Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

НА САБОРУ МОНАРХИСТА СРБИЈЕБошко Р. Маринков
се обраћа Сабору
   У Карађорђевој Тополи је 10. (23) новембра 2008. године Господње одржан Оснивачки Сабор Монархиста Србије.

   Саборовање је отпочело Светом Литургијом, која је служена у Храму Светога Великомученика Георгија, Маузолеју Краљевскога Дома Карађорђевића на Опленцу. Одмах након Литургије је одслужен и Помен Вожду Карађорђу крај самога његовога привременога почивалишта, под сводовима ове велике Светиње.

   Само, пак, заседање Сабора, које је одржано у сали тополскога биоскопа, отпочело је након молитве, свештеничким благосиљањем рада и певањем српске химне.

   У церемонијалноме делу заседања је учешћа узело више угледнх званица. У томе својству су били присутни поједини Клирици Српске Православне Цркве, као и изасланици Његовога Краљевскога Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића: г. Владан Живуловић (члан Крунскога Кабинета, правни саветник Њ.К.В. Престолонаследника Александра и члан Управнога Одбора Задужбине Краља Петра I на Опленцу) и мр. Чедомир Антић (члан Крунскога Кабинета), који се и обратио скупу пригодним говором. Поред њих, скуп је својим присуством увеличао и г. Миладин Гавриловић (директор Задужбине Краља Петра I на Опленцу).

   На почетку заседања је експозе дао књиженик г. Иван Мирковић, чије је излагање, усуђујемо се да приметимо, уједно било и једно од највреднијих пажње на читавоме овоме монархистичкоме сабрању.

   Поред наведених говорника, у уводноме делу рада су се, између осталих, Сабору обратили и: академик Петар Миленковић; г. Милан Лазаревић (испред Удружења Срба Монархиста Аустралије); проф. Милован Јеремић (председник Српске Либералне Странке); г. Урошевић (заменик председника Општине Топола); г. Немања Папић (члан Управнога Одбора Краљеве Омладине); г. Милан Милинковић (као новинар информативне установе Епархје Шабачке ''Глас Цркве''); г. Срђан Срећковић (председник Равногорскога Покрета); књижевник г. Љуба Пјевчевић и г. Јевђа Јевђевић (старешина Савеза Српских Сокола), чија дискусија се свакако може сврстати међу највредније на овоме скупу.

   Сабору је присуствовало готово две стотине делегата и гостију из великога броја монаристичких организација из свих крајева Србије од којих наводимо само неке: Равногорски Покрет; Српски Сабор ''Двери''; Српско Краљевско Друштво (Пожаревац); Покрет за Повратак Монархије (Зајечар); Покрет за Повратак Монархије (Књажевац); Покрет за Повратак Монархије (Бор); Покрет за Повратак Монархије (Неготин); Покрет за Повратак Монархије (Куршумлија); Удружење Срба Монархиста (Чачак); Иницијатива за Краљевину Србију (Нови Сад); Монаристички Клуб (Смедерево); Краљевско Друштво (Лозовик); Краљевско Друштво (Милошевац); Покрет за Монархију (Сокобања), као и монархистичке организације из Косовске Митровице, Шида и других српских градова и села.

   Овом приликом је обављен и избор руководства Сабора, при чему је његов први председник, вољом присутних делегата, постала г-ђа Мирјана Чоботовић (из Покрета за Повратак Монархије из Зајечара), а изабрана су и три подпредседника.

   На реченоме сабрању је, у својству госта и на позив организатора (погледајте овде), учешћа узео и Центар за Истраживање Православнога Монархизма, чију делегацију су чинили: г. Бошко Р. Маринков (директор), г. Немања С. Мрђеновић (секретар), отац ђакон Ненад М. Јовановић (председник Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије) и г. Миодраг Попов (сарадник).

   Испред нашега Центра, скупу се обратио г. Бошко Р. Маринков, који је укратко подсетио сабране на истинску природу и смисао српске монархистичке Идеје и позвао их на свеопшти духовни преображај, као једини начин за обнову Монархије у Србији, о чему је најблиставије сведочанство оставио, блажене успомене, Епископ Будимски Г.Г. др. Данило (Крстић).

   У радноме делу заседања је, испред Центра, учешћа узео и отац ђакон Ненад М. Јовановић, на чију се иницијативу Сабор, вољом преовлађујуће већине делегата, сагласио са изменама у тексту Декларације за Краљевину Србију, која је овиме, у доброј мери, деидеологизована и лишена неприхватљивих и погубних фраза о ''отвореноме друштву'' и ''грађанској држави'', а доцније и усвојена са поменутим изменама. На жалост, крупне грешке у предлогу Статута Сабора Монархиста Србије су остале упркос аргументованој дискусији и добронамерноме указивању нашега представника. За надати је се да ће поменути недостаци бити отклоњени предстојећим радом на изменама и допунама поменутога Статута...

   Малу сенку на рад Сабора је бацила и пословична суревњивост и неслога између разнородних организација и лични антагонизми појединаца, као и рад Раднога Председништва Сабора, који није мањкао мањим и већи пропустима, што су резултат наше, такође већ пословичне, неажурности, волунтаризма и немара.

   Ипак, и поред поменутих пропуста, желимо да верујемо да је поменуто сабрање још један од корака у доброме смеру и да би могао да води чвршћој сарадњи многобројних монархистичких организација, а на основама минимума заједничкога интереса, а то је прокламовано залагање за обнову благословене Краљевске власти у Србији...


УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ


УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ


УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ


УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ


УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ


УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ


УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ


УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ


УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ


УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ


УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ


УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈ     УВЕЋАЈСрпска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Српски Радио Сутон

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

ПОСМАТРАЧ

Иконографска Pадионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних ХоругвоносацаРуске победе
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер