Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

ДУХОВНО ВЕЧЕ
''СЕЋАЊЕ НА НЕБОЈШУ М. КРСТИЋА''
ОДРЖАНО У СИДНЕЈУ
    Духовно вече под називом ”Вече сећања на Небојшу М. Крстића” одржано је 06. децембра 2015. године у Сиднеју, у цркви Светог Саве у Флемингтону- најстаријој српској цркви у Аустралији, у организацији Центра за истраживање православног монархизма.

    Повод је била годишњица мученичког страдања Небојше М. Крстића, оснивача Центра, који је 04. децембра 2001. године дао живот за Крст часни и Слободу златну и за племениту идеју српског Богољубља и родољубља.

    Вече је започело поменом за пострадалог оснивача Центра, који је у присуству Његовог Преосвештенства Епископа аустралијско-новозеландског Г. Иринеја, служио високопречасни протојереј-ставрофор Миодраг Перић, архијерејски намесник сиднејски и архијерејски заменик Епископа Иринеја.

    На молитви се окупило четрдесетак поштовалаца рада Центра и неколико сиднејских свештеника. Одмах по одслуженом помену започео је други део ове духовне вечери, односно прво додељивање Меморијалне плакете ”Небојша М. Крстић” ван Србије.

    Центар је ову Меморијалну плакету, која носи име и лик оснивача установио, уз благослов породице Крстић, 2013. године, а први пут је додељена, такође о годишњици Крстићевог страдања 2014. године. Према правилнику ове плакета она се додељује једном годишње правним и физичким лицима за изузетна дела у сведочењу етоса православног монархизма.

    Овогодишњи добитници су Александар Бачко, који је Плакету примио у Београду и високопречасни протојереј-митрофор др Михаило Протопопов, који је Плакету примио у Сиднеју.

    Но, пре уручења Плакете, управо је прота Михаило изашао на амвон и прочитао Указ Њеног Императорског Величанства Велике Кнегиње Марије Владимировне, наследнице руског царског престола, којим се сарадник Центра и председник добротворног одбора, г. Никола Амановић, награђује Бронзаном императорском медаљом ''У спомен 400-годишњице Дома Романових. 1613-2013''.

    Медаљу је добитнику уручио Владика Иринеј, уз гласан узвик: ”аксиос-достојан”, пропраћен одговором народа и појањем свештеника ”аксиос”. Г. Амановић награђен је као председник Србске православне акције ”Сабор” (хуманитарног одбора Центра), који је, у току 2015. године, у Новорусију допремио помоћ у вредности преко $10,000.00 аустралијских долара.

    Одмах затим је и директорЦентра, високопречасни протонамесник Немања Мрђеновић, прочитао Указ о додељивању меморијалне плакете ”Небојша М. Крстић” проти Михаилу Протопопову. Плакету је, такође, уручио Владика Иринеј, уз потврду народа и свештенства: ”аксиос-достојан”.

    Прота Михаило срдачно је захвалио сарадницима Центра за истраживање православног монархизма и подсетио се прошлога сусрета у Сиднеју, када је држао предавање о Светом Филарету Московском, те је упитан има ли шансе да се обнови православни монархизам у нашим земљама. ”Дуго сам размишљао о овом питању”, рекао је Протопопов, ”и дошао сам до закључка да су сви услови за обнову, како у Русији и Србији, тако и на пример, у Грузији, Бугарској, Румунији… Сви осим једнога. Тај последњи услов је припрема народа кроз образовање. Мислим да Центар за истраживање православног монархизма, на том пољу, ради велику и важну ствар”.

    Отац Немања се захвалио свима, који су дошли и подсетио да је прота Михаило изабран за добитника плакете због целог његовог живота, посвећеног племенитом циљу православног монархизма, а посебно управо због васпостављања значаја лика и дела Светог Филарета Московског међу Србима.

    Након протиног предавања у Сиднеју 2013. године, Српска Православна Црква је од њега примила и честицу моштију овог великог руског светитеља, а Центар за истраживање православног монархизма је ове године објавио и први превод књиге Светог Филарета - ”Православна монархија”, за коју је увод припремио управо прота Михаило Протопопов.

    Уз захвалност за све учињено отац Немања је проти Михаилу уручио и примерак монументалног енглеског издања књиге ”Хришћанске задужбине Косова и Метохије”, чије је издање, такође, помогао Центар за истраживање православног монархизма.

    Овим је окончан молитвени део сабрања и прешло се у црквену салу у којој је уприличена изложба икона г. Рада Павловића, београдског иконописца и првог хералдичког уметника Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање православног монархизма.

    Изложено је двадесетак његових икона, укључујући и иконографско изображење меморијалног грба Митрополије аустралијско-новозеландске. Уз ове радове, паралелно је изложено и око двадесет принтова, на којима су приказана Павловићева дела, која се налазе по манастирима, храмовима и приватним колекцијама у Србији.

    Изложбу је званично отворио г. Никола Амановић, а након њега, сабранима се још једном обратио и отац Немања Мрђеновић, који је најавио предавање Владике Иринеја на тему ”Иконографија и црквенауметност”.

    Мрђеновић је, захваљујући присутнима на молитвеној и делатној подршци, подсетио на речи Његовог Преосвештенства Г. Андреја, Епископа аустријско-швајцарског, да је све што ми Срби имамо, а што је свето, вредно и честито, заоставштина наших Краљева, који су зидајући Жичу, Грачаницу, Дечане… увек били вођени само једном мишљу: ”Само најбоље за наш народ”.

    Управо таквом мишљу вођени припремили смо предавање најбољег међу нама, на тему, која у нама буди и негује оно најбоље, изјавио је о. Немања, пре него што је предао реч главном говорнику вечери, Преосвештеном Епископу Иринеју.

    Владика Иринеј одржао је изузетно надахнуто и информативно предавање о иконографији и иконологији. Почевши од самог зачетка иконописања, преко корена сакралног сликарства у Старом Завету, до врхова ове црквене уметности у Византији.

    Владика је говорио и о канонима, који уређују ову област, о значају боја и елемената. Демонстрирао је како се иконе не сликају, него пишу, те самим тиме и читају. Упоредио је источну иконографију са зазападним побожним сликарством, указујући на све аспекте источне надмоћи и западних промашаја, не изостављајући ни похвале Западу, где их заслужује, као у примеру са чувеним Ел Греком.


    Као посебно добру вест, издвајамо да је, добротом сиднејског угледног и успешног предузећа ”Фото Луна”, целокупно предвање снимљено и ускоро ће бити доступно јавности преко званичногЈуТјуб канала Центра.

    Да се истински ради о академској организацији, видело се и у великом броју књига, које су могле да се купе овом приликом, а да се ради и о добротворној организацији, показано је тиме што је сав приход од књига придодат добровољним прилозима за манастир Високи Дечани.

    Дечанској царској обитељи потребан је нови фотоапарат, којим се могу квалитетно и сигурно бележити снимци у храму, као и на манастирском имању. Овај фотоапарат биће купљен захваљјући посетиоцима ове духовне и културне вечери, а тиме, посредно и захваљујући почившем Небојши М. Крстићу.

*Tекст и фотографије: Радивој Мачковић

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер