Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб града Новога Сада


НОВИ САД
(8.(21). септембар 2003.)


ПРОМОЦИЈА ГРБА ШАНГАЈА    На Малу Госпојину, 21. септембра 2003. л.Г. прослављена је Крсна Слава Храма Рођења Пресвете Богородице Шангај и насеља Шангај у граду Новоме Саду.
    Након Свечане Свете Литургије и Литије кроз насеље, у великој сали Месне Заједнице Шангај, представљен је грб Шангаја.

     Промоцији грба присуствовали су отац Бранко Ћурчин, Парох Шангајски; председник савета Месне заједнице Шангај, господин Драган Бабић; сви чланови Савета Месне заједнице; господин Лекић са појединим члановима управе града Новога Сада, као и велики број житеља Шангаја и осталих гостију.
    О грбу Шангаја је говорио г. Александар Ђурђев, који је прво рекао да је грб новосадскога насеља Шангај, израдио Центар за истраживање Православног Монархизма, односно Одбор за хералдичке и генеалошке студије, на челу са господином Ненадом М. Јовановићем, директором Центра за истраживање Православног Монархизама. Речено је да је грб насликао Иконописац са благословом Његове Светости Патријарха Србскога Господина Павла, господин Раде Павловић.


     Објаснивши шта је грб, шта је наука о грбовима, шта је основно за сваки грб да би уопште био грб, г. Ђурђев је прешао на објашњење грба Шангаја.     Ово специфично предавање је код слушалаца изазвало велику пажњу и знатижељу, пошто велика већина слушалаца готово никада ништа није ни чула о хералдици и грбовима уопште. Њихова пажња и знатижеља јасно показује да људи о грбовима желе да знају и да сазнају што више, да их то занима, а да до сада нису имали прилику било шта да чују о томе. Посебну радост и одушевљење су показали житељи новосадскога насеља Шангај, који су са искреним интересовањем слушали о своме грбу. Својим питањима показали су заинтересованост, како за хералдику, као науку о грбовима, грбовима уопште, тако за грб Шангаја. У њиховим очима се видео понос, и жеља да што више сазнају о своме грбу.

     Ову свечаност је медијски пропратила и телевизија «Панонија», која је емитовала и прилог, који је забележио овај догађај од значаја за насеље Шангај.Александар Ђурђев

(ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА СА ОВОГА ДОГАЂАЊА)


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер