Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

Ненад Д. Лукић
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ У КОШУТЊАКУ


   Центар за истраживање православног монархизма, у овој години, велику пажњу посветио је преводилачкој и издавачкој делатности. Својим великим трудом, Одбор за богословске студије, на чијем се челу налази Пречасни наш отац протонамесник Немања Мрђеновић, Центар је обогатио српску књижевну сцену веома значајним издањима, од којих нека по први пут бивају дата на увид читалачкој и стручној јавности у Срба.

   Како је средином године, уз залагање Центра за изучавање традиције ''Укронија'' и нашег Центра, јавности било допуштено да се упозна са ''Народном монархијом'' Ивана Лукјановича Солоњевича, тако је сада богословственој, али и мирјанској богобојажљивој јавности дато да се, по први пут, напоји величанственим мислима др Христа Јанараса, које су изложене у његовој књизи ''Црква у постомунистичкој Европи''.

     Преводилац овог веома значајног дела на српски језик је директор нашег Центра, Пречасни отац наш протонамесник Немања Мрђеновић. Поред Пречасног, на приређивању труд су уложили, господин Срећко Никитовић, који се позабавио визуелним идентитетом издања, проф. Љубица Колунџић, која је урадила лектуру и коректуру текста, док су своју саветодавност пружили наши оци јереј Бошко Маринков и ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић.

   О дану када се наша Црква православна молитвено подсећа на свог великог оца и апологету, Светог свештеномученика Иринеја, Епископа Лионског, а о Оданију Успенија Пресвете Богородице, 23. августа / 5. септембра 2014, указана је велика љубав приређивачима, од стране братства београдске Цркве посвећене Светом Апостолу и Евангелисти Луки у Кошутњаку.

   Наиме, Високопречасни отац наш протојереј-ставрофор др Лука Новаковић, старешина Цркве, изволео је указати поверење и дозволити да се у парохијском дому одржи представљање овог, тако значајног, издања нашег Центра. Високопречасни отац Лука био је љубазни домаћин, који је својим залагањем, заједно са сабратијом, омогућио да се на најбољи начин јавности представи ''Црква у постомунистичкој Европи''. Овде морамо истаћи да је своју, тако пожртвовану, пастирску љубав исказао и Његово Преосвештенство господин Јован, Епископ Славонски, који је изволео дати своје мишљење о овом делу Христа Јанараса.

   Ово, слободно можемо рећи, тако величанствено представљање, започето је окупљањем верних у дворишту лепе кошутњачке Цркве и дочеком Његовог Преосвештенства Епископа Јована (Ћулибрка). Дошавши, Епископ је служио Акатист Пресветој Владичици нашој Приснодијеви и Христородици Марији, уз саслуживање оца Луке, протојереја Слободана Јовановића и ђакона Ненада, којом приликом су узнете топле молитве Пречистој за здравље и спасење Његове Светости Патријарха, Престолонаследника Александра и његовог Дома, као и свих присутних и читавог рода православног.

   Након Химне благодарности Печистој Богомајци, верни са Владиком и Пречасним оцима, пошли су на упригођену проповед о издању. Пред Перчасним нашим оцима и вернима, уводно слово је дао Часни ђакон Хаџи Ненад, који је добивши благослов Епископа Јована, поздравио верне и Валдику, те наше, љубављу рањене, домаћине, оца Луку и Пречасног јереја Миодрага Топаловића. По уводном слову, а како је и достојно, присутнима се обратио Његово Преосвештенство Епископ Јован.

   Владика Јован, као врсни познавалац ове тематике, изнео је не само теолошко виђење о приређеном издању, но и крајње стручно, књижевно мишљење, које је само потврдило да приређивачки труд нашег Одбора за богословске студије има огроман значај, те да неће бити узалудан. Након исцрпног излагања, које је Његово Преосвештенство господин Јован, пружио присутнима, те благословом и позивом на своје устоличење у Пакрацу за Епископа Сславонског, реч је узео Часни отац наш ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић. Часни отац се захвалио Његовом Преосвештенсту на указаној љубави према вернима и братству Цркве Светога Луке и на пруженом стручном књижевном и теолошком мишљењу, те додатно, у свом излагању, представио присутнима оне најзначајније делове, како о делу Христа Јанараса, тако и о самом Центру за истраживање православног монархизма, где је Часни ђакон на дужности заменика директора.

   Потом је Часни наш отац ђакон Ненад, позвао присутне да куповином овог издања нашег Центра потпомогну привођење крају живописања Храма Светога Апостола и Евангелиста Луке.

   Присутни су се одазвали агапијалном ђаконском призиву, те је том приликом сакупљена извесна свота новца зарад фрескописања ове јединствене Цркве у пестолном српском граду.

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.рувеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер