Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

ШЕСНАЕСТ ГОДИНА ОД
ПОГИБИЈЕ НАШЕГ ОСНИВАЧА     На Ваведење Пресвете Богородице, 21. новембра (4. децембра) 2017. године Господње, у београдском Храму Светог Апостола и Јевађелисте Луке у Кошутњаку, молитвено је обележена шеснаеста годишњица пострадања покретача Центра за истраживање православног монархизма, брата Небојше М. Крстића.


     У склопу обележавања ове тужно-радосне годишњице служен је Помен покојном брату Небојши, којом приликом је началствовао Пречасни јереј Хаџи Миодраг Д. Топаловић, којем је саслуживао Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма.


     Након одслуженог помена, сабраним пријатељима, поштоваоцима и следбеницима идеје светосавског национализма и православног монархизма, за коју је живео и умро покојни Небојша М. Крстић, беседом се обратио ђакон Хаџи Ненад, који је подсетио на значај велике Небојшине жртве, као и на његову огромну заоставштину, која је донела и тек ће доностити огромнога плода.


     Потом је, испред сарадника Центра, ђакон Хаџи Ненад уручио највише признање Центра, Меморијалну плакету ''Небојша М. Крстић'' нашим овогодишњим заслужним лауреатима: г-дину Драгољубу Јуришићу, председнику Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године и др Александри М. Пећинар, вредној сарадници Одбора за историографију Центра за истраживање православног монархизма (погледајте овде).


     Образлажући овакву овогодишњу одлуку Одбора за доделу Плакете, ђакон Хаџи Ненад, је подсетио сабране на огроман и веома важан рад и мисију Друштва којим руководи г-дин Јуришић, а који и сам већ више деценија улаже огромног труда на чувању од заборава великих и повесних дела наших Светих Предака, који извојеваше дивовске победе српског оружја током Балканских и Првог светског рата. Центар овим чином изражава искрену благодарност овом Друштву и његовом председнику, а у предвечерје обележавања стоте годишњице победоносног окончања Првог светског рата, 1918. године Господње.


     Настављајући, он је нагласио да уважена и трудољубива др Александра М. Пећинар, свакако, спада међу највредније и најпожртвованије сараднике Центра. Својим вредним научним радом, она шири идеју за коју се залажемо не само по нашем Отачаству, већ и по братској Јелади, захваљујући чему уживамо очинску подршку и уважавање неколицине грчких митрополита и других јерераха Грчке Цркве.


     Др Пећинар је, примајући ово, и више него заслужено, признање заблагодарила на указаној части. Обраћајући се сабранима, она је подсетила на важност нога чиме настојимо да се бавимо и идеје, коју настојимо да сведочимо. Вредни и мултидисциплинарни рад др Пећинар, како у Србији, тако и у Грчкој, речито је сведочанство о њеној спремности на жртву и непрекидно делање на пољу научне историографије, а све на добробит Отачаства...


     На жалост, због неочекиваних компликација у његовом здравственом стању, г-дин Јуришић није могао да присуствује уручењу нашег високог признања, те је оно уручено in absentia.


     Међутим, упркос поменутим околностима, г-дин Јуришић се постарао да се уваженом сабрању обрати поздравним писмом, које је, овом приликом прочитано.


     У поменутом поздравном писму, у коме је захвалио на указаном признању, г-дин Јуришић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, између осталог, је навео и следеће:


     ''Ваше и залагање Ваших сабораца и сарадника за обнову здравог српског друштва, а све у циљу истицања његових веродостојних вредности завређују свако признање. Наведени постулати и мисија Вашег Центра представљају, уосталом, делом, један од разлога и задатака дугогодишњег постојања Друштва за неговање традиција олсободилачких ратова Србије до 1918. Инспирисан најсветлијим слободарским традицијама српског народа, а заснован пре свега на начелима отачаствољубља, рад Друштва неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918 усмерен је на чување од заборава светлих догађаја из историје српског народа, а све у циљу да се младе генерације упознају са вековном борбом својих предака за слободу, са њиховим страдањем, јунаштвом и бескрајном оданошћу Отаџбини. Горе наведено чини нас саборцима у борби за оно свето и честито у српском народу, а нашу основну мисију истом и подједнако важном - духовни и културни препород српског народа!''


     Након прочитаног поздравног писма, др Пећинар, која је овом приликом заступала г-дина Јуришића, изволела је уручити висока одликовања Друштва за за неговање традиција олсободилачких ратова Србије до 1918. године.


     Овом приликом, Центар за истраживање православног монархизма је одликован високим одликовањем поменутог Друштва – Златном медаљом Војводе Живојина Мишића, док је директору Центра, ђакону Хаџи Ненаду М. Јовановићу, уручена Златна медаља Краља Петра I.


     Поред сарадника и пријатеља Центра за истраживање православног монархизма, овом богољубивом и отачаствољубивом сабрању су присуствовали и бројни други поштоваоци и следбеници идеје неумрлог брата Небојше М. Крстића, као у представници других националних организација као што су Српски покрет ''Двери'', Отачаствени покрет ''Образ'' и др...


     Иначе, помену покојном брату Небојши М. Крстићу и уручивању наших Меморијалних плакета је, између осталих, присуствовала и г-ђа Жана Живаљевић, новинар Интернет телевизије HelmCast, те је пренела и део атмосфере у својој емисији ''Духовна трпеза'', која је емитована 23. новембра (6. децембра) 2017. године Господње.


† † †

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер