Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.comОДРЖАН ДРУГИ ПРАВОСЛАВНИ
ПОРОДИЧНИ СЕМИНАР


   У суботу, 30. новембра 2019, у организацији црквене општине блектаунске при храму Светог Николе у Сиднеју одржан је други годишњи Православни породични семинар. Тиме је ово сабрање већ наговестило традицију сакупљања у навечерје или на самом почетку Божићнога поста, на којима се негује православни поглед на породицу и интензивира њен развој у времену агресивног секуларизма.

   Семинар је архијерејским благословом и надахнутим богословским речима отворио Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Силуан. Владика је нагласио светотајинску природу брака и породице, и иконичност односа Христа и Цркве која се пројављује и у истински хришћанском породичном животу. Епископ је заблагодарио организаторима и гостима који су дошли са различитих страна света управо поводом Семинара.

   Прво предавање одржали су пречасни презвитер Ненад Илић, парох амстердамски и његова супруга Анастасија. Најпре је госпођа Илић излагала о пореклу хришћанског и нехришћанског разумевања брака као и о савременом секуларном стању. Њено излагање допунио је отац Ненад који је говорио о црквеном али и уметничком и уопште социјалном разумевању брака, његове прошлости, садашњости и потенцијалне будућности ове основне ћелије друштва.

   Након првог предавања и кратке паузе подијум је преузела Др Ана Токановић, имунолог из Мелбурна. Ана као научник која се бави имунологијом и истински литургијски верник православне Цркве излагала на тему ”вакцине у очима православља”. Ово предавање посебно је привукло пажњу младих родитеља и нових брачних парова показујући колико је ова тема актуелна. Било је ово једно од првих јавних предавања у оквиру Српске Православне Цркве на ову тему, са недвосмисленом подршком вакцинацији.

   Након другог предавања Коло србских сестара ”Југовића Мајка” послужило је ручак а након ручка одржано је и треће предавње у овом дану- ”Од таме до Божије стране”, које су заједно презентовали г. Драгољуб Бркљач и г. Симон Коури. Драгољуб је председник црквене општине Свети Никола- Блектаун и полицајац који ради са омладином већ скоро двадесет година а Симон је пријатељ наше Цркве који не пропушта прилику да младима говори о својој младости проведеној у бандама и криминалу и коначном избављењу из овог света кроз Божију милост.

   Сва три излагања инспирисала су занимљиве дискусије и разговоре из којих су се родиле и нове теме, које ће вероватно бити детаљније обрађиване на будућим Семинарима. Након трећег предавања сестре су по трећи пут послужиле госте а званично затварање обавио је парох блектаунски Немања Мрђеновић, председник Одбора за богословске студије Центра за истраживање православног монархизма, који је посебно захвалио свим спонзорима. На првом месту је свакако компанија Orthodox Funerals која је поднела највећи део трошкова, али исто тако су се истакли и МИС Телевизија која нам је донела и комплетан снимак сва три предавања, Creative Sauce која је обезбедила маркетиншки материјал и фотографисање, као и Вести, Бео Радио, Бео травел и Центар за истраживање православног монархизма.

   Семинар је ове године привукао доста мање посетилаца од претходне године. Продато је 50 карата док су појединци, попут вероучитеља волонтера, студената теологије и сл. имали бесплатан улаз. Иако то није занемарљив број организатори нису задовољни посетом али не одустају од организације и за 2020. Парохија је обезбедила и садржаје за децу те професионалне старатеље и аниматоре који су најмлађе забаваљли у црквеној порти за време предавања којима су родитељи могли несметано да присуствују. Карте су биле доступне како на интернету тако и на вратима. Обезбеђен је ручак, освежења и ужине.

   Сва предавања су професионално снимљена и бесплатно постављена на Интернет. Квалитет самих излагања је и ове године био на врхунском нивоу и уз захвалност свим учесницима а нарочито излагачима, заиста немамо разлога да се не надамо још успешнијем Семинару следеће године.

* * *


НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер