Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.netСАХРАНА НАШЕГ
ВИСОКОГ ПОКРОВИТЕЉА

    Високи Покровитељ Центра за Истраживање Православног Монархизма, Његово Краљевско Височанство Кнез Александар Павлов Карађорђевић од Србије и Југославије, који се упокојио у Паризу о Светом Василију Острошком Чудотворцу, 29. априла (12. маја) 2016. године Господње (погледајте овде), сахрањен је на Опленцу, 7.(20) маја 2016. године Господње.

    Овим тужно-радосним поводом, Свету архијерејску заупокојену Литургију, у Краљевском Маузолеју – Цркви Светог Великомученика и Победоносца Георгија, са почетком у 10:30 сати, служио је Његово Преосвештенство Г.Г. Јован, Епископ Шумадијски уз саслужење Његовог Преосвештенства Г.Г. Иринеја, Епископа Митрополије Аустралијско-новозеландске и Духовног Покровитеља нашег Центра, као и већег броја свештеника и ђакона Епархијске Шумадијске, којима је одговарао Црквени хор Опленац из Тополе.

    Иначе, међу служашчим свештенством је овом приликом имао велику част да се нађе и Пречасни протонамесник Немања С. Мрђеновић, директор Центра за Истраживање Православног Монархизма.

    Након Свете Литургије, одслужено је и Опело нашем првом Високом Покровитељу, чему су присуствовали бројни сродници покојног Кнеза, његови пријатељи и сарадници, званичници, представници Војске Србије и дипломатског кора.

    Након богослужења и принетих топлих молитава за упокојење душе овог великог човека, прикладну беседу је произнео Владика Јован Шумадијски, који је, између осталог, рекао: ''За себе је говорио да је прво Шумадинац, потом пилот, а на крају кнез''.

    Настављајући своје обраћање ожалошћеној породици и сабранима под сводовима овог велелепнох Храма, Владика Јован је упутио речи утехе беседећи о Васкрсењу као основу православне Вере. Ако Васкрсења нема онда је узалудно наше сабрање, Литургија, молитве, сва добра дела која чинимо као и наши животи које живимо. Значај Васкрсења, међутим, огледа се у томе што нам се кроз веру у Васкрслога Христа отвара пут и нашег личног васкрсења и вечног живота.

    Наш Бог је живи Бог, Он је ту са нама ако смо и ми са Њим. Према речима Његовог Преосвештенства, неко ко је читавог свог живота био са Богом је био управо наш приснопамјатни Кнез Александар.

    ''Наш добри Кнез је прошао трновит пут, пут којим су ишли сви наши Карађорђевићи и којим иду сви људи који побожно живе'', рекао је Владика Јован, који је нагласио и да је преминули Кнез у срцу носио Бога. Препричавајући сусрете са њим, Владика је истакао како је било лако осетити колико је волео своју Србију и свој народ.

    Приводећи своју омилију крају, Владика је додао да се Кнез Александар спустио са небеских висина, којима је као пилот јездио, у своју Шумадију, на свој Опленац, да крај својих предака у миру чека васкрсење мртвих и Живот будућег века.

    Међу сродницима покојног Кнеза у Светом Храму су се нашли и: Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије; Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина Карађорђевић од Србије и Југославије; Његово Краљевско Височанство Принц-Наследник Петар Карађорђевић од Србије и Југославије (кумче покојног Кнеза); Њено Краљевско Височанство Кнегиња Варвара Карађорђевић од Србије и Југославије (супруга покојног Кнеза); Његово Краљевско Височанство Кнез Михаило Карађорђевић од Србије и Југославије (син покојног Кнеза); Његово Краљевско Височанство Кнез Сергеј Карађорђевић од Србије и Југославије (син покојног Кнеза); Њено Краљевско Височанство Кнегиња Елеонора Карађорђевић од Србије и Југославије (снаја покојног Кнеза); Његово Краљевско Височанство Кнез Душан Карађорђевић од Србије и Југославије (син покојног Кнеза); Њено Краљевско Височанство Кнегиња Јелисавета Карађорђевић од Србије и Југославије (сестра покојног Кнеза); Његово Краљевско Височанство Кнез Михаило Томиславов Карађорђевић од Србије и Југославије; Њено Краљевско Височанство Кнегиња Линда Карађорђевић од Србије и Југославије; Његово Светло Височанство Принц Еуген Хартман Јоханес Франц од Лихтенштајна; Њено Светло Височанаство Принцеза Марија Терезија од Лихтенштајна (рођена грофица од Гоеса); Његово Светло Височанство Принц Јоханес Леополд Петрус Мариа од Лихтенштајна; Његово Славно Височанство гроф Ханс Веит Каспар Николас oд Тоеринг-Јетенбаха, гроф од Гутензела, барон од Сифелда и господар од Порнбах-Пертенштајн-Јетенбаха и Гутензела; Његово Славно Височанство наследни гроф Игнатиус Максимилијан Карл Веит oд Тоеринг-Јетенбахa; Грофица Мариа Тројтмансдорф-Вајнсберг; Грофица Софија Хојос и др.

    Поред поменутих, покојном Кнезу Александру су дужно поштовање указали и: Његово Превасходство г-дин Томислав Николић, председник Србије; ђенерал-потпуковник г-дин Љубиша Диковић, начелник Ђенералштаба Војске Србије; г-дин Владимир Божовић, саветник председника Владе Србије за регионалну сарадњу и вере (као заступник Владе Србије); г-дин Бошко Обрадовић, председник Српског Сабора Двери и новоизабрани посланик у народној Скупштини Србије; г-дин Драган Живановић, председник Општине Топола; г-дин Драган Јовановић, председник Скупштине Општине Топола; г-дин Драган Рељић, директор Задужбине Краља Петра I на Опленцу и многи други.

    Венце на одар покојног Кнеза, уз највише државне почасти, положили су: Престолонаследник Александар, Кнежеви супруга и деца, представници Кнежевског Дома Лихтенштајна; председник Николић, г-дин Божовић (у име Владе Србије), као и бројне делегације монархистичких и националних организација, политичких странака и др.

    Испред сарадника Центра за Истраживање Православног Монархизма, са својим Високим Покровитељем су се, поред поменутог оца Немање, опростили и: др Александра М. Пећинар, г-дин Срећко М. Никитовић, г-дин Ненад Лукић и г-дин Бојан Старчевић, који је, као чтец са правом ношења орара, прислуживао током Свете Литургије и Опела.

    Међу угледним и малобројним званицама у самом Храму био је и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, заменик директора Центра, а у својству хералда Кнежевске Лозе Краљевског Дома Карађорђевића, сарадника Кабинета Кнеза Александра и капелана Реда Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа Нашег Исуса Христа, будући да је покојни Кнез био Ректор овога Реда за Србију од 2009. године Господње, па до своје смрти.

    Након Опела и молитвеног опроштаја са најстаријим Карађорђевићем, по својој изричитој жељи, Кнез Александар је сахрањен у порти – иза Олтара Краљевског Маузолеја Светог Великомученика Георгија, одакле ће, како је за живота говорио, моћи да посматра своју Шумадију.

    Пре почетка самог обреда, почасну стражу крај одра покојног Кнеза држали су пилоти Ваздухопловне бригаде Војске Србије из Лађеваца, будући да је велики покојник био пилот-ветеран из Другог светског рата и почасни пилот Војске Србије. Пилоти су и изнели кнежев ковчег из Храма до места укопа, док су га у саму раку спустили Кнежеви Шумадинци у народним ношњама.

    Као почасни пилот Војске Србије, наш покојни Кнез је имао част да његов ковчег буде прекривен државном заставом Србије, док су испред њега, како и доликује, биле истакнуте неке од инсигније његових бројних одликовања, као што су: Орден Карађорђеве Звезде I Реда; Орден Белога Орла I Реда; Орден Југословенске Круне I Реда; Орден Светога Саве I Реда; Витез Врховног Ордена Најсветијих Благовести (Ordine Supremo della Santissima Annunziata); Велика Огрлица Ордена Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа Нашег Исуса Христа и британске војне и комеморативне медаље, које је получио као пилот британског Краљевског ваздухопловства током Другог светског рата.

    У име Породице, од свога оца се опростио његов најмлађи син, Њ.К.В. Кнез Душан, који је у свом дирљивом слову говорио и стихове енглеског песника Вилијема Џонсона, које је покојни Кнез веома волео.

Са светима упокој Христе, душу слуге Твога, Кнеза Александра,
где нема болести ни жалости, ни уздисања, но где је живот бесконачни. 


+ + +


НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер