Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

ПОМЕН И ДОДЕЛА ПЛАКЕТЕ   Центар за Истраживање Православног Монархизма је, у Сиднеју (погледајте овде) и у Београду, молитвено обележио четрнаесту годишњицу, никада до краја расветљеног, пострадања свог оснивача, Небојше М. Крстића.

   У Београду је поменута годишњица обележена у Храму Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у Кошутњаку, на саму годишњицу пострадања покојног брата Небојше, о Ваведењу Пресвете Богородице, 21. новембра (4. нецембра) 2015.

   После одслуженог Акатиста Пресветој Богородици, који је служио Пречасни јереј Миодраг Д. Топаловић, служен је Помен нашем великом покојнику и оснивачу.

   Помен је служио Пречасни јереј др Никола М. Гаврић, уз саслужење Часног ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића, заменика директора Центра за Истраживање Православног Монархизма и председника нашег Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије.

   Након узнесених молитава за покој душе усопшег служитеља Божијег Небојше, сабранима се обратио ђакон Ненад, који је подсетио на земаљско житије и небесно битије покојног Небојше. Посебно је скренуо пажњу на његово дело и карактерне особине, којe су га квалификовале и пред нашим и пред будућим поколењима за наслов ''новог политичара са Крстом''.

   Ђакон Ненад је подвукао да је Господ, сасвим у складу са древном латинском максимом: ''Nomen est omen'', обележио живот и рад Небојше Крстића, који се одликовао неустрашивом храброшћу и крсно-васкрсном спремношћу на жртву, што га је и узвело на његову личну Голготу, којом је непобитно посведочио своју спремност да живи и умре за идеју обнове српске, националне, органске, саборне и стратократске Монархије. Већ и сама чињеница да се блаженопочивчи брат Небојша и родио и светом променио на велике Богородичне Празнике, довољно сведочи и Промислу Божијем и Његовим планом у вези са овим великим и приснопамјатним човеком и прегаоцем на њиви Божојој и на пољу српке националне и монархистичке идеје!

   Плод таквога семена, положеног у невину Небојшину хумку, јесте неизбројна војска поштовалаца и следбеника Небојшине идеје, чије време тек долази и који неће скрстити своје руке на прсима и придружити се свом, мученички пострадалом, саборцу и брату, док не виде ту своју идеју оствареном, нагласио је у својој проповеди ђакон Ненад.

   У продужетку, отац Ненад је, укратко, упознао сабране са постигнућима и делом, једног од двојице, наших овогодишњег лауреата и славодобитника Меморијалне плакете ''Небојша М. Крстић'', као највишег признања Центра за Истраживање Православног Монархизма.

   На основу одлуке нашег Одбора за доделу Плакете, а водећи се званичним Правилником за доделу Меморијалне плакете ''Небојша М. Крстић'' (погледајте овде), желећи дати доказа благодарности и признања за показану ревност и трудољубље за постигнуто на пољу сведочења идеје православног монархизма, богољубља и отачаствољубља, као и за велико пожртвовање и показану љубав према свему што је свето и честито и миломе Богу приступачно, у име сарадника Центра за Истраживање Православног Монархизма, овим признањем је, овом тужно-радосном приликом, награђен г-дин Александар В. Бачко из Београда.

   Уважени г-дин Бачко је, између осталог, дугогодишњи, вредни и предузимљиви сарадник Центра и један од најврсниjих савремених српских прегалаца на пољу историографије, етнографије, генеалогије и генетичке генеалогије. Аутор је чак девет, врло важних и успелих, књига из ове области, али и сарадник непроцењиве вредности и значаја за мисију Центра.

   Ова Плакета, има да послужи као видљиви знак признања за вредан, мукотрпан и самопрегоран рад на остваривању задатака, које је Центар пред себе поставио, а посебно поводом недавног објављивања његове нове књиге: "Белешке о везама између Срба и Руске Империје" и др.

   Након излагања оца Ненада, исти је славодобитнику уручио заслужено Признање уз клицање: ''Достојан! Достоин! Αξιός!'', које је наишло на одзив у душама и срцима присутних сарадника Центра и поштовалаца покојног Небојше М. Крстића.

   Потом се богољубивом и отачаствољубивом сабрању, пригодним речима, обратио и сам г-дин Бачко, који није заборавио да највише заблагодари високом покровитељу Центра, Његовом Краљевском Височанству Кнезу Александру Павловом Карађорђевићу од Србије и Југославије и нашем духовном покровитељу, Његовом Преосвештенству Г.Г. Иринеју (Добријевићу), Епископу Митрополије Аустралијско-новозеландске (погледајте овде) .

   Међу сабранима нашли су се и неки од наших највреднијих сарадника и пријатеља, као што су: секретар Центра, Пречасни јереј Бошко Р. Маринков; г-ђица др Александра Пећинар; г-дин Ненар Лукић, г-дин Ђорђе Реџа и многи други.

   Осим тога, наше тужно-радосно сабрање и свечаност су увеличали и представници других организација као што су: Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић'', Српски Покрет ''Двери'', Отачаствени Покрет ''Образ'', Удружења Шајкаша ''Вожд Ђорђе Стратимировић'' и др.

   Након ове молитвене свечаности, сабрани су наставили дружење и душеполезне разговоре уз скромно освежење, а за душу покојног брата Небојше и у част нашег награђеног сарадника.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер