Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net
Немања С. Мрђеновић

Грб Блектауна

УЗ СВЕЋЕ ОД ТУГЕ ДО СРЕЋЕ


+Пуковник Миленко Павловић
  Помен блаженопочившем србском хероју,
пуковнику Миленку Павловићу

    Србска православна парохија «Свети Никола» из сиднејског предграђа Блектаун одржала је још једну изузетно успешну свечану академију и постигла још један успех на пољу хришћанског милосрђа.

    У недељу, 13.06.2007. године, у 18:00 часова служено је вечерње и помен блаженопочившем србском хероју, пуковнику Миленку Павловићу, а од 19:00 часова одржана је и комеморација у част јунака.

    Пуковник Миленко Павловић био је пилот Војске Србије а херојски је погинуо бранећи србско небо изнад родног Ваљева. Пуковник Павловић је у моменту погибије био једини бранитељски пилот у борби против групације од преко стотину агресорских (технички неизмерно супериорнијих) летелица.

    Почетком маја, тачније између дана Светога Владике Николаја и Светог Великомученика Георгија, 04.маја, навршило се тачно осам година од дана његове јуначке смрти.

    Промислом Божијим, пуковник Павловић је и осам година након краја овоземаљске борбе извојевао још једну победу за Србе на Косову, за које је и живот положио. Наиме, након комеморације присутни гости, којих се окупило тек око осамдесетак, остављали су своје добровољне прилоге који ће преко «Србске Православне Акције Сабор», која са благословом Њ.П. Владике Никанора сакупља помоћ за најугроженију Србчад, бити упућена на Космет. Тако је ето пуковник Павловић својим делом успео да окупи и Србе који су физички најудаљенији од Косова и да их инспирише да помогну колико могу. На крају вечери објављено је да је сакупљено 605 долара, што ће, иако скроман прилог, за почетак бити огромна помоћ србским основцима на Косову и Метохији.

    Иначе, ваља истаћи да је, благодарећи господину Васи Деспотовићу, новац пребачен преко компаније БЕО-ЕКСПОРТ без икаквих надокнада, што је значајан прилог акцији.

    Након богослужења у Светом Храму, присутни су прешли у парохијски дом где се од 19:00 часова одржавала најављена комеморација, у виду свечане академије. Сала је за ову прилику преуређена у неку врсту амфитетатра, а главни подијум украшен је кадионицом и свећнацима. Мирис тамјана оплеменио је простор који се налазио у потпуном мраку док је са разгласа ишла музика чувеног «duo moderata», а на чеоном зиду пројектован портрет пуковника хероја Павловића. Програм је почео молитвом Оче наш коју је извео парохијски хор под вођством Тијане Мијаковске и месног пароха Протојереја-ставрофора Ненада Ђурашиновића. Док је хор у светлости неколико свећа и мирису тамјана завршавао молитву, са разгласа је загрмела сирена дајући знак за ваздушну опасност. Затим су се уместо портрета пуковника Павловића на зиду појавиле сцене бомбардовања и Србије из тог доба, праћене звучним ефектима истог, све до аутентичне вести да је «југословенска војска оборила амерички авион Ф-117А». Даље сцене страдања деце, цивила, Цркве и читаве Србије као једног организма, праћене су тропаром новомученицима, руског певачког друштва. Након овог сегмента гостима су се беседама о хришћанској димензији србског страдања, значају милосрдног ангажовања и светосавском национализму обратили организатор и редитељ програма Немања Мрђеновић и Протојереј-ставрофор Ненад Ђурашиновић.

    Програм је настављен приказивањем получасовног документарног филма «ЛЕТ У СМРТ», редитеља Слободана Симојловића у продукцији РТС-а, који је посвећен свима који су 1999. године бранили небо Србије а који говори о животу и смрти пуковника Павловића.

    Уз последње кадрове филма, на сцени се са упаљеном свећом појавила госпођа Даница Добрић и почела да рецитује стихове Милана Ракића- «На Газиместану». Њена свећа упалила је следећу, свећу водитељке програма, госпођице Дивне Марјановић која је сваку песму коментарисала у светлу данашњег националног инетереса и вечне националне свести и поноса, те тиме и најављивала следећу. Следећа се на сцени, са свећом у руци, појавила Невена Мрђеновић, говорећи стихове «Балканац» - Десанке Максимовић. Музичку подлогу поменутог «duo moderata» професионално је одржавао тон мајстор, господин Драгослав Витановић, а на сцени су се редом појављивали Ранислав Палангетић са стиховима «Одметник» - Бошка Р. Маринкова, Драгана Секулић говорећи стихове «Црна Земљо»- Илије Станчића и Маја Ногић рецитујући песму «Слобода» - Немање Мрђеновића. Сви рецитатори су се по завршетку рецитације пред кадионицом и у центру амфитеатра, враћали у линију својих другова и ту остајали са упаљеном свећом. Свеће рецитатора биле су и једино светло под којим се поново окупио хор и маестрално извео песму «Живела Србија», са посебном солистичком тачком проте Ненада Ђурашиновића, све праћено музиком тамбурашког оркестра «Славонски Бисери».

    На концу хорског наступа на сцени се појавио и последњи рецитатор за то вече, Немања Мрђеновић, говорећи стихове «Пркосне Песме» - Добрице Ерића. Неколико крајњих стихова ове песме говорено је без музичке позадине, одзвањајући салом, да би последње речи биле испраћене громким разгласом са кога се заорило «Востани Сербије». Петнаестак секунди касније у сали су поново упаљена светла како би најавила крај програма и осветлила стојеће овације присутне публике. Успех читаве вечери најбоље су посведочиле сузе у очима појединих гостију, као и предлози и молбе да се са истим програмом гостује и у другим парохијама Сиднеја и Новог Јужног Велса. Свакако да се овом приликом управи ЦШО Блектаун морају упутити честитке за успешну организацију, племенит циљ и сакупљени новац који ће бити од великог значаја деци на Косову и Метохији, али исто тако и на васкрсавању истински културних програма у србској заједници у Аустралији која ће свакако бити од немерљиве користи нашој деци и омладини у расејању.


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер