Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ ЕДИКТ
(313-2013)

Свети Царски Мученици
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.comПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК
АЛЕКСАНДАР ОДЛИКОВАН
КРСТОМ ВОЖДА
ЂОРЂА СТРАТИМИРОВИЋА


   На велики Празник посвећен молитвеној успомени и литургијском прослављању Свете Преподобне Петке Параскеве, 14.(27) октобра 2021, у Краљевском Двору у Београду, Његовом Краљевском Височанству престолонаследнику Александру Карађорђевићу од Србије и Југославије уручено је високо одликовање Крст Вожда Ђорђа Стратимировића.

   Са архијерејским благословом Његовог Преосвештентва епископа сремског Г.Г. Василија, у име породице Племенитих Стратимировића од Кулпина, Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића и Центра за развој Шајкашке, свечани чин инвеституре и уручења овог високог црквеног и друштвеног признања, обавили су Њихова Високоблагородија проф. Иван Стратимировић и доц.др Ђорђе Стратимировић; г-дин Данијел Кулачин, председник Центра за развој Шајкашке и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, секретар Центра за истраживање православног монархизма.

   Испред Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића, својим присуством и учешћем, ову свечаност у плавом салону Краљевског Двора на Дедињу, увеличали су и академик Дарко Танасковић, пензионисани университетски професор и бивши српски амбасадор у Ватикану, Турској, Азербејџану и УНЕСКО-у и г-дин Александар О. Ђурђев, народни посланик у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине.

   Ово признање је успостављено и додељује се са благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г. Василија, поводом свечаности преноса и државне сахране посмртних остатака ђенерал-мајора и вожда Ђорђа Стратимировића, која се одиграла на Крстовдан, 14.(27) септембра 2021, у Манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Kарловцима (погледајте овде).

   Поред Његовог Краљевског Височанства престолонаследника Александра и Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г. Василија, овим високим одличјем су, до сада, одликовани и Његово Преосвештенство епископ новосадски и бачки, сомборски, сегедински и јегарски Г.Г. Иринеј, Његово Преосвештенство епископ хвостански Г.Г. Јустин, викар Његове Светости Патријарха српског и многе друге заслужне личности из редова свештенства Српске Православне Цркве, Војске Србије, као и културног, академског, јавног, привредног и политичког живота Србије, Републике Српске, Црне Горе и српског расејања (погледајте овде).

   Овом приликом, Његово Височанство је, благодарећи на високом одликовању, између осталог, рекао: „Са великим задовољством сам прихватио ово високо одликовање, које носи име великог човека, поносног сина нашег народа, вожда Ђорђа Стратимировића. Био је храбар војсковођа, који је предводио устанак Срба у борби за своја права и аутономију у Аустроугарској. Управо му је народ, који је водио дао титулу вожда, као што је то било и почетком XIX века, када је народ, својом вољом, дао исти чин и мом претку Kарађорђу. Вођен овом вером у њега, која је потеклa директно од храбрих људи, које је предводио у њиховој праведној борби, Ђорђе Стратимировић је извојевао победе у многим биткама. Ове борбе су биле претходница коначне победе, која се догодила седам деценија касније, када се испунио дугогодишњи сан, а војвођански Срби коначно придружили својим земљацима из Oтаџбине, да живе у истој Држави. Његов патриотизам и љубав према свом народу и својој земљи заслужују дивљење и морају се поштовати и ценити“.

   Господин Данијел Kулачин, председник Центра за развој Шајкашке је овом приликом истакао: „Kао старешини Kраљевског Дома Србије, поштујући старо правило да монарху припада право да је носилац свих одликовања, која се додељују у његовој земљи, оваква наша жеља, да Њ.K.В. Престолонаследника Александра одликујемо овом медаљом, природна је и логична. Међутим, овај чин би, можда још и више, имао да послужи као скромни знак наше искрене љубави и оданости према Kруни и Вашем Kраљевском Височанству, те Вас молимо да прихватите овај наш мали знак пажње и благослова наше Свете Цркве. Ова медаља је мали знак благодарности за самопрегорно служење Богу и Српској Православној Цркви и нашем народу широм српских земаља и расејања, као и за пожртвовано истрајавање на вредностима светосавске духовности и идејама свесрпског јединства“.

   Секретар Центра за истраживање православног монархизма, ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, осим што је имао ту част та прочита Указ о одликовању Његовог Височанства, почаствован је и приликом да се овом свечаном пригодом, као и остали чланови делегације, обрати пригодним и бираним речима, као и да у пријатном разговору са Његовим Височанством и поменутом господом, покрене питање и изнесе идеју о преносу посмртних остатака кнеза Алексе Карађорђевића (1801, Топола-†1830, Кишињев), прворођеног сина и несуђеног наследника врховног вожда Ђорђа Петровића – Карађорђа. Иначе, кнез Алекса је умро у изгнанству, као руски царски гардијски поручник и почива на гробљу у моладвском главном граду Кишињеву.

   Његово Височанство, као поглавар Краљевског Дома Карађорђевића, се сложио да је потребно, напокон, вратити посмртне остатке прворођеног Карађорђевог сина у Отачаство и сагласан је да треба размотрити могућност њиховог похрањивања на Опленцу. Осим тога, Његово Височанство се слаже и са тиме да би било корисно и значајно, ако би се на примерен и достојан начин пренео и, на најбољи могући начин, сачувао постојећи надгробни споменик, који се налази на гробу кнеза Алексе и који је изложен зубу времена и двовековном постепеном пропадању, а пуно је разлога зашто би било значајно рестаурисати и сачувати га за будућа српска поколења.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер