Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

МОЛИТВЕНИ СПОМЕН И УРУЧЕЊЕ
МЕМОРИЈАЛНИХ ПЛАКЕТА
''НЕБОЈША М. КРСТИЋ''


   О Ваведењу Пресвете Богородице, 21. новембра (4. децембра) 2018. године Господње, навршило се пуних седамнаест година од трагичне и никада до краја разјашњене погибије оснивача Центра за истраживање православног монархизма, Небојше М. Крстића.

   Као и сваке године, његови саборци и сарадници молитвено су се сетили новог политичара са крстом служењем помена у Београду, Нишу, Мошорину, Сиднеју и другим местима широм Србије и света.

   Као што је раније било и најављено (погледајте овде), у Београду је помен служен у Храму Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у Кошутњаку, при чему је началствовао Пречасни јереј др Никола М. Гаврић, а саслуживали су му Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма и Часни ђакон Горан Нухановић.

   Након што је узнесена молитва за покој витешке душе нашег великог оснивача и брата, Небојше М. Крстића, сабраним саборцима, пријатељима и поштоваоцима овог великог човека и страдалника на заветном путу светосавског национализма и православног монархизма, обратио се г-дин адвокат Марко Б. Димитријевић, чије слово (иако на моменте емотивно) није представљало само евоцирање успомена на једног великана, већ је садржало и есхатолошку димензију сећања на будућност. Подсећајући све сабране на велико дело, речи и поуке Небојше М. Крстића, г-дин Димитријевић је особито апострофирао и чињеницу да Небојшина борба и идеје остају актуелни задатак за стотине, ако не и хиљаде, оних које је тај велики учитељ српског богољубља и отачаствољубља идејно уздигао и формирао.

   Након ове душеполезне и тужно-радосне беседе, ђакон Ненад је овогодишњим славодобитницима (погледајте овде), испред Центра за истраживање православног монархизма, свечано уручио Меморијалне плакете ''Небојша М. Крстић''.

   Одлуком Управног одбора Центра за Истраживање Православног Монархизма, овогодишњи достојни лауреати нашег највишег признања јесу г-дин дипл.екон. Небојша И. Дикић из Београда и г-дин дипл.историч. Бојан М. Митић из Ниша, који је дирљивим словом заблагодарио на високом признању у име добитника и који се, том приликом, живо сетио жртве, али и учитељства великог Небојше М. Крстића, око чије успомене и идеје се неодустајно сабирамо све ове године:

   ''Слава Богу за све! Часни оци, драга браћо и сестре. Благодарим Центру за истраживање православног монархизма што ми је доделио ову Плакету. Велика ми је част и велика радост што сам се нашао међу овогодишњим и досадашњим њеним добитницима. Не знам да ли сам је уистину заслужио, али ову Плакету доживљавам као круну моје двадесетогодишње посвећености родољубивом активизму и оним идеалима које сведочи и Центар за истраживање православног монархизма, а које је својим животом и својим пострадањем посведочио и мој земљак и – слободно могу рећи – учитељ, Небојша М. Крстић. Спадам међу стотине (верујем и хиљаде) људи, у оно време младих србских родољуба, које је Небојша правилно усмерио. За нас, Небојша није био вођа, већ живи пример витеза, од кога смо толико тога могли да научимо. И док је света и века, он ће остати истински пример јунака и мученика Христа ради и Срба Христових ради''.

   Као што већ поменусмо, молитвени спомен на покретача Центра за истраживање православног монархизма је, истог овог празничног дана, обављен и на многим другим местима. Тако је, нпр, у Храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Мошорину, после Свете Литургије, након заамвоне молитве, помен служио Пречасни јереј Бошко Р. Маринков, док је Пречасни протонамесник мр Немања С. Мрђеновић овим поводом служио заупокјену Свету Литургију у сиднејском Храму Светог Николе у Блектауну.

† † †† † †

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер