Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

НА УСПЕЛОЈ КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКОЈ МАНИФЕСТАЦИЈИ

   У Руском Центру за Науку и Културу (познатијем као Руски Дом) у Београду, о Светом Апостолу Онисиму и Светом Преподобном Јевсевију Пустињаку, 15.(28) фебруара 2013. године Господње, са почетком у 18:00 сати, одржана је врло успела манифестација од значаја за јачање српско-руских братских односа, у склопу пројекта Српско-руска сарадња.
   Овом приликом се на поменутом месту окупио не мали број житеља Београда и њихових гостију, а непосредан повод је било отварање изложбе слика знамените новосадске сликарке и пријатеља нашег Центра, г-ђе Олгице Стефановић, под називом ''Моја ћирилица''.
   Изложба је приређена у галерији Руског Дома, а свечаношћу њеног отварања је зналачки руководио Пречасни јереј отац Бошко Р. Маринков, председник нашег Одбора за културу.
   Отац Бошко је своје надахнуто излагање нарочито посветио неколиким веома значајним јубилејима, којима је посвећена ова година и који су од великог значаја и за Србе и за Русе, али и за васколико Православље и православне монархисте свуда. Наиме, обраћајући се сабранима, он је подсетио да је 2013. година посвећена обележавању 1700. годишњице од доношења чувеног Миланског Едикта, од стране Светог Равноапостолног Цара Константина Великог, небеског покровитеља нашег Центра.
   Такође, говорник је дужну пажњу посветио чињеници да ове године обележавамо и 900 година од рођења Светог Преподобног Симеона Мироточивог (утемељитеља српске државности), као и чињеници да је сестринска Грузинска Православна Црква ову годину посветила Светој Краљици Тамари, а поводом 800 година од упокојења највеће Владарке из Дома Багратиона.
   Наравно, отац Бошко, баш овом приликом и баш на овом месту, није пропустио да подсети да се управо обележава и 400 година од окончања Времена cмутње (Смутное время) у Русији, као и четири столећа од зацарења Светородне Царске Династије Романова.
   Након оца Бошка, сабранима се бираним речима обратио и г-дин Бојан Торбица, помоћник градоначелника Новог Сада, а након њега је главно и ретко надахнуто слово вечери одржао г-дин дипл.инж.арх. Драгомир М. Ацовић БО1, КВ, као члан саветодавних тела Круне, почасни председник Српског хералдичког друштва и човек, који је, свакако, један од најпозванијих у Србији да даде свој суд о уметничким делима ове провенијенције.
   Позната наша уметница и глумица, г-ђа Ивана Жигон, је потом сабране духовно ободрила медоточним речима и својим отачаствољубивим појем. Наравно, како ред налаже, присутнима се обратила и г-ђа Олгица Стефановић, као аутор ове драгоцене изложбе.
   Овај део свечаности је посебно украсио и Вокални трио ''Пастири времена'' из Чуруга, који је извео песму Тамо далеко, на тако особен и потресан начин, да је то оставило дубокога трага на душама присутног народа.
   Сабрани су, обишавши изложбу слика, прешли у хол Руског Дома у којем је, у склопу ове манифестације, приређена и изложба ручних радова Удружења жена ''Вредне руке'' из Житишта, као и изложба издања Библиотеке ''Бранко Радичевић'' из истог банатског места, чиме се узело учешћа и у обележавању првог Националног дана књиге у Србији.
   Главни културно-уметнички програм ове лепе манифестације се одиграо у великој сали Руског Дома, где су наступили: Културно-уметничко друштво ''2. Октобар'' из Житишта, Културно-уметничко друштво ''Шандор Петефи'' из Торде, и Културно-уметничко друштво ''Зора'' из Српског Итебеја.
   Програм овог дела манифестације је, такође, водио Пречасни јереј отац Бошко Р. Маринков. Поред њега, са бине су се аудиторијому обратили и они којима имамо да заблагодаримо за ово дивно и душеполезно српско-руско вече: г-дин Душан Милићевић, председник Општине Житиште; г-ђа Весна Ћук, директор Библиотеке ''Бранко Радичевић'' из Житишта; г-дин Дејан Стојановић, представник Компаније ''Агрожив'', г-ђа Татјана Андрејевна Берјозова, руководилац Оделења за културу при Руском Дому и г-дин Звонко Јојић, испред Уметничке радионице ''Завештање'' из Новог Сада.
   На послетку, испред организатора и покровитеља овог душеполезног и отачаствољубивог сабрања, г-дин Звонко Јојић и г-дин Дејан Стојановић су уручили пригодан дар г-ђи Татјани Андрејевној Берјозовој, као представнику Руског Центра за Науку и Културу у Београду.
НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер