Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.netПРОМОЦИЈА КАПИТАЛНОГ ДЕЛА   Поводом државне сахране Његовог Величанства Краља Петра II Карађорђевића од Југославије, његове супруге, Њеног Величанства Краљице Александре Карађорђевић од Југославије, његове мајке, Њеног Величанства Краљице Марије Карађорђевић од Југославије и брата, Његовог Краљевског Височанства Краљевића Андреја Карађорђевића од Југославије, београдска издавачка кућа Евро–Ђунти, у сарадњи са Фондом Краљевски Двор, објавила је мемоаре последњег југословенског Краља, Његовог Величанства Петра II, оца Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра од Србије и Југославије, непроцењиво сведочанство о људима и догађајима који су обележили прву половину XX века.
     О Светој Мученици Пелагији Тарсијској, 4.(17) маја 2013. године Господње, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије и Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина Карађорђевић од Србије и Југославије су, у биоскопској сали Краљевског Двора, заједно са г-дином Новицом Јефтићем, директором издавачке куће Евро-Ђунти, г-дином Душаном Бабцем, директором Фонда Краљевски Двор, и проф.др Слободаном Г. Марковићем, историчаром, професором Факултета политичких наука у Београду, представили речено капитално дело, под насловом: „Мој живот. Мемоари“ из пера Његовог Величанства Краља Петра II Карађорђевића од Југославије.
     Веома занимљивом догађају у Краљевском Двору присуствовали су: Његово Преосвештенство Епископ Ремезијански Г.Г. Андреј (Ђилерџић); представници саветодавних тела Круне - чланови Крунског већа: дипл.инж.арх. г-дин Драгомир М. Ацовић БО1 и др Душан Батаковић, чланови Крунског савета: академик Матија Бећковић и проф. др Слободан Перовић, чланови Крунског кабинета: г-дин Ђорђе Ђуришић, г-дин Милорад Савићевић и г-дин Мирко Петровић; др Љубомир Костић, друг из младости Његовог Величанства Краља Петра II; представници дипломатског кора: Његова Екселенција г-дин Абделах Загоур, амбасадор Краљевине Мароко; Његова Екселенција г-дин Абделкадер Месдоуа, амбасадор Алжира; Његова Екселенција г-дин Аболгхасем Делфи, амбасадор Ирана; Његова Екселенција г-дин Токо Диакенга Серао, амбасадор Анголе; пуковник Вилијем Инглиш, аташе за одбрану у амбасади Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске и многи други увежени гости и света културе, привреде и др.
     Присутнима се прво обратио Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар, син Његовог Величанства Краља Петра II: „Данас, када би мој отац имао 90 година, читање његових мемоара помаже нам да на један сасвим другачији начин схватимо његов живот, његове одлуке и поступке, али нам истовремено помаже да боље разумемо и време у коме живимо. Читаоци ове књиге у њој ће пронаћи јасну слику о правом лицу актера о којима говори и увидети огромну разлику између вишедеценијске немилосрдне пропаганде и онога шта је мој отац заиста био.“
     Потом су се сабранима, испред издавача и приређивача дела, обратили и г-дин Новица Јефтић, г-дин Душан Бабац и проф.др Слободан Г. Марковић, чије излагање је било посебно важно, опсежно и добро прихваћено.
     Мемоари Краља Петра II Карађорђевића двојезично су издање на српском и енглеском језику у луксузном повезу, са више од 250 аутентичних фотографија и факсимила оригиналних докумената. Неки од ових докумената и фотографија никада раније нису објављени, нарочито они који се односе на период  Другог светског рата,  егзила, на посету Великој Британији и Блиском истоку, као и на званичну државну посету Сједињеним Америчким Државама 1942. и сусрет Краља са председником Рузвелтом. Краљ Петар II био је најмлађи шеф државе, који се обратио Конгресу Сједињених Америчких Држава.
     Реч је о вредном делу, од великог значаја за нашу историју, које представља слику времена, портрета, закључака преломљених кроз призму личних преживљавања и судбине последњег југословенског Краља. Документарни материјал, уграђен у ткиво мемоара, као и оно што је приређивач одабрао како би створио једно капитално дело, од непроцењиве су важности, а поговор који је написао проф.др. Слободан Г. Марковић, представља савремени осврт на лик и дело Краља Петра II. 
     Мемоари Краља Петра оживљавају и разоткривају једно доба, један друштвени тренутак, ликове и улоге учесника и савременика у њима, пружајући нам могућност да изградимо јасну представу о њима и сами доживимо историјски моменат који је далеко иза нас.
     Иначе, сарадници нашег Одбора су имали част и прилику да допринесу ваљаном графичком изгледу и опреми овог капиталног дела за нашу новију историографију, будући да су у њему употребљена изображења Српске Краљевске Круне и грба Поглавара Српског Краљевског Дома, које су израдили наши сарадници инж. Срећко М. Никитовић (као хералдички уметник Кнежевске Лозе Српског Краљевског Дома Карађорђевића) и проф. Љубодраг Љ. Грујић.
     Испред Центра за Истраживање Православног Монархизма и нашег Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије, овој свечаној манифестацији су, на позив Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра од Србије и Југославије и Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине од Србије и Југославије, присуствовали Часни отац ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић и проф. Љубодраг Љ. Грујић.


  

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер