Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Грб Епархије Бачке        Грб града Новога Сада


НОВИ САД
(8.(21.)9.2004.)


УРУЧИВАЊЕ ПОВЕЉЕ ЗА ГРБ ШАНГАЈА


Обрад Ђурђев, Александар Ђурђев, Раде Павловић и Ненад М. Јовановић


    Крсна Слава насеља Шангај је обележена 08.(21.) 09. 2004. л.Г. у Храму Рођења Пресвете Богородице у Шангају.

     Након свечане Свете Литургије, Свештеник Бранко Ћурчин одржао је краћу беседу. При крају беседе, отац Бранко Ћурчин позвао је господина Обрада Ђурђева, који му је том приликом уручио Повељу за грб насеља Шангај. Након тог чина Свештеник се обратио верујућим људима у Храму, рекавши: «Господин Обрад Ђурђев је даровао Цркви и насељу Шангај грб. Пошто је грб Шангаја израђен у форми иконе, Његово Преосвештенство Епископ Бачки др. Иринеј (Буловић)оригиналан примерак грба ће стајати у Храму Рођења Пресвете Богородице у Шангају. Копије грба Шангаја ће бити у Месној заједници, школи, обданишту, дому здравља, пошти и свакоме шангајском дому, чији домаћин буде изразио жељу да поседује грб својега насеља». Отац Бранко је нагласио да многа старија, већа и значајнија места, насеља и градови немају свој грб, а да га има насеље Шангај и да то јасно показује и доказује да насеље Шангај и житељи Шангаја, иако оскудни у многим животним погодностима, које уживају нека друга насеља, ипак имају оно што та друга насеља још увек немају. То је свест о своме насељу, његовој историји, прошлости и да ће им свест о томе помоћи да боље разумеју садашњост у којој се налазе и коју живе и да у будућности боље, лепше и срећније живе. Повеља коју је уручио господин Ђурђев представља и показује које су све институције дале благослов, одобрење, сагласност за израду грба Шангаја и које су институције и појединци учествовали у изради грба насеља Шангај. Такође Повеља представља укратко објашњење онога што се налази на грбу Шангаја. Отац Бранко је истакао да је грб Шангаја добио благослов Епархије Бачке и Његовога Преосвештенства Епископа Бачког Г.Г. др. Иринеја. Такође, сагласност за израду грба Шангаја, одобрење и одлуку о усвајању грба Шангаја, дао је и Савет Месне заједнице Шангај. Отац Бранко Ћурчин посебно је нагласио да је грб Шангаја израдио Центар за истраживање Православног Монархизма, односно Одбор за хералдичке и генеалошке студије реченога Центра, на челу са господином Ненадом М. Јовановићем, а да је грб Шангаја насликао господин Раде Павловић, Иконописац са благословом Његове Светости Патријарха Србскога Господина Павла.Свештеник је рекао да ће грб имати употребну вредност, тако да га могу користити институције на територији Шангаја у складу са важећим законима и прописима државним.

Повеља за грб Шангаја - кликни да увеличаш
     На крају беседе Отац Бранко Ћурчин је напоменуо да ће остати записано да је ова генерација житеља Шангаја дала свој допринос изградњи насеља у културном и цивилизацијском смислу. Будуће генерације ће морати саме да се побрину да то сачувају, развију и унапреде и да тако и они оставе нешто иза себе следећим генерацијама Шангаја.

    На самом крају беседе отац Бранко Ћурчин је истакао да се на грбу Шангаја налазе символи који означавају и представљају љубав, честитост, доброту, слогу и да они показују, указују, опомињу и упућују да садашње и будуће генерације житеља Шангаја треба да живе у међусобној слози, миру, љубави, разумевању, поштовању и да ће им у свему томе помоћи Господ, Пресвета Богородица, коју данас славимо и прослављамо, Свети Ђорђе и Свети Јован Шангајски, као Светитељи који се налазе на грбу Шангаја.

    Отац Бранко се свима који су учествовали на пројекту грба Шангаја изразио велику захвалност за уложену љубав и труд да Шангај добије свој грб.

Александар ЂурђевСрпска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер