Грб Краљевине Србије Грб Центра
MAINABOUT USSYMBOLSACTIVITIESTREASURYNEWLINKS WRITE US

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net


МНОГО ТОГА НАС СПАЈА
    У сарадњи са Уметничком радионицом ''Завештање'' из Новога Сада, Центар за Истраживање Православнога Монархизма је узео учешћа у организацији и спровођењу једне изузетно успеле културно-уметничке манифестације од интереса за промовисање руске и српске националне културе и заједничкога наслеђа, а под називом: ''Ћирилица – Много тога нас спаја''.


    Наиме, у понедељак, 17.(30) новембра 2009. године Господње, о Светоме Григорију Чудотворцу и Светоме Никону Радоњешкоме (од 19:00 до 21:00), у београдскоме Рускоме центру за науку и културу (Руски дом) је била приређена свечаност отварања изложбе калиграфских радова наше уважене сараднице Олгице Стефановић, а потом је приређен изузетно богати културно-уметнички програм у свечаној сали поменуте реномиране установе.

    Част да читав овај богати програм зналачки води је припала Вероучитељу Бошку Р. Маринкову, директору Центра за Истраживање Православнога Монархизма.


    Сама свечаност отварања изложбе је отпочела обраћањем г. Маринкова и ангелским појем Хора ''Жене Мироносице'' из Петровграда. Потом се, као први беседник, сабранима обратио Његово Преосвештенство Викарни Епископ Јегарски Г.Г. др. Порфирије (Перић), председник Савета Републичке радиодифузне агенције.


    Затим је веома надахнуту беседу произнео дипл.инж.арх. Драгомир Ацовић, КВ, БО1, главни архитекта ентеријера Храма Светога Саве на Врачару, председавајући Крунскога савета и члан саветодавних тела Круне, почасни председник Српскога Хералдичкога Друштва ''Бели Орао'' и др.

    Након ових речи за незаборав, које су се, засигурно, урезале дубоко у срца и памћење свих присутних, сабранима у препуноме фоајеу Рускога дома се обратила и аутор изложбе, наша сарадница Олгица Стефановић.


    Други део ове вечери је била приредба и препуној свечаној сали Рускога дома, која је отпочела небоземним појем руске духовне музике, коју је извео Хор ''Жене Мироносице'' из Петровграда, а и на овоме делу свечаности је вешти и надахнути водитељ програма био наш г. Бошко Р. Маринков.


    У овоме делу програма је наступио и наш познати музичар, г. Милош Николић, који је изводио древне српске мелодије на кавалу и гајдама, а у пратњи ангелскога поја г-ђице Марине Богдановић, ученице трећега разреда Средње музичке школе ''Мокрањац'' и стипендисте Српскога националнога ансамбла ''Коло''.

    Присутне је посебно обрадовао наступ г-ђе Иване Жигон, наше реномиране глумице и председника Друштва српско-руског пријатељства, али и фолклорнога Ансамбла ''Вила'' из Новога Сада, чија је песма и игра разгалила душе родољубиве публике и многима натерала сузе у очи.


    Иначе, ово вече је било изванредни спој лепога и кориснога, као и доказ да, осим што су талентовани и баштиници богате културе и повести, Руси и Срби умеју да буду и делатни!

    Зато су се овом приликом сабранима, а посебно угледним званицама из света руске и српске привреде, представили и генерални спонзори ове предивне вечери и свечаности.


    Дакле, историјат и пословне капацитете Фабрике лекова ''Југоремедија'' АД из Петровграда је представила директор производње, г-ђа Милана Вуков, док нас је са пословним резултатима и производњом Хемијске индустрије ''Луксол'' АД из Петровграда упознала заменик директора, г-ђа Надица Марголд.

    Овом приликом смо имали част да су нам се обратили и директор Рускога дома, г. Владимир Кутирин, као и директор ''Југоремедије'', г. Здравко Деурић.


    Потом је, испред Уметничке радионице ''Завештање'' и Центра за Истраживање Православнога Монархизма, г-ђа Стефановић заслужнима уручила пригодне поклоне у знак признања и благодарности.

    Веома вредним калиграфско-иконографским делима ове наше врсне уметнице су овом приликом даривани: Његово Преосвештенство Викарни Епископ Јегарски Г.Г. др. Порфирије (Перић); Његова Екселенција Изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Србији г. Александар Конузин (дар је у његово име примила његова уважена супруга); Високопречасни Протојереј-ставрофор отац Бранко Попов, старешина Храма Светога Архангела Михаила (Руска Црква) у Петровграду; Високопречасни Протојереј отац Виталиј Тарасјев, старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду (у одсуству); дипл.инж.арх. Драгомиру Ацовићу; Вероучитељу Бошку Р. Маринкову; г. Здравку Деурићу и др.

    Овај богати и изузетно свечани програм, који је душе сабранога богољубивога и отачаствољубивога аудиторијума наситио непролазних духовних добара, на најбољи и најприличнији начин је закључен песмом Дечијега хора при Храму Светога Архангела Михаила из Петровграда.
Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Српски Радио Сутон

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

ПОСМАТРАЧ

Иконографска Pадионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних ХоругвоносацаРуске победе

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер