Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић


ПАТРИЈАРХ НА ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ
У ХРАМУ СВЕТОГ ЛУКЕ
   На Ивањдан, 24. јуна (7. јула) 2016. године Господње, у Храму Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у Кошутњаку је било сугубо славље и велика духовна радост.

   Први разлог лежи у чињеници да смо се литургијски и молитвено сетили Дана рођења Великог Јована Претече и Крститеља Господњег, а други у чињеници да је велику радост и част овом Храму и верном народу, својом височајшом посетом, учинио Његова Светост Г.Г. Иринеј, архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски!

   Наиме, са благословом Његове Светости, а са почетком у 18:00 сати, у сали парохијског дома Храма Светог Луке, приређена је промоција књиге: ''Његош и ислам'', из пера уваженог проф.др Мирољуба Јефтића, редовног професора на Факултету политичких наука Университета у Београду, што је речену радост утростручило.

   Препознајући егзистенцијалну важност ове теме, која је веома актуелна и неопхопдна за разумевање момента у којем живимо, Његова Светост је и сам присуствовао и узео учешћа у овоме сабрању, на радост Братства и парохијана овог Храма и свег многобројног сабраног народа.

   Његову Светост, високопречасне и пречасне оце и сабрани народ поздравио је старешина Храма Светог Луке, Пречасни јереј др Никола М. Гаврић, благодарећи Његовој Светости на љубави и подршци, а уваженом професору Јевтићу на доброј вољи и издвојеном времену и пожелевши свима пријатно вече и боравак у нашем Храму.

   Уводничар и медијатор овог предавања био је Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за Истраживање Православног Монархизма, који је упознао сабране са личношћу и радом уваженог проф. Јевтића, као нашег водећег политиколога религије и једног од наших најврснијих познавалаца ислама, као политичке доктрине.

   Осврнувши се укратко и на природу разумевања и односа великог Његоша, према исламу, ђакон Ненад је нагласио у којој мери је то формирано управо чињеницом да Његош ово питање није посматрао искључиво као црквени поглавар, већ и као световни владар. Шта више, може се рећи да ове одељке Горског Вјенца пише управо из визуре народног поглавара и монарха, тј. као: Петар Петровић књаз Његош, по милости Божјој православни владар и господар Црне Горе и Брда, а не као архијереј, тј. као: владика и митрополит Црне Горе и Брда. У том смислу, он ислам и не посматра као религију и са духовног или теолошког становишта, већ као превасходно државно-правну и геополитичку категорију...

   Поткрепљујући гореизнето стиховима самог Владике Петра II и препуштајући реч самом предавачу, ђакон Ненад је, као једне од кључних, цитирао речи самог проф. Јевтића:

   ''Циљ ислама је да спаси душу сваког човека на земаљској кугли и да му омогући улазак у рај. Дакле, како муслимани верују, потребно је да се свуда осети дух и спасоносни мир ислама. И то је циљ сваке религије и ту нема ничег спорног. Али у случају ислама постоји једна важна чињеница, а то је да се исламско спасење остварује кроз исламску државу. Дакле услов за ширење мириса ислама и рајско блаженство јесте успостављање шеријатског поретка у сваком кутку планете. Самим тим нормално и у Србији, али и у Лондону. А то подразумева замену сваке постојеће државе исламском државом. У том смислу као први корак сматра се потреба да се тамо, где је ислам некада владао, исламски поредак опет врати.''

   Професор Јевтић је потом узео реч и, у једночасовном свом ученом излагању, развејао многе од заблуда и наметнутих погрешних концепција, које се већ врло дуго намећу српском народу као истина, а у вези са некаквом наводном Његошевом, Андрићевом, српском и, уопште - православном исламофобијом.

   Речи нашег уваженог госта и сабеседника изазвале су живо интересовање код многобројног народа, који је дупке испунио салу парохијског дома, те су подстакле бројна питања и живу дискусију, која даје повода за веровање да оваква сабрања немају само академску вредност, већ и дубљи смисао, будући да воде правилном разумевању хришћанско – исламских односа, као и разумевању српског места и улоге у тим односима на локалном и глобалном нивоу.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер