Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

ПРИНЦА СТЕФАНА КРСТИО
ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ
У ДВОРСКОЈ ЦРКВИ
СВЕТОГ АНДРЕЈА ПРВОЗВАНОГ


    Његова Светост Г.Г. Иринеј, архиепископ пећски, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски, 2.(15) децембра 2018. године Господње, крстио је новорођеног августјејшег младенца, Његово Краљевско Височанство Принца Стефана Карађорђевића од Србије и Југославије, сина Њихових Краљевских Височанстава Принца Филипа и Принцезе Данице, у дворској капели Светог Апостола Андреја Првозваног у дворском комплексу на Дедињу. Крштени кумови су му били Њ.К.В. Принц Александар (брат близанац Њ.К.В. Принца Филипа) и г-ђа Петра Лазаревић и г-дин Душан Антуновић, дугогодишњи породични пријатељи принчевског пара, Принца Филипа и Принцезе Данице. Њ.С. Патријарху, саслуживао је Његово Преосвештенство епископ шабачки Г.Г. Лаврентије, који је и венчао Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Принцезу Катарину 1985. године, а такође је крстио и Принчеве Филипа и Александра.

    Принц Стефан је на крштењу носио крштено одело које је Његово Величанство Краљ Петар II Карађорђевић од Југославије носио на дан свог крштења, које је обавио Његова Светост Патријарх Димитрије 1923. године у Београду, а његов кум је био је британски Краљ Џорџ V.

    „Путешествије“ одорице за крштење било је веома занимљиво: нашла ју је госпођа Џенет Винсент, чија је бака (супруга брата њеног деде), госпођа Ремзи, живела са дадиљом Њ.В. Краља Петра II. У међувремену, одорицу за крштење наследио је прво отац госпође Винсент, потом сестра и коначно сама госпођа Винсент, која ју је пронашла када је сређивала ствари своје преминуле сестре Џенифер, и када је схватила о чему се ради одмах је ступила у контакт са српском Краљевском породицом, како би им је вратила.

    Након крштења, Његово Краљевско Височанство Принц Стефан стекао је право и обавезу да буде носилац Великог Крста Краљевског ордена Карађорђеве звезде I реда, кao највишег одликовања Краљевског Дома.

   Као што је и традиција у нашем Краљевском Дому, Његовом Височанству Принцу Стефану је Указ о високом Одликовању уручен непосредно након Свете Тајне крштења, при чему је једну од кључних улога одиграо, управо, дугогодишњи сарадник Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање православног монархизма, проф. Љубодраг Љ. Грујић, херолд и хералдички уметник Краљевског Дома и члан Крунског кабинета, а обнашајући своју високу дужност канцелара Краљевских ордена. Иначе, трудом проф. Грујића, у част овог великог догађаја, обнародован је и нови грб Њ.К.В. Принца Стефана. Такође, у овом свештеном чину од повесног значаја за наш Краљевски Дом је врло важну улогу одиграо и други сарадник Центра за истраживање православног монархизма, г-дин Бојан С. Старчевић, који је, као дугогодишњи главни црквењак Краљевске капеле Светог Апостола Андреја Првозваног, при Краљевском Двору на Дедињу, и овог пута будно бдио да црквени обред протекне у најбољем реду и у складу са свештеним потребама за савршавање ове Свете Тајне и у складу са нарочитим дворским протоколом.

    Поред родитеља Принца Стефана, Њ.К.В. Принца Филипа и Принцезе Данице, крштењу су присуствовали Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, кум Принца Стефана Њ.К.В. Принц Александар, Њ.К.В. Принцеза Марија да Глорија од Орлеана и Браганце, Војвоткиња од Сегорбе, Њ.К.В. Принцеза Ана од Француске, кума Њ.К.В. Принца Филипа, г-ђа Маја Гојковић, председница Народне скупштине Србије, родитељи Принцезе Данице, г-дин Милан и г-ђа Зорица Маринковић, син Њ.К.В. Принцезе Катарине из првог брака, г-дин Дејвид Ендрјуз са супругом др Ангелики Ендрјуз Маргарити и њиховим сином Александром Ендрјузом, г-ђа Бети Румелиотис, сестра Њ.К.В. Принцезе Катарине и др.

    Поводом крштења Принца Стефана, у Краљевском двору представљена је изложба „Краљевске свечаности“ која приказује фотографије са свечаности као што су крунисање Њ.В. Краља Петра I, венчање Њихових Величанстава Краља Александра I и Краљице Марије, крштење Њ.В. Краља Петра II, венчање Њихових Величанстава Краља Петра II и Краљице Александре, крштење Њ.К.В. Престолонаследника Александра, венчање Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине, крштење Њ.К.В. Принца Наследника Петра, крштење Њ.К.В. Принца Филипа и Принца Александра и многе друге.

    Њ.К.В. Принц Стефан рођен је у недељу, 25. фебруара 2018. у 10:30 часова у Београду. Уз благослов Његове Светости Патријарха Иринеја, звона београдског храма Светог Саве огласила су рођење новог члана српске Краљевске Породице. То је било први пут да је 49 звона највећег православног храма на Балкану објавило такво рођење. Звона цркве Светог Ђорђа на Опленцу и манастира Жиче такође су огласила рођење првог мушког детета Краљевске Породице у Србији после 90 година, када се Њ.К.В. Принц Томислав родио у Београду. Он је био брат Његовог Величанства Краља Петра II, деде Њ.К.В. Принца Филипа.

    Његово Краљевско Височанство Принц Филип је брат близанац Принца Александра, и други у реду наслеђа Престола (после Принца Наследника Петра). Син је Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Њ.К.В Принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Браганце. Краљевић Филип је унук Њ.В. Краља Петра II и Њ.В. Краљице Александре. Крштени кумови су му Њ.В. грчки Краљ Константин, Њ.В. шпанска Краљица Софија и Њ.К.В. Војвоткиња од Калабрије. Принц Филип је 2000. године дипломирао на Краљевској школи у Кентерберију, а потом дипломирао на Лондонском Универзитету (UCL) на одсеку за друштвене науке, после чега је радио у банци у лондонском Ситију.

    Завршио је École hôtelière de Lausanne (EHL) у Швајцарској и радио у Лондону. Принц Филип је радио за реномирани глобални хеџ фонд, на Кипру, а тренутно ради са реномираним глобалним менаџером за управљање активима у Лондону.

    Њ.К.В. Принцеза Даница рођена је у Београду 1986. године, а живи у Паризу од 1992. године. Највећи део студија Принцеза Даница завршила је у Паризу. Дипломирала је на графичком дизајну и визуелним комуникацијама на Академији примењених уметности у Паризу као и на студијама Упоредне књижевности и славистике на Универзитету Сорбона-Париз. У Лондону, Принцеза је завршила мастер студије графичког дизајна и комуникација на Челзи колеџу за уметност и дизајн – Универзитет уметности у Лондону. Већи део детињства провела је у Београду и у Паризу.

    Њ.К.В. Принц Филип и Принцеза Даница венчали су се у Саборној цркви у Београду 7. октобра 2017. године. Венчање је oбавио Његова Светост Патријарх српски Иринеј. Кума је била Њ.К.В. Принцеза Викторија од Шведске, а кум Њ.К.В. Принц Петар.

    Краљевска Породица захваљује свима који су помогли у крштењу: Студио Марушка, винарије Ковачевић, Александровић и Краљева винарија Опленац, Арт Ивал, виолиниста Драган Средојевић, гитариста Немања Богуновић, студио „СП видео“, хералд Краљевског дома г-дин Љубодраг Грујић, Атеље Ивковић, свештенство Београдско-карловачке митрополије и хор Богословије.КОРИШЋЕНО


НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер