Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net
НАУЧНИ СКУП У РУМУНИЈИ
   У румунском граду Клуж-Напока, другом по величини у овој земљи, на Мађарском Университету Трансилваније ''Sapientia'', одржан је врло важан и успели научни скуп, од 25. октобра (7. новембра) до 28. октобра (10. новембра) 2013. године Господње.

   Домаћин скупа је био Факултет Наука и Уметности овог Университета, а читав истраживачки пројекат је подржан од стране румунске Државе, тј. од стране Румунског Националног Ауторитета за Научна Истраживања из Букурешта. Главни део и сесије научног скупа одржани су у сали управне зграде Универзитета, која је, заправно, споменик културе и родна кућа Кнеза Иштвана Бочкаја од Трансилваније (1557-1606).

   Реч је интернационалној научној радионици ''Хералдика и покровитељство уметности'', који је део истраживачког пројекта Project Heraldica, одржаног под радним називом: ''У славу Божију и личног поноса. Споменици са хералдичким програмом, као израз покровитељства уметности у Трансилванији позног средњег века''.

   Циљ ове научне радионице је био дискусија о значењу и функцији хералдичких символа истакнутих на средњевековним уметничким делима и грађевинама, у ширем европском контексту.

   Главни део радионице је одржан 26. октобра (8. новембра) 2013. године Господње, када су одржана предавања позваних стручњака и то у преподневној и послеподневној сесији, а учествовала су тринасеторица најврснијих познавалаца материје из Румуније, Молдавије, Мађарске, Немачке, Аустрије и Србије.

   Међу предавачима су били: др Адриан Андреи Русу (Румунска Академија, Институт Археологије и Историје Уметности, Експерт Министарства Културе, Клуж-Напока, Румунија); др Пал Ловеи (Центар за Управљање Наслеђем ''Гила Форстер'', Будимпешта, Мађарска); др Силард Пап (Музеј Лепих Уметности, Будимпешта, Мађарска); др Раду Лупеску (Мађарски Университет Трансилваније ''Sapientia'', Факултет Науке и Уметности – шеф Катедре за Правне Науке и Европске Студије, Клуж-Напока, Румунија); др Ћиприан Фиреа (Румунска Академија, Институт Археологије и Историје Уметности, Клуж-Напока, Румунија); др Иоан Албу (Универзитет ''Лућиан Блага'', Факултет за Историју и Наслеђе – Катедра за Античку и Средњевековну Историју, Сибиу, Румунија); др Атила Иштван Секереш (Секлерски Национални Музеј, Сфанту Георге, Румунија); др Марко Богаде (Државни Институт за Културу и Уметност Немаца Источне Европе, Олденбург, Немачка); др Јерг Шварц (Универзитет ''Лудвиг-Максимилијан'', Минхен, Немачка); др Андреас Зајић (Аустријска Академија Наука, Институт за Средњевековна Истраживања, Беч, Аустрија) и др Силвиу Андреиш-Табак (Државни Хералдичар Молдавије, Академија Наука Молдавије, Институт за Културно Наслеђе, Кишњев, Молдавија).

   Центар за Истраживање Православног Монархизма и његов Одбор за Хералдичке и Генеалошке Студије су почаствовани да су у оваквом кругу стручњака били присутни и учешће узали и наши сарадници и хералдичари - др Тудор-Раду Тирон (Стручњак у Румунској Председничкој Администрацији у Канцеларији Ордена, Члан Националнога Комитета за Хералдику, Генеалогију и Сигилографију Румунске Академије) и Часни отац ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић (Председник Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије).

   Рад са којим је др Тирон узео учешћа у раду овог научног скупа је био насловљен ca: ''Хералдичко знамење Принчева Молдавије и Влашке. Декоративно насупрот правном значењу ( XIV-XVI в.)'', док је отац Ђакон излагао на тему: ''Развој хералдике у средњевековној Србији''.

   Истога дана је учињена стручна посета Фрањевачком Манастиру, Катедрали Светог Михаила и Калвинистичкој цркви у Клуж-Напоки, јер се ради о средњевековним споменицима, пребогатим хералдичким наслеђем. Сутрадан је исто учињено и са Саборним Крунидбеним Храмом Народног Реуједињења и Катедралом у Алба Јулији и Дворцем Корвина и Храмом Светог Николе у Хунедоари.

   Учесници научне радионице су овом приликом имали прилику и част да узму учешће у отварању Средњевековног лапидаријума у Дворцу Хунедоара, којом приликом их је поздравио и председник Општине Хунедоара, локални православни Парох и други локални званичници и научни радници из ове области.НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер