Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ
У ДОМУ ВОЈСКЕ

   У Атријуму београдског Дома Војске Србије на дан 22. марта промовисана је књига сараднице нашег Центра, др Александре М. Пећинар, „Српско-грчки дипломатски и савезнички односи 1912-1918”, једно од нових издања Медија центра “Одбрана”.

   У одабраном аудиторијуму, сачињеном од еминентних професора и културних посленика, али и бројних поштовалаца славне српске прошлости, овог пута нашли су се и представници Грчке амбасаде у Београду, на челу са амбасадором Грчке у Републици Србији, Његовом Екселенцијом, господином Илијасом Илијадисом.

   Након уводне поздравне речи директора Медија центра “Одбрана”, пуковника Стевице Kарапанџина, који се у свом надахнутом излагању осврнуо на славне моменте заједничке српско-грчке прошлости у периоду Балканских и Првог светског рата, посебно истичући симболичан али и стварни значај грчког острва Kрф у српској епопеји Великог рата, на коме је српска војска “васкрсла”, а одатле се опорављена поново укључила у операције на Солунском фронту, присутнима се обратио грчки амбасадор, истичући да постоји опште уверење да су српско-грчки односи традиционално добри. Међутим, нагласио је Њ. Екселенција, “….такво убеђење представља и замку, јер умемо да занемаримо чињеницу да је неопходно да радимо на нашим односима, да их развијамо и унапређујемо. Исти синдром постоји често и међу члановима породице, када односе с најближима сматрамо загарантованим“, рекао је господин Илијадис и подсетио да ауторка књиге управо осветљава тај однос међу двема пријатељским државама током ратова почетком 20. века, који су у великој мери обликовали пут Србије и Грчке до данашњих дана.

   Рецензент историчар др Миле Бјелајац је истакао да је ова књига допринос бољем схватању тешкоћа малих држава на овом простору, али и где год се налазе, на путу великих сила.

   Ауторка књиге и сарадница нашег Центра, др. Александра Пећинар, на почетку свог излагања нагласила је да је дело инспирисано прошлошћу наших славних предака, а да је посвећено њеном прадеди, академику и ратнику Миладину Пећинару, једном од 1300 каплара и првом председнику Удружења каплара између два рата.

   Ауторка књиге је посебно истакла да је проучавање историје српско-грчких односа, током Балканских и Првог светског рата, представљало својеврстан научни изазов, јер упркос прожимању историје двеју земаља и међусобном познавању, ти односи нису до сада довољно проучени у балканској историографији, називајући то својеврсним парадоксом , али и једним од мотива за детаљније проучавање заједничке прошлости у свој својој сложености. У наставку, др. Александра Пећинар је настојала да појасни по чему се то ово ново издање разликује од до сада објављених радова посвећених српско-грчким везама на нашим просторима.

   Kао јако важан нагласила је грчки аспекат сагледавања српске стварности онога времена, што у нашој историографији представља посебну новину, а овај својеврстан грчки дискурс образложила својим истраживањем у грчким архивима и релевантним институцијама, од Солуна, преко Атине, па све до Kрита.

   Ауторка је истакла да књига, поред опште познатих места о пријатељским односима двеју земаља, доноси и неке нове елементе и ту споменула детаље који се тичу геостратешког положаја Србије и Грчке у време Балканских и Првог светског рата на путу немачке експанзије ка истоку, аустријске тежње за доминацијом на југоистоку, али и као последњег мостобрана савезника према нафтним ресурсима на Средњем истоку, уз додатак да књига доноси и анализу националих идеологија две земље, мало познате детаље о међусобној повезаности српске националне голготе и грчког националног раскола, непознате моменте о дешавањима у Грчкој сагледане кроз призму политике великих сила током времена боравка српске владе на Kрфу, али и нужности и појашњење разлога уласка Грчке у рат, а све у светлу односа са савезничком Србијом.

   Закључујући промоцију ове књиге, која представља својеврстан споменик пријатељству српског и грчког народа народа, ако о томе у историографији уопште може бити речи, ауторка је још једном нагласила значај изучавања богатих историјских извора на територији Грчке, сматрајући да јасније сагледавање заједничке прошлости може допринети јаснијем увиду у будућност.

   Током промоције премијерно је приказан фотографски архивски материја из периода Балканских и Првог светског рата грчке провенијенције, који једним делом потиче из “Музеја Македонске борбе” у Солуну, а добијен је захваљујући иницијативи Грчке амбасаде у Београду.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер