације „Пријатељи АНЗАК-а са Лимноса”. Доктор Александра Пећинар, аутор књиге „Српско-грчки ди- пломатски и савезнички односи 1912–1918” у издању Медија центра „Одбрана” и сарадница нашег Центра, била је један од главних говорника на овој конференцији, са темом о светском рату на Балкану.

     Конференција је својим радом испратила три хронолошке тематске целине. Почев од развоја војних операција које су довеле до потписивања Примирја у Мудросу 1918, преко рефлексија краја рата и Примирја у Мудросу на даљу историју, до промоције Лимноса, као примера специфичне културне заоставштине, глобалног одјека.

     Споразум у Мудросу означио је капитулацију Османског царства у Првом светском рату. У име Османског царства споразум је потписао Рауф-бег, министар морнарице, а са британске стране адмирал Калторп. Тим документом Османлије су се обавезале да предају гарнизоне, који до тог тренутка нису били освојени. Антанти је дозвољено да заузме Дарданеле, Босфор, Батуми и све тунеле у масиву Таурус. Османска војска је демобилисана, а турске луке, пруге и сви остали стратегијски објекти предати су на слободно кориштење силама Антанте.

     Министарство одбране Републике Грчке међународном научном конференцијом у Лимносу подсетило је на овај значајан догађај у завршници Првог светског рата. Конференција је уједно пружила општини Лимнос шансу да представи читаву палету различитих културних садржаја којима ово острво располаже. Организациони одбор конференције сачињавали су генерал-мајор Николаос Делатолас, професор Евантхис Хатзивасилиу, са Катедре за савремену историју, Националног универзитета Каподистрија у Атини, професор Власис Власидис, са Катедре за балканске, словенске и оријенталне студије, Универзитет Македонија у      Солуну, те председник асоцијације „The Lemnos` Friends of ANZAC” Стелиос А. Мантзарис. Уз учешће великог броја научника који прате историју Првог светског рата, конференцији су присуствовали и свечано је отворили заменик начелника генералштаба Националне Одбране Грчке, генерал-пуковник Константинос Флорос, Гувернер регије Северног Егеја, госпођа Христијана Калогиру, Председник Периферијалне јединице Лимнос Јармадурос Евангелос, Председник Општине Лимнос Димитриос Маринакис , као и генерал-мајор Емануил Сигиолзакис, заповедник 88 СДИ Лимнос.

     Председник Републике Грчке Прокопис Павлопулос и председник Европске комисије Жан Клод Јункер били су покровитељи манифестација, које ће се током 2018. одржавати на Лимносу, а која су у оквиру обележавања Европске године културног наслеђа проглашене Европским догађајем од високог значаја.

     У првој фази конференције, у настојању да изложи своје виђење савремених стратегија у историјској перспективи, Др. Пећинар је говорила на тему светског рата на Балкану.

     …… Актуелни геополитички моменат, у коме неоспорно осећамо последице Првог светског рата, несумњиво упућује на нестабилну ситуацију на Средњем Истоку као и на подручје Источног Медитерана, окарактерисане као потенцијално „запаљиве” ратне зоне. Упркос томе, заинтересовани посматрач не може пренебрегнути постепено скретање фокуса на Балкан, који, из перспективе геостратегије и географије природних ресурса, представља малу, али значајну карику у овом европско-блискоисточном конфликту. У условима нарастајућих тензија међу водећим геополитичким актерима, у игри све оштријег сукоба између истока и запада, Балкан је поново у епицентру збивања. Питање које се неизбежно намеће јесте шта је прави узрок таквог развоја догађаја …..

     Други део конференције, у складу са слоганом читаве 2018. године по одлуци ЕУ – Наше наслеђе: тамо где се прошлост сусреће са будућношћу, што је и била суштинска карактеристика ових вишеднвених манифестација на Лимносу, био је посвећен анализи стратегија промоције културног наслеђа. Председавајући овим заседањем конференције, Др. Пећинар је изложила своје виђење могућности развоја културног туризма као вида промоције културног наслеђа, пре свега путем очувања традиција Првог светског рата. Такође и могућности културне дипломатије и њене улоге у дијалогу земаља Балкана, у једној будућој перспективи.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер